Webinar από την OsteoStrong® με θέμα «Lifestyle Medicine: Όταν η ιατρική ασχολείται με την υγεία και όχι μόνο με την ασθένεια»

Στις 07/02 και ώρα 18:00 η Δρ. Καλλιόπη Καλαϊτζή, Γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα είναι η βασική εισηγήτρια του webinar που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο κέντρο της OsteoStrong στο Μαρούσι αλλά και διαδικτυακά

H OsteoStrong®, μια τεχνολογία που αυξάνει την οστική και μυϊκή πυκνότητα με απολύτως φυσικό τρόπο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, διοργανώνει webinars γύρω από τις νεότερες εξελίξεις στην υγεία και στον υγιεινό τρόπο ζωής.


Στις 07/02 και ώρα 18:00 η Δρ. Καλλιόπη Καλαϊτζή, Γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα είναι η βασική εισηγήτρια του webinar που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο κέντρο της OsteoStrong® Στο Μαρούσι αλλά και διαδικτυακά.

Για να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο ακολουθήστε το link.

Τι είναι η Ιατρική του Τρόπου Ζωής;

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine) είναι ένα κομμάτι της κλασικής Ιατρικής, που εστιάζει στο πιο παραμελημένο έως τώρα κομμάτι των κατευθυντήριων οδηγιών. Αφορά ουσιαστικά στις αλλαγές του τρόπου ζωής των ατόμων, ως μέρος της θεραπείας τους.

Γνωρίζουμε από πάρα πολλές μελέτες ότι οι καθημερινές μας συνήθειες διαδραματίζουν το σπουδαιότερο ρόλο όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη μακροχρόνια αποκατάσταση νοσημάτων και ιδιαίτερα στη μείωση των επιπλοκών.

Επομένως, η Ιατρική του Τρόπου Ζωής υποστηρίζει την αλλαγή συμπεριφοράς βασιζόμενη σε επιστημονικές αποδείξεις, μέσω προσωποποιημένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας, της υγιεινής διατροφής, τη θεραπευτική άσκηση, τον ύπνο και τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σε ποιους τομείς παρεμβαίνει η Ιατρική του Τρόπου Ζωής;

Οι 6 πυλώνες/τομείς της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής είναι:

Άσκηση

Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για το νόσημά μου; Πώς να διατηρήσω το κίνητρό μου για άσκηση;

Γαστρονομική Ιατρική

Πώς το φαγητό και η μαγειρική μπορούν να είναι μέρος της θεραπείας;

Διαχείριση στρες

Απλές τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Βελτίωση ποιότητας ύπνου

Πότε να ανησυχήσω; Συμβουλές για υγιεινή του ύπνου.

Υποστηρικτικές σχέσεις και συμμετοχή σε ομάδες

Πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και την υγεία μας;

Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και άλλοι εθισμοί 

Πώς να μειώσω τη βλάβη; Τι μπορεί να με βοηθήσει για να σταματήσω οριστικά;
 
Ένας γιατρός της Lifestyle Medicine δεν μένει απλά στη συμβουλευτική. Όλοι έχουμε ακούσει: κόψε το κάπνισμα, φάε πιο υγιεινά, περπάτα περισσότερο. Η γνώση όμως από μόνη της δεν αλλάζει τη συμπεριφορά. Αν η γνώση ήταν αρκετή κανένας γιατρός δε θα κάπνιζε για παράδειγμα. Ο γιατρός Lifestyle Medicine έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, όπως η παρακινητική συνέντευξη, το ιατρικό coaching κ.ά. ή και συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε ένα Ιατρείο Ιατρικής του Τρόπου της Ζωής;

Οποιοσδήποτε νοιάζεται για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας του μπορεί να απευθυνθεί σε έναν γιατρό Lifestyle Medicine. 

Ειδικότερα, ο/η ασθενής με χρόνιο νόσημα καθοδηγείται σε αλλαγές στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στο στρες, στον ύπνο, στις κοινωνικές σχέσεις και στις ουσίες, ώστε να αποκτήσει νέες συνήθειες που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση και την πρόληψη επιπλοκών του νοσήματός του. Πάντα παράλληλα με την υπόλοιπη ενδεδειγμένη θεραπεία (φαρμακευτική, χειρουργική, κ.λπ.). 
 
Ενδεικτικά σε ένα Ιατρείο Τρόπου Ζωής μπορούν να απευθυνθούν: 

Ογκολογικοί ασθενείς.
Ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα με έμφαση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ινομυαλγία και αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
Ασθενείς μετά την φάση νοσηλείας σε κέντρο Αποκατάστασης για ΑΕΕ.
Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Καρδιοπαθείς

Και όποιος επιθυμεί να νιώσει μεγαλύτερη ευεξία, να βελτιώσει την υγεία του και να ζήσει μία ζωή ελεύθερη από τη νόσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Καλλιόπη (Πόπη) Καλαϊτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε με ολική υποτροφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιατρός Φυσικής Ιατρικης και Αποκατάστασης. Εργάστηκε σε κλινική Αποκατάστασης στη Δρέσδη της Γερμανιας και κατόπιν έγινε δεκτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, στο οποίο εργάστηκε τόσο ως κλινική γιατρός, όσο και ως διδακτικό προσωπικό σε φοιτητές Ιατρικής. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της στην Ελλάδα στο Ασκληπιειο Βούλας. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του πρώτου στην Ελλάδα Ιατρείου Ιατρικής του Τρόπου Ζωής στην Ευρωκλινική και εργάζεται ως ιδιώτης Ιατρός. Παράλληλα είναι ακαδημαϊκός υπότροφος στη Β’ ΠΠΚ του Νοσοκομείου «Αττικόν» και έχει αναλάβει το καινοτόμο Ιατρείο Υποστηρικτικής Ιατρικής για Γυναίκες με Καρκίνο του στήθους. Είναι υποψήφια Διδάκτορας του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της παχυσαρκίας μέσω της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής και της θεραπευτικής άσκησης. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού προγράμματος & Διεθνής Ιατρική -Διαχείριση Κρίσεων Υγείας & του Εθνικού Καποδιστριακού Παν. Αθηνών με τίτλο Διπλωματικής «Η ανταπόκριση του Προσωπικού Υγείας σε περίπτωση Επιδημίας». Είναι Certified στην Culinary Medicine (πανεπιστήμιο Harvard/Spaulding Rehabilitation Center) και στην Lifestyle Medicine (από την European Organization of Lifestyle Medicine).

Κατέχει πιστοποίηση 6μηνης εκπαίδευσης στην παρακινητική συνέντευξη (motivational interviewing) από το Πανεπιστήμιο U-Μass. Έχει ολοκληρώσει 2 έτη εκπαίδευσης στον Ιατρικό Βελονισμό και έχει παρακολουθήσει τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας.

Αυτή την εποχή ετοιμάζει με την ομάδα της την πρώτη κλινική Lifestyle Medicine στην Ελλάδα. Η κλινική αυτή θα στοχεύει στην υγεία και όχι μόνο στη νόσο, καθώς η ομάδα της εμπνέεται απο  τον ορισμό της Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισημαίνει ότι Υγεία δεν είναι η έλλειψη ασθένειας ή αναπηρίας, αλλά η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr