Συνεδριάζει σήμερα η σύνοδος των πρυτάνεων για την ψηφιακή διαξαγωγή της εξεταστικής - Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων  - Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου

Για το μέλλον των φοιτητικών εξετάσεων πρόκειται να συζητήσουν σήμερα, 29 Ιανουαρίου, στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, καθώς σχεδόν οι μισές σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη αντιδρώντας στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου, στην οποία θα παρέμβει και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα συζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να διασωθεί η εξεταστική, με κυρίαρχο εκείνο της διεξαγωγής των εξετάσεων εξ αποστάσεως. Η συγκεκριμένη δυνατότητα προσφέρεται ήδη από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.



Επειδή ορισμένες σχολές αντιδρούν στην προοπτική αυτή, θεωρώντας πως η διαδικασία απαιτεί χρόνο και χρήμα καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να αποσαφηνίσει στους Πρυτάνεις όλες τις προτάσεις του υπουργείου, που θα αναφέρονται σε τεχνικού τύπου θέματα, τα οποία θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η λύση της ψηφιακής εξέτασης φαίνεται πως ήδη προκρίνεται από ορισμένους Πρυτάνεις.

Αν και ο νόμος προβλέπει πως την τελική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων, όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο, η εγκύκλιος του υπουργείου, η οποία παροτρύνει τα ΑΕΙ για διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση». Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόκειται να κάνει αναφορά στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων.

Η πλευρά των φοιτητών

Στη φοιτητική κοινότητα επικρατεί αναβρασμός. Αν και η πλειοψηφία των φοιτητών δηλώνουν πως επιθυμούν να μπει τέλος στις καταλήψεις και να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, υπάρχει μερίδα φοιτητών, οι οποίοι δηλώνουν πως «οι πρυτάνεις δεν έχουν τίποτα να σκεφτούν, το υπουργείο Παιδείας εξευτελίζει με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου», προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του αγώνα τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πολυάριθμες καταγγελίες, οι δεύτεροι υπερισχύουν αν και είναι λιγότεροι αριθμητικά, έχοντας τη συμπαράσταση εξω-φοιτητικών στοιχείων, που παρεισφρύουν στις συνελεύσεις και ασκούν βία ή εκφοβίζουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες φοιτητές. Γίνεται, επίσης, λόγος για διαβλητότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να υπερισχύει η απόφαση των λίγων και η επιθυμία της πλειοψηφίας για συνέχιση της εξεταστικής, να πέφτει στο κενό.

Για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις σήμερα, 29 Ιανουαρίου, καθώς και αύριο και μεθαύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Ξάνθη, Φλώρινα, Βόλο, Κέρκυρα, Γιάννενα.

Όσο για τις υπό εξέλιξη καταλήψεις, η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική ενώ σε ορισμένες, έχει ήδη ανακοινωθεί η ακύρωση των εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/1, όπως στο Πάντειο ή στο ΟΠΑ. Στην ίδια γραμμή, βρίσκεται και η Νομική Αθηνών, αν και όπως ανακοίνωσε, θα οργανωθεί ειδική εξέταση για τους επί πτυχίω φοιτητές (9ο εξάμηνο και άνω) και για τους τους φοιτητές Εrasmus αλλοδαπών πανεπιστημίων.

Η λίστα των Σχολών για τις προαναγγελθείσες καταλήψεις τουλάχιστον μέχρι αύριο, 30/1, είναι η ακόλουθη:

Αθήνα
Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιατρική ΕΚΠΑ
Οικονομικό ΕΚΠΑ
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ
Πολιτικό ΕΚΠΑ
ΤΕΑΠΗ
ΙΦΕ
Γεωλογικό
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Τοπογράφων ΕΜΠ
Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Ναυπηγών ΕΜΠ
Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών ΕΜΠ
ΑΣΟΕΕ
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκη
Νομική ΑΠΘ
Ιστορικό & Αρχαιολογικό ΑΠΘ
Πληροφορική ΑΠΘ
Ψυχολογία ΑΠΘ

Πάτρα
Πολιτικών Μηχανικών
Φυσικό
Θεάτρου
ΗΜΜΥ
Αρχιτεκτονική
CEID
ΤΕΕΑΠΗ

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Καλών Τεχνών

Κρήτη
Πολυτεχνείο Κρήτης
ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Χωροταξίας

Ιωάννινα
Ιστορικό & Αρχαιολογικό
Νηπιαγωγών
ΠΤΔΕ


Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταλήψεις καθώς και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρυτανικών αρχών σχετικά με τη μη αποτροπή των καταλήψεων, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος. Η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη και στόχο έχει να εξεταστούν οι πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων πρυτανικών αρχών στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος. Αναμένεται, δε, να ξεκινήσει άμεσα την έρευνα ο κ.Μαργαρίτης με την κλήση των πρώτων μαρτύρων.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλιμακώνονται. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα.
Επιπλέον, την ημέρα που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν απογευματινό συλλαλητήριο.

Τα αιτήματα

-Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
-Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
-Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα!
-Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας!
-Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
-Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
-Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!
-Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
-Κατάργηση της ΕΒΕ. .

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο πατέρας της Φαίης Σκορδά

Στη Νέα Δημοκρατία εντάσσεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου - Θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Από το βράδυ ο χιονιάς στην Αττική, πιο δύσκολο το πρωί της Τρίτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr