Καταλήψεις - Πιερρακάκης: «Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο» - Ψηφιακές εξετάσεις αποφάσισαν οι Πρυτάνεις

«Οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν» - «Το πρόβλημα εντοπίζεται στο 1/3 των τμημάτων»

Την πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των ΑΕΙ σε ψηφιακή μορφή και την αντίστοιχη ολοκλήρωση των μαθημάτων στα τμήματα των σχολών που υπάρχει πρόβλημα με τις καταλήψεις επαναβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είμαστε έτοιμοι και για την ολοκλήρωση των μαθημάτων και για την διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, στην οποία έγινε δεκτή η ερμηνευτική του εγκύκλιος, για να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο αδιέξοδο με την χρήση της τεχνολογίας.

«Στα 2/3 των τμημάτων των σχολών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Πρόβλημα υπάρχει με το υπόλοιπο 1/3 των τμημάτων κι εκεί θα εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο» προσέθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τις καταλήψεις».

Ο υπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή λειτουργία των σχολών των οποίων προΐστανται και ανέφερε πως η αστυνομία έχει ήδη παρέμβει όπου χρειάστηκε, καθώς «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου και θα γίνει ό,τι ο νόμος ορίζει».

Δείτε βίντεο:


«Οι πρυτάνεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, τους στηρίζουμε στην λειτουργία τους και στηρίζουμε και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά έχουν από τη θέση τους υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν» διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Αρνήθηκε την προοπτική ότι μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά η αστυνομική παρέμβαση στα ΑΕΙ» και τόνισε πως «δεν πρόκειται από την άλλη να ρίξουμε νερό στον μύλο όσων ψάχνουν προβοκάτσιες. Ο νόμος είναι νόμος και θα εφαρμοστεί».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για την ολοκληρωτική στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναρωτήθηκε «τελικά ποιος απειλεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση που το στηρίζει αναφανδόν ή εκείνοι που το υπονομεύουν με τις καταλήψεις;».

Για τον νέο νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Χρηματοδοτούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που έως το 2018 η χρηματοδότηση του έβαινε μειούμενη και από το 2018 και μέχρι σήμερα ξεκίνησε να αυξάνεται. Σας αποκαλύπτω κάτι για να δείτε την μέριμνα για τα δημόσια ΑΕΙ. Ο νέος νόμος για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχει 200 άρθρα, από αυτά 170 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυση του αυτοδιοικητικού του χαρακτήρα για να απελευθερωθεί από τα γραφειοκρατικά δεσμά του και μόνο τα 30 αναφέρονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να είναι «τα κριτήρια εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ τα σκληρότερα στην Ευρώπη κι αυτό θα φανεί μόλις δημοσιευθεί το σχέδιο νόμου» και ανέφερε πως «στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ προσφέρουμε τα απαραίτητα ακαδημαϊκά δικαιώματα, ώστε να είναι κανονικά πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα επιπλέον των επαγγελματικών που τα έχουν και τα κολλέγια, τα οποία αναγκαστήκαμε με ευρωπαϊκή νομολογία να τα αποδεχθούμε».

Τι αποφάσισαν οι πρυτάνεις

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι πρυτάνεις αποφάσισαν να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις όπου κριθεί απαραίτητο προκειμένου να μην χαθεί η εξεταστική. 

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων:

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα ''Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια'' με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Με προτεραιότητα την ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου ελήφθη η απόφαση για τις ψηφιακές εξετάσεις τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και Πρύτανης του Δημοκρίτειου, Φώτης Μάρης, προσθέτοντας ότι ήταν ομόφωνη και επικράτησε εποικοδομητικό κλίμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής στην ΕΡΤ: «Ήταν μια ομόφωνη απόφαση. Το κλίμα ήταν πολύ εποικοδομητικό. Συζητήσαμε όλα τα θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις καταλήψεις και νομίζω πάρθηκε μια απόφαση με προτεραιότητα την ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου σπουδών αλλά και την έναρξη του επόμενου. Και αυτό ακριβώς θα υλοποιήσουμε τις επόμενες μέρες».


Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πρυτάνεις αδίκως βρίσκονται μεταξύ δύο διαφορετικών πρακτικών. Από τη μία, όπως είπε, είναι η πλευρά που υλοποιεί τις καταλήψεις και από την άλλη είναι όσοι έχουν την ευθύνη της διαφύλαξης της ασφάλειας αλλά και της ομαλής λειτουργίας οποιουδήποτε δημόσιου χώρου. Ακόμα σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και πλέον δεν υπάρχει άσυλο.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρεται ότι η «Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «νομίζω και αυτή είναι η άποψη της Συνόδου ότι το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Άσυλο στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει πλέον. Άρα οι πρυτανικές αρχές του κάθε πανεπιστημίου οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα τον σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, υλοποιούνται στο μάξιμουμ. Και αυτό ακριβώς κάνουμε συνθέτοντας και προσπαθώντας πάντοτε να υλοποιήσουμε με τις καλύτερες συνθήκες το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό μας έργο. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρες και οι αρμοδιότητες τις οποίες έχουν οι πρυτανικές αρχές, αλλά και οι αρμοδιότητες που έχουν οι άλλες αρχές. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε».

«Και εκεί ακριβώς έγινε, θα μου επιτραπεί η έκφραση, η στοχοποίηση συναδέλφων σε πολλές πρυτανικές αρχές για καταλήψεις, οι οποίες είναι ήδη γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους. Και πραγματικά αυτό βάλλει έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, αυτόν του πρύτανη[…] Νομίζω ότι οι πρυτάνεις αδίκως βρίσκονται μεταξύ δύο διαφορετικών πρακτικών. Η μία πλευρά είναι η πλευρά η οποία υλοποιεί τις καταλήψεις, όπως τις υλοποιεί σε 150 τμήματα σε σύνολο 450 της χώρας και από την άλλη πλευρά όλοι όσοι έχουν ως ευθύνη να διαφυλάξουν την ασφάλεια αλλά και την ομαλή λειτουργία οποιουδήποτε δημόσιου χώρου».

Σχετικά με το πώς θα υλοποιηθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις ανέφερε ότι υπάρχει διαθέσιμη υποδομή και είναι μία από τις κατακτήσεις της περιόδου της πανδημίας. Όπως είπε «καλούμαστε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

«Η υποδομή είναι διαθέσιμη. Είναι μια από τις κατακτήσεις που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή και αξιοποιώντας την εμπειρία εκείνων των χρόνων, καλούμαστε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουνε οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων που ξεκίνησαν ήδη και συνεδριάζουν» σημείωσε.

Για το τι θα γίνει με τα μαθήματα που είναι εργαστηριακά απάντησε: «αυτό θα το αντιμετωπίσει το κάθε τμήμα ξεχωριστά και την περίοδο της Covid το αντιμετωπίσαμε. Νομίζω ότι και τώρα, αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία θα λύσουμε και αυτά τα θέματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Avgi: Κλειστά τα σχολεία σε 8 δήμους της Αττικής - Δείτε την επίσημη λίστα

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Φωτογραφία τον δείχνει να παίζει φρουτάκια σε πρακτορείο - «Ήταν καλός παίκτης» λέει η ιδιοκτήτρια

Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν τον τράπερ Ricta που χτύπησε τον 23χρονο - Ο φίλος του τον κλώτσησε στο στήθος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr