Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στη Θεσσαλονίκη: Άπλωσαν άδειες κυψέλες στη Νέα Παραλία - Δείτε βίντεο

Ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους.

Διαμαρτυρία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι μελισσοκόμοι κατέβηκαν με τα οχήματα τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις, όπως καταγγέλλουν, μελιού στη χώρα μας. Γι΄αυτό το λόγο, προτρέπουν τους διερχόμενους από το πλακόστρωτο της παραλίας όπου έχουν συγκεντρωθεί, να δοκιμάσουν μέλια παραγωγής τους και μέλια από διάφορα καταστήματα για να βρουν διαφορές.



Σε δηλώσεις του, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης, ανέφερε πως “τα πρόβληματά μας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά”.



Μάλιστα πρόσθεσε πως αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, “έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά”.

Ο κ. Καραγουδάκης υποστήριξε πως η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής. “Πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες”, τόνισε.



Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, δήλωσε πως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50-60%. “Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας, είχε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων”, συμπλήρωσε.

Οι μελισσοκόμοι μοιράζουν φυλλάδια στον κόσμο, ενώ έχουν προμηθευτεί μέλι από super market και καλούν τον κόσμο να δοκιμάσει από το δικό τους και από το εμπόριο, έτσι ώστε να καταλάβουν τη διαφορά.

Όπως επισήμαναν οι μελισσοκόμοι, αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Πηγή: Thestival



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς μπορεί να αλλάξει τις ζωές των Γουίλιαμ και Χάρι η ασθένεια του βασιλιά Καρόλου

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αλλά δεν μπορούν να ζητάνε περισσότερα, με «όπλο» τα μπλόκα


Κανονικά τον Ιούνιο οι συναυλίες των Coldplay στο ΟΑΚΑ - Με ένα τραγούδι τους το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr