Εθελοντική αιμοδοσία και προσφορά ζωής με ένα «κλικ»
Μέσα από τον διαγωνισμό Social Hackathon της Lidl Ελλάς αναδύθηκε το καινοτόμο app LifePulse, που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την αιμοδοσία και να δώσει λύσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.
Sponsored Content
Μια πράξη αγνού και ταπεινού αλτρουισμού είναι η εθελοντική αιμοδοσία, ωστόσο παρά τη συνεισφορά των συνανθρώπων μας, στην Ελλάδα η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Έτσι, συχνά όταν υπάρχει ανάγκη για αίμα, πολλοί συνηθίζουν να καταφεύγουν στα social media απευθύνοντας έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει τους συγγενείς, τους αγαπημένους ή τους φίλους τους. Αυτή την ανάγκη στοχεύει να καλύψει η καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή αιμοδοσίας LifePulse που ξεκίνησε την πορεία της από το μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής παρατήρησαν ότι παρά τις εκτεταμένες καμπάνιες, τον μεγάλο αριθμό των δράσεων και των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών αιμοδοτών, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όσων χρειάζονται αίμα λόγω ατυχημάτων, εγχειρήσεων ή άλλων απρόοπτων. Μετά από περίπου 5 μήνες mentoring, η ιδέα της LifePulse κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις άλλες ομάδες που έφτασαν στον τελικό του διαγωνισμού και αναδείχθηκε νικήτρια του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon.
Η LifePulse έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διαδικασία όσο ποτέ άλλοτε, τόσο για τους εθελοντές αιμοδότες όσο και για όσους χρειάζονται άμεσα αίμα και η χρήση της είναι απλή και εύκολη. Κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να κατεβάσει το app και να δημιουργήσει το προφίλ του ορίζοντας την ομάδα αίματός του και τη χιλιομετρική ακτίνα την οποία μπορεί να εξυπηρετήσει. Έτσι, κάθε φορά που κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται επειγόντως τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος, ο χρήστης ειδοποιείται σε πραγματικό χρόνο με push notifications. Παράλληλα, ο χρήστης αποκτά ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, που του προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική του δράση.
Το πρωτοποριακό app θα είναι σύντομα διαθέσιμο και φιλοδοξεί να έχει μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στη ζωή του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αλλά και στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία για τη LifePulse θα είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να διαδοθεί η αιμοδοσία ως μια τακτική και σωτήρια συνήθεια, καλλιεργώντας παράλληλα μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.
Οι άνθρωποι πίσω από την εφαρμογή έχουν αφιερώσει όλη τους την ενέργεια και τη δημιουργικότητα προκειμένου να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα μέλλον όπου ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου ή ομάδας αίματος, οι ιατρικές διαδικασίες δεν θα καθυστερούν λόγω έλλειψης αίματος. Η ομάδα αποτελείται από τον Θωμά Πατσάνη ο οποίος εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής, τον παθιασμένο με το UI/UX Πάνο Καραδαγλή που ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό του app, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse, τον Δημήτρη Ποζαρίτη, full-stack προγραμματιστή με πολυετή εμπειρία, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το back-end της LifePulse, και τέλος το team συμπληρώνει ο Επίκουρος Καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Χρήστος Κατσάνος, που πάντα βρίσκει χρόνο να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr