Οι επτά ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα - Δείτε φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ

Οι επτά ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα - Δείτε φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ

Οι επτά ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα - Δείτε φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Ο Ερντογάν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από τη λιμουζίνα και πριν ανέβει στο αεροδρόμιο συνομίλησε για άλλη μια φορά με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας τον περίμεναν στο κόκκινο χαλί.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση Ερντογάν

Στη σκάλα του τουρκικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πολυμελή αποστολή του στην Τουρκία βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η αναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας αναμένεται εντός ολίγου.

Η ανάρτηση Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ελλάδα: «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας»

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκεφθηκε σήμερα την Ελλάδα. 

Τη φράση χρησιμοποίησε σε ανάρτησή της στο X η προεδρία της Τουρκίας, που παρέθεσε και τέσσερις φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Στιγμιότυπα από τις διμερείς συναντήσεις υπουργών δημοσίευσε το ΥΠΕΞ

Σε λίγα λεπτά η αναχώρηση του Ερντογάν από την Αθήνα

Η στιγμή που ο Ερντογάν βγαίνει από την τουρκική πρεσβεία

erdogan_presveia

Αναχωρεί από την τουρκική πρεσβεία ο Ερντογάν - Κλείνουν και πάλι δρόμοι

Προς ολοκλήρωση οδεύει η επίσκεψη - εξπρές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Αυτήν την ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την αποστολή του αναχωρούν από την τουρκική πρεσβεία, που ήταν και ο επόμενος σταθμός μετά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Αρχές προχωρούν εκ νέου σε κλείσιμο δρόμων για την επιστροφή του Ερντογάν στο αεροδρόμιο. 

ΚΚΕ: Η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στοχεύει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν - καζάν”, της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος», τονίζει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ




Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί “ήρεμων νερών”, η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις. Από αυτήν την άποψη ο λαός επιβάλλεται να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν - καζάν”, της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας”. Υπηρετούν τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Ενώ, οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας σε βάρος των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Άλλωστε, οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα η συνέντευξη Ερντογάν στην εφημερίδα “Καθημερινή” διέψευσε αβάσιμες προσδοκίες, ιδιαίτερα αυτές που καλλιεργήθηκαν για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ, από την άλλη μεριά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”, αφήνοντας χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο.

Λογοπαίγνια περί “μισογεμάτου ποτηριού” δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα ότι επί της ουσίας δρομολογείται εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, εκφράζοντας την ίδια στιγμή επιμονή στην διαιώνιση της κατοχής και την αναβάθμιση του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και των αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα.

«Καμία υπόκλιση» λένε οι συνεργάτες Γεραπετρίτη για την υποδοχή Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για το εάν έχει πρόβλημα με την παρουσία του Πίνατ

«Όχι» ήταν η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας στο ερώτημα αν έχει πρόβλημα με τον σκύλο - μασκότ του Μεγάρου Μαξίμου

Η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Ο Εργκίς Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία με τη φόρμα του Παναθηναϊκού

ataman3






ataman2

Το μενού του γεύματος εργασίας Μητσοτάκη-Ερντογάν - Ντολμαδάκια και φρούτα

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών

«Καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις που υπογράφηκαν

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις / διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Συμφωνίες

1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας
Υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος Υπ. Παιδείας κ. Yusuf Tekin

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνια

2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ - TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων
Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών
Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank κ. Ali Guney

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG - Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων
Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Invest in Turkiye κ. Burak Daglioglu

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων
Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ κ. Cengiz Gunay

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ
Υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού
Υπογράφουν ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού
Υπογράφουν η Υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Mehmet Ersoy

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών .

10. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας
Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC - JETCO)
Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία
Υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon
Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο - ΕΓΝΑΤΙΑ
Υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι - Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Συναντήθηκαν Ερντογάν και Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία

Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς στην τουρκική πρεσβεία μαζί με τον Ερντογάν

Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράςε Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ βρέθηκαν στην τουρκική πρεσβεία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στην Τουρκική πρεσβεία ο Τούρκος Πρόεδρος

Με τον Αταμάν τα είπε ο Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία - «Να οργανώσουμε φιλικό με Μητσοτάκη όταν έρθει στην Άγκυ

Ο τεχνικός του μπασκετικού Παναθηναϊκού έχει μακρόχρονη φιλία με τον Τούρκο πρόεδρο


Διαβάστε αναλυτικά τη στιχομυθία έξω από την τουρκική πρεσβεία ΕΔΩ

Το μενού στο γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Ερντογάν

Περίπου μια ώρα διήρκησε το γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες το μενού είχε και νηστίσιμα πιάτα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια, ντολμαδάκια και για επιδόρπιο χαλβά και φρούτα.

Ο Ερντογάν αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απεχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην έξοδο βρισκόταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποχαιρέτισε την ελληνική αποστολή 

erdogan_apo

erdogan_mitsotakis_apo

Ο Ερντογάν αποχώρησε από το Μαξίμου

Με αυτοκινητοπομπή έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Τούρκος προεδρος και κατευθύνεται προς την τουρκική πρεσβεια.

Την λιμουζίνα στην οποία επέβαιναν προστάτευαν με τα χέρια τους πάνω και πεζή δυο σωματοφύλακες του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν.

Πρόσκληση Γκιουλέρ σε Δένδια για από κοινού επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Θετικό είναι το κλίμα της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκουλέρ, στη ΛέΛέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε την πρόσκληση από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα. Επίσης, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γκιουλέρ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα δέκα νησιά που θα μπορούν οι Τούρκοι να επισκέπτονται με προσωρινή βίζα

Τη συμφωνία για τη χορήγηση προσωρινής βίζας στους Τούρκους πολίτες, για να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η συμφωνία αφορά στα εξής δέκα νησιά:

  • Λήμνος
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Ρόδος
  • Σύμη
  • Καστελόριζο
  • Σάμος
  • Λέρος
  • Κάλυμνος
  • Κως


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία.

«Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών», σημείωσε.

Τα πρώτα "μηνύματα" από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πώς είδε ο τουρκικός Τύπος την παρουσία Ερντογάν στην Αθήνα

Το καλό κλίμα μέσα στο οποίο επισκέφτηκε ο Ταγίπ Ερντογάν την Αθήνα και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνεται και στα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είναι φυσικό, η παρουσία του Τούρκου ηγέτη στη χώρα μας αποτελεί πρώτο θέμα. Αυτό που επισημαίνεται κατά κύριο λόγο, είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από έξι χρόνια και η επιθυμία του - όπως ο ίδιος δήλωσε - να κάνουν Ελλάδα και Τουρκία το Αιγαίο «θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Οι Τούρκοι υπουργοί στην Αθήνα - Ελληνοτουρκικές συμφωνίες

20 συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



Διακήρυξη Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα

Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία, με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Διαβάστε αναλυτικά τι επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και το κείμενο της διακήρυξης ΕΔΩ

Σε καλό κλίμα η συνάντηση και οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν – Όλο το παρασκήνιο

Το κείμενο της διακήρυξης Ελλάδας - Τουρκίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Αναλυτικά το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:
- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο  την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.


Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας


Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας


Για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας


Recep Tayyip Erdoğan, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή