Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιβραδύνουν εξαιτίας του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας, το ελληνικό οικοσύστημα σφύζει από υγεία αποτιμώμενο σε αξία περί τα 8,2 δισ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
Με αισιοδοξία και... όρεξη κοιτούν το μέλλον οι ελληνικές startups. Το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων το 2022 υποδέχθηκε τους πρώτους του «μονόκερους» (δηλαδή τις επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) και το 2023 το θερμό ενδιαφέρον κολοσσών της τεχνολογίας που έσπευσαν να τοποθετηθούν σε αυτό. Λογικό είναι για το 2024 να προσδοκούν γιγάντωση του οικοσυστήματος - όχι τόσο σε πλήθος όσο σε ποιότητα και καθαρή αξία. Το ίδιο -και περισσότερο ενδεχομένως- αισιόδοξοι και ορεξάτοι δηλώνουν οι επενδυτές σε αυτές τις startups, τα venture funds, τα οποία παρατηρούν ότι σε μια χρονιά που ήταν κακή για τις startups διεθνώς λόγω της επιφύλαξης που προκαλεί η οικονομική επιβράδυνση, το ελληνικό οικοσύστημα έδειξε να σφύζει από υγεία, μειώνοντας αισθητά λιγότερο από τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ανάπτυξή του.

Ο χορός των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία (κυρίως) με επίκεντρο τις επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται το next big thing της οικονομίας συνεχίζεται. Το ότι επενδύονται όλο και μεγαλύτερα ποσά, αλλά και όλο και μεγαλύτερες ελπίδες σε αυτές τις επιχειρήσεις εξηγείται από το γεγονός ότι αυτού του είδους οι εταιρείες παρουσιάζουν και εξελίσσουν πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες, οι οποίες δεν είναι ικανές μόνο να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά δίνουν και ένα ισχυρό boost στην οικονομία της χώρας, καθώς εξελίσσονται σε βασικούς αναπτυξιακούς μοχλούς.

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, κατά την οποία η Ελλάδα θέλει να βρει τη δική της θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να παίξει τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στο τεχνολογικό ράλι που σηματοδοτεί, οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια».

Αλλωστε, είναι σαφές ότι όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του για προσωπικό - κατά κύριο λόγο νέοι, πτυχιούχοι με συγκεκριμένη εξειδίκευση που καταλαμβάνουν καλά αμειβόμενες και με προοπτικές θέσεις. Για του λόγου το αληθές, οι ελληνικές startups παράγουν περισσότερες από 1 στις 4 (το 26%) νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από νεοφυείς επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη (για την περίοδο 2017-2022). Σύμφωνα με στοιχεία της Dealroom.co, λειτουργούν ως δημιουργοί ευκαιριών για ταλέντα -και- στη χώρα μας, καθώς ανοίγουν περισσότερες από 60 νέες θέσεις εργασίας ανά 100.000 κατοίκους στο εξεταζόμενο διάστημα.

Τι λένε οι αριθμοί

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece, το 2024 μπήκαν 808 νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα (αυτές είναι εγγεγραμμένες στον φορέα, αν και περίπου 4.000 είναι εγγεγραμμένες σε άλλα databases) έναντι 781 το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ότι δεν αποκλείεται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυτός ο αριθμός ακόμα και να διπλασιαστεί (!) δεν είναι ικανό να περιγράψει όλη την αλήθεια.

Βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί η Found.ation, το 2023 χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 70 εταιρείες του ελληνικού startup οικοσυστήματος, σηκώνοντας 485 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 130 επενδυτές (το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών έχει υποστηριχτεί στο παρελθόν από το EquiFund).

Βάσει των δεδομένων του Found.ation, η ευρωπαϊκή τάση δείχνει μείωση της χρηματοδότησης στο οικοσύστημα των startups εταιρειών, η οποία αναμένεται να φτάσει το 38% μέχρι το τέλος του έτους. Η χώρα μας είναι φωτεινή εξαίρεση, καθώς τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν μείωση 24,5%, ποσοστό το οποίο μεταβάλλεται σε αύξηση 4,2% αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τη χρηματοδότηση μέσω χρέους. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εντονότερη δραστηριότητα σε ένα φάσμα των νεοφυών επιχειρήσεων και στη μείωση των γύρων που περιλαμβάνουν δανειακή χρηματοδότηση.

Και από πού προέρχεται αυτή η χρηματοδότηση; Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά κεφάλαια VC που επικεντρώνονται κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις με συνολικό μέγεθος 540 εκατ. ευρώ (περιουσιακά στοιχεία υπό τρέχουσα διαχείριση). Τα κεφάλαια αυτά έχουν επενδυθεί σε 62 νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών.

Αποτίμηση 8,2 δισ. ευρώ

Πόσο αποτιμάται αυτό το οικοσύστημα; Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι το πιο πρόσφατο report της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Dealroom.co και του Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association. Σύμφωνα με αυτά, το 2022 η συνολική αποτίμηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έφτανε τα 8,2 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι έμεινε ίδιο και το 2023. Και παραμένει αυξημένο κατά 7,5 φορές την τελευταία εξαετία εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2017 η αξία των ελληνικών startups έφτανε τα 1,1 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η εμφάνιση νέων ιδεών και η εξέλιξη των υπαρχουσών εταιρειών ανάγκασε τους επενδυτές να λανσάρουν διαρκώς νέα χαρτοφυλάκια για να συμμετάσχουν σε νέα funding rounds ώστε να μη χάσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Το μέλλον

Κλείσιμο
Οι fund managers των VC που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να είναι (συγκρατημένα) αισιόδοξοι για το 2024. Στην κλίμακα του Found.ation, όπου το 5 είναι το ανώτατο επίπεδο, οι προοπτικές τους για το νέο έτος βαθμολογούνται με 3,8. Σε αυτό παίζει τον ρόλο του και ότι το μοτίβο της συμμετοχής αμερικανικών εταιρειών και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εξαγορές και επενδύσεις ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί και φέτος ένα από τα σημαντικότερα σημεία, καθώς το 33% των συμμετεχόντων VC σε funding rounds το 2023 ήταν από τις ΗΠΑ.

Συνολικά, η συμμετοχή επενδυτών που προέρχονται από περιοχές εκτός Ελλάδας έφτασε το 78% επί του συνόλου, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των angel investors που συμμετέχουν στους επενδυτικούς γύρους, καθώς είναι παρόντες στο εντυπωσιακό 42% των γύρων χρηματοδότησης.

Η συνολική αξία των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, που περιλαμβάνει τα στάδια Pre-Seed και Seed, έχει μειωθεί κατά 41,57%. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι η αξία των συμφωνιών στο στάδιο Pre-Seed αυξήθηκε κατακόρυφα, υπερτετραπλασιάζοντας την αξία τους. Η μείωση αυτή αποτελεί μια ανησυχητική τάση που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις επόμενες χρονιές. Παρατηρείται μια μετατόπιση στους κορυφαίους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους: οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στο RetailTech, το AI και το AgriTech ανέβηκαν στις 2 πρώτες θέσεις των χρηματοδοτούμενων εταιρειών το 2023, στο ίδιο επίπεδο με τις παγκόσμιες τάσεις.

Στα αξιοσημείωτα της περασμένης χρονιάς, το γεγονός ότι καταγράφηκαν δέκα νέες έξοδοι (δηλαδή startups οι οποίες πλέον μεγάλωσαν τόσο πολύ που δεν χρειάζονται τη βοήθεια του οικοσυστήματος), με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία συμφωνίας. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, φαίνεται να υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για την εξαγορά ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023.
Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
Η Ελλάδα κόμβος

Και τι θα γίνει από το 2024 και μετά; Για την ερχόμενη πενταετία, όπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» παράγοντες της αγοράς, αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, τότε τα μεγέθη για τα οποία θα μιλάμε στο τέλος της θα είναι, χωρίς υπερβολή, 20 δισ. ευρώ! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα επιβιώσουν όλες οι startups. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η αποθάρρυνση των επενδυτών διεθνώς λόγω των δυσμενών προοπτικών της και της πληθωριστικής κρίσης που επιμένει, αλλά και η ταχύτατη έλευση νέων τεχνολογιών (ιδίως στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης) θα μετατρέψουν -και- το τρέχον σε έτος ξεκαθαρίσματος.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ισχυρές και με γερές βάσεις startups θα επιβιώσουν, ενώ αυτές που δεν διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά θα αντιμετωπίσουν την απειλή της εξαφάνισης λόγω των εξελίξεων στον χώρο της τεχνολογίας και της τραπεζικής, καθώς και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς που θέτει τους επενδυτές σε στάση αναμονής.

Σε ένα από τα παγκόσμια φαβορί για να αναδειχτεί σε περιφερειακό τεχνολογικό hub εξελίσσεται η Ελλάδα, με όπλα της το όλο και φιλικότερο περιβάλλον, το υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, το οποίο παράλληλα έχει βαθιά γνώση της αγγλικής γλώσσας, αλλά και τη γεωγραφική θέση. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2023 του StartupBlink, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα σε 1.000 πόλεις σε 100 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Η έκθεση τοποθέτησε την Ελλάδα για το έτος που έφυγε δύο θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη των χωρών με τα κορυφαία οικοσυστήματα startup.

Για το 2023, η χώρα μας κατατάσσεται στην 46η θέση σε σύνολο 100 χωρών, στη 18η θέση στη Δυτική Ευρώπη και στην 4η θέση στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις πρώτες θέσεις του χάρτη βρίσκονται, για άλλη μια χρονιά, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά τις πόλεις, η Αθήνα καταγράφει εκρηκτική άνοδο 16 θέσεων, καταλαμβάνοντας την 116η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων, ενώ σημαντικά έχει ενισχυθεί και η Θεσσαλονίκη. Το hub που αναπτύσσεται στη συμπρωτεύουσα οδήγησε στην άνοδό της κατά 42 θέσεις σε σύγκριση με το 2022, καταλαμβάνοντας την 465η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων και τη 13η στα Βαλκάνια.

Οι πρωταγωνιστές

Αντικατοπτρίζοντας, τίνι τρόπω, την υγεία που βγάζει η οικονομία της Ελλάδας, ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο, η οποία διακρίνεται από ένα κύμα καινοτομίας και ανάπτυξης. Το 2023, εταιρείες όπως η EdgeQ (εταιρεία σχεδιασμού εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με αιχμή την υποστήριξη των λειτουργιών 5G σταθμών για πολυεθνικές στις ΗΠΑ), η Causaly και η Instacar αναδείχτηκαν σε θέση πρωταγωνιστή, ιδιαίτερα στον τομέα της χρηματοδότησης.

Στην πρώτη θέση για το 2023 κατατάσσεται η EdgeQ, η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 70,7 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια από την ίδρυσή της, σηματοδοτώντας μια ταχεία άνοδο στην κορυφή. Με δύο γύρους χρηματοδότησης που προσέλκυσαν δέκα επενδυτές, η εταιρεία έχει ήδη εξαπλωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εταιρείες Causaly (startup που μετασχηματίζει την έρευνα της Βιοϊατρικής με λύσεις ΑΙ, ιδρύθηκε από τους Γιάννη Κιαχόπουλο και Artur Saudabayev το 2018 καιέχει παρουσία σε Αμερική, Βρετανία και Ελλάδα) και Instacar (startup γρήγορου και εύκολου leasing αυτοκινήτου και για ιδιώτες, η οποία ιδρύθηκε από τον Αντώνη Σαμοθράκη το 2018, με τον ίδιο να αποτελεί τον πρώτο που οραματίστηκε ένα τέτοιο τόλμημα και σήμερα να έχει εξελιχτεί σε κολοσσό που πρόσφατα εξαγόρασε και την εταιρεία μικροκινητικότητας Kineo) ακολουθούν το ίδιο αφήγημα ανάπτυξης, έχοντας συγκεντρώσει 56,88 εκατ. και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2023.

Η Hack the Box, την οποία ίδρυσε το 2017 ο Χάρης Πυλαρινός με σκοπό να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να χακάρουν υπολογιστικά συστήματα, να εντοπίζουν αδυναμίες στην ασφάλειά τους και έτσι να βελτιώνουν τις ικανότητες τους στο cybersecurity, είναι ένα άλλο όνομα στον κατάλογο, καθώς ξεχωρίζει με έξι χρόνια λειτουργίας και 52,14 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε πέρυσι από επενδυτές, με κυριότερο τον αμερικανικό κολοσσό Carlyle Group.

Νεότερες startups, όπως η Movandi (εταιρεία ανάπτυξης λύσεων τεχνολογίας 5G), η Axelera AI (κατασκευαστής chip Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργεί AI hardware και software πλατφόρμες για edge computing) και η Safesize (startup που ίδρυσε το 2013 ο Αγγελος Σταυράκης με σκοπό να αναδιατάξει με Τεχνητή Νοημοσύνη και machine learning παγκόσμια την αγορά παπουτσιού) εντάσσονται στο Top 10 των καλύτερα χρηματοδοτημένων επιχειρήσεων του 2023, όπως η Safesize.

Οι 5 πιο επιτυχημένες ελληνικές startups:

Viva Wallet - Ο πρώτος «μονόκερος»

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
Η Viva Wallet είναι ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», δηλαδή η πρώτη ελληνική startup με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο επίτευγμα είναι αυτό, αρκεί να σκεφτεί ότι μέχρι πριν από τρία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρχαν μόλις επτά «μονόκεροι». Η εταιρεία είναι μια neobank η οποία ιδρύθηκε πριν από 23 χρόνια από τον Χάρη Καρώνη και τον Μάκη Αντύπα ως Realize Α.Ε. Ο προπομπός της Viva Wallet δεν ήταν μόνο η πρώτη ελληνική, αλλά και η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία εναλλακτικών τραπεζικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), η οποία πλέον έχει εξελιχτεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του παγκόσμιου fintech.

Σήμερα η Viva Wallet αποτελεί πλέον έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό όμιλο με παρουσία σε 24 χώρες και μεγάλο πελατολόγιο. Με κύρια όπλα την τεχνολογία και την καινοτομία, παρέχει υπηρεσίες γύρω από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις: ασύρματα τερματικά πληρωμών, ηλεκτρονικά πορτοφόλια στα smartphones, πληρωμές με QR Codes, πληρωμές για e-shop, συστήματα loyalty, διαχείριση εταιρικών πληρωμών, καταθέσεις και αναλήψεις σε διάφορα σημεία, όπως σούπερ μάρκετ, και όλα αυτά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε 23 χώρες της Ευρώπης.

Κάποιοι ισχυροί παράγοντες του ελληνικού επιχειρείν, όπως η οικογένεια Λάτση, ο Απόστολος Ταμβακάκης, το fund Hedosophia, είδαν από νωρίς το τεράστιο potential που είχε η Viva Wallet και επένδυσαν όχι μόνο χρήμα, αλλά και -κυρίως- χρόνο και τεχνογνωσία. Και κάπως έτσι, μετά την εξαγορά της Praxia Bank το 2020, που της έδωσε τραπεζική άδεια και αποτέλεσε την κίνηση ματ για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής ομπρέλας, ήρθε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα deals του ελληνικού επιχειρείν. Η είσοδος του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan στην εταιρεία (εξαγόρασε το 48,5%) εκτόξευσε την αποτίμησή της μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ.

Flexcar - Leasing για ιδιώτες

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
H Flexcar που ίδρυσε ο Γιώργος Δεσύλλας καινοτόμησε ανοίγοντας την... πολυπόθητη πόρτα του leasing και στους ιδιώτες. Με την αγορά αυτοκινήτου να αλλάζει, ο κ. Δεσύλλας είδε γρήγορα την τάση και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι έως τότε ήταν ασύμφορο και ουσιαστικά απαγορευτικό για έναν ιδιώτη να αποκτήσει αυτοκίνητο με τα οφέλη της μακροχρόνιας μίσθωσης. Ετσι, αναπτύχτηκε ταχύτατα, επεκτάθηκε εκτός της ελληνικής αγοράς, στην ιταλική και την κυπριακή, και την τελευταία τριετία οκταπλασίασε τον τζίρο της. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης άντλησε 296,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμησή της σε κατά τι παραπάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Skroutz - Επανάσταση στο e-μπόριο

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
Oι ιδρυτές της Skroutz, Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Χατζηγεωργίου
H Skroutz ιδρύθηκε το 2005 ως εταιρεία τεχνολογίας από τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Βασίλη Δήμο και Γιώργο Αυγουστίδη, όμως η... μοίρα της ήθελε να αποτελεί μια μέρα το επίκεντρο του ελληνικού retail εμπορίου. Η μέρα αυτή ήρθε στην εποχή της πανδημίας και των lockdowns, όταν η Skroutz είχε τόσες παραγγελίες που τα καταστήματα τα οποία συμμετείχαν στην πλατφόρμα δεν προλάβαιναν να τις διαχειριστούν. Ηταν το τελικό βήμα της καθιέρωσης, καθώς νωρίτερα, το 2020, η Skroutz είχε και αυτή πάρει τον τίτλο του unicorn, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται έως και 1,2 δισ. ευρώ όταν ήρθε σε συμφωνία με τη CVC Capital Partners για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού. Πρόσφατα η EveryPay, που από το περασμένο καλοκαίρι έχει περάσει στα χέρια της, έκλεισε συνεργασία με τη μαλτέζικη Finaro.

Blueground - Το «παιδί-θαύμα»

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
H ελληνική startup που δραστηριοποιείται στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου και, σχεδόν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, τράβηξε πάνω της τα φώτα ως το «παιδί-θαύμα» της ελληνικής startup σκηνής, αφού όλο και περισσότεροι έβλεπαν ότι θα γινόταν ο πρώτος «μονόκερος» του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Ή ότι, τουλάχιστον, η αποτίμησή της θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ έως το 2022. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από γεγονότα την κράτησαν σε καθεστώς soonicorn, καθώς η αποτίμησή της πλησιάζει περίπου τα 900 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ της WestCap Group.

Spotawheel - Aξιοπιστία στα μετα-χειρισμένα I.X

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups - Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες
H Spotawheel είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό startup. Κι αυτό γιατί με τις απάτες των γυρισμένων χιλιομέτρων, των τρακαρισμένων και κλεμμένων αυτοκινήτων που πωλούνταν ως «ελαφρώς μεταχειρισμένα» όλοι ήθελαν -και θέλουν- έναν έμπιστο μηχανικό να ελέγξει γι’ αυτούς γρήγορα, φτηνά και αξιόπιστα το μεταχειρισμένο που σκόπευαν να αγοράσουν.

Ο ιδρυτής της, Χάρης Αρβανίτης, είχε ξεκινήσει πρώτα με τη startup εξεύρεσης μηχανικών αυτοκινήτων Spotmechanic και την εξέλιξε στη Spotawheel, η οποία σε γλιτώνει από την... ταλαιπωρία και αναλαμβάνει να βρει τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε περισσότερες από 10 χώρες και να τα διαθέσει μέσα από την πλατφόρμα της προς απευθείας αγορά ή μίσθωση. Η startup έχει γίνει σήμερα το κορυφαίο ελληνικό marketplace αγοράς & μίσθωσης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με την αποτίμησή της να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Προχωράει ο γάμος των ομοφύλων: Ο συμβιβασμός με Βορίδη, οι υφυπουργοί και ο χάρτης των γαλάζιων βουλευτών

31χρονος Ρώσος που βίασε και έσφαξε 37χρονη, πήρε χάρη, πολέμησε στην Ουκρανία και επέστρεψε σπίτι του

Φοροκαμπάνες στον γάμο της Ελέτσι: Στο μικροσκόπιο δώρα, χορηγίες ακόμα και τα «φακελάκια» στον γαμπρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης