Αποχώρησαν από το μπλόκο Πλατυκάμπου οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών - Ζητούν με επιστολή τους συνάντηση με τον Μητσοτάκη
14.02.2024
15:22
«Καλούμε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας» λένε στην επιστολή τους - Πανελλαδική σύσκεψη αύριο στη Νίκαια για το μέλλον των κινητοποιήσεων - Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα
Την αποχώρησή τους από το μπλόκο Πλατυκάμπου γνωστοποίησαν οι αγρότες «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», μέσα από ανακοίνωση και επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μίλησε για το νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον Daniel για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πάντως, συνεδριάζουν στον Πλατύκαμπο στις 5 το απόγευμα προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα όσα έγιναν χθες στη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη, ενώ αύριο έχει προγραμματισθεί να γίνει συνάντηση των εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα προκειμένου να αποφασισθεί αν και πώς θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Προβληματισμό, πάντως, στους αγρότες της Θεσσαλίας προκαλούν πληροφορίες που ήθελαν εκπροσώπους μπλόκων της Βόρειας Ελλάδας να συνεδριάζουν χωριστά την ίδια ώρα της πανελλαδικής.
«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.
«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων» επισημαίνεται σε άλλο σημείο.
Η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.
Σε λίγη ώρα στον Πλατύκαμπο, θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση, από τα μέλη της επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του πάντως χθες, το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι, «πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».
Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ενώ το ίδο προγραμματίζουν να κάνουν στις 5:30 το απόγευμα στον Ε65 στην Καρδίτσα.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.
Ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιήσουν στις 4:00 και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.
Κατεβαίνουμε με τρακτέρ στην Αθήνα λένε από το μπλόκο των Μαλγάρων
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων, Κωνσταντίνος Ρούζιος, είπε ότι «μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό μείναμε πολύ δυσαρεστημένοι που μιλούσε συνέχεια για τον πάτο του βαρελιού, αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μας έδωσε μια κλωτσιά και πήγαμε στα τάρταρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «κλιμακώνουμε με αποκλεισμό για πολλές ώρες της εθνικής οδού ενώ θα γίνει σίγουρα κάθοδος στην Αθήνα. Σήμερα θα αποφασίσουμε και θα βγάλουμε ένα πόρισμα»
«Η χθεσινή συνάνηση πήγε άπατη, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Θα απαιτήσουμε λύσεις και απαντήσεις. Η κυβέρνηση είχε μια εβδομάδα τα αιτήματά μας και το μόνο που έκανε ήταν να τα παπαγαλίζει» είπε στον ΑΝΤ1 άλλος αγρότης από το μπλόκο των Μαλγάρων.
Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα
Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».
Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.
Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.
Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.
Το πακέτο της κυβέρνησης
Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική. Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Αυτό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έκανε διαφορά είναι η ρύθμιση για το ρεύμα, η οποία συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ εντός του Σαββατοκύριακου. Πρακτικά, για τα επόμενα δύο χρόνια η τιμή της κιλοβατώρας «κλειδώνει» κάτω από τα 10 λεπτά για τους συνεπείς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αυτοί που έχουν οφειλές θα έχουν μια τιμή στα 11 λεπτά, κάτω από τις τιμές αγοράς. Και για τα 8 χρόνια μετά τα πρώτα 2, θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους παρόχους, με το 1/3 της τιμής να «κλειδώνει» στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα.
Στο παιχνίδι θα μπουν άμεσα και βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν για το γεγονός ότι η μείωση στο αγροτικό ρεύμα ανέρχεται στην περιοχή του 40%, κάτι που συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, ιδίως ως προς τους συνεπείς παραγωγούς.
Το άλλο «κλειδί» για την προοπτική αποκλιμάκωσης είναι η διπλή παρέμβαση για τον ΕΦΚ. Πρακτικά, η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσει τον μισό ΕΦΚ ύψους 40 εκ.ευρώ και ο υπόλοιπος θα εξοφληθεί στο τέλος του έτους, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών. Όσο για το 2025, η επιστροφή του ΕΦΚ βαίνει προς μονιμοποίηση, αν και τη σχετική φόρμουλα θα συνδιαμορφώσουν οι αγρότες με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά έναν νέο τρόπο πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια των παραγωγών, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν είναι σαφείς.
Η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, είναι ότι η συζήτηση πήγε καλά και οι αγρότες έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά της περιθώρια, με την ακόμα πιο γενναία του αναμενομένου εμπροσθοβαρή καταβολή του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση του ρεύματος αναζητήθηκαν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Συνεπώς, άλλες παροχές δεν προβλέπονται, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αντιμέτωπα και με τον «ηθικό κίνδυνο» άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιδράσουν ως «αδικημένες».
Αποκλιμάκωση σε δύο φάσεις
Η μπάλα περνά πλέον στους αγρότες, οι οποίοι έμειναν χθες για μισή ώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για μια κοινή στάση ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων που περίμεναν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στα αγροτικά μπλόκα οι διεργασίες θα είναι πυκνές αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί αγρότες που δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι δεδομένες ενστάσεις, ιδίως των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που πήρε και χθες τον λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επέλθει σε δύο φάσεις. Σε αρκετά μπλόκα, όπου η παρουσία του ΚΚΕ δεν είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με δεδομένη τη συνειδητοποίηση και αρκετών αγροτών ότι αφενός το πακέτο που θα πάρουν δεν είναι αμελητέο αφετέρου ότι δεν έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα. Ως προς την περίπτωση μπλόκων, όπου το ΚΚΕ επικρατεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει…κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει κάθοδος με τρακτέρ προς την Αθήνα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια μηχανοκίνητη πορεία τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί, όμως, πόση διάρκεια θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο.
Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτήν την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση.
1.Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς, και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…
2.Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από «το φως των προβολέων», δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια.
3.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου, πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων ( και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον ,ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.
4. Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως «Παράρτημα», με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημα μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποιήση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια;
Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν.
Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη κι ένα νικηφόρο αγώνα».
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πάντως, συνεδριάζουν στον Πλατύκαμπο στις 5 το απόγευμα προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα όσα έγιναν χθες στη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη, ενώ αύριο έχει προγραμματισθεί να γίνει συνάντηση των εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα προκειμένου να αποφασισθεί αν και πώς θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Προβληματισμό, πάντως, στους αγρότες της Θεσσαλίας προκαλούν πληροφορίες που ήθελαν εκπροσώπους μπλόκων της Βόρειας Ελλάδας να συνεδριάζουν χωριστά την ίδια ώρα της πανελλαδικής.
«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.
«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων» επισημαίνεται σε άλλο σημείο.
Η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.
Σε λίγη ώρα στον Πλατύκαμπο, θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση, από τα μέλη της επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του πάντως χθες, το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι, «πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».
Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ενώ το ίδο προγραμματίζουν να κάνουν στις 5:30 το απόγευμα στον Ε65 στην Καρδίτσα.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.
Ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιήσουν στις 4:00 και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.
Κατεβαίνουμε με τρακτέρ στην Αθήνα λένε από το μπλόκο των Μαλγάρων
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων, Κωνσταντίνος Ρούζιος, είπε ότι «μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό μείναμε πολύ δυσαρεστημένοι που μιλούσε συνέχεια για τον πάτο του βαρελιού, αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μας έδωσε μια κλωτσιά και πήγαμε στα τάρταρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «κλιμακώνουμε με αποκλεισμό για πολλές ώρες της εθνικής οδού ενώ θα γίνει σίγουρα κάθοδος στην Αθήνα. Σήμερα θα αποφασίσουμε και θα βγάλουμε ένα πόρισμα»
«Η χθεσινή συνάνηση πήγε άπατη, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Θα απαιτήσουμε λύσεις και απαντήσεις. Η κυβέρνηση είχε μια εβδομάδα τα αιτήματά μας και το μόνο που έκανε ήταν να τα παπαγαλίζει» είπε στον ΑΝΤ1 άλλος αγρότης από το μπλόκο των Μαλγάρων.
Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα
Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».
Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.
Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.
Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.
Το πακέτο της κυβέρνησης
Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική. Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Αυτό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έκανε διαφορά είναι η ρύθμιση για το ρεύμα, η οποία συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ εντός του Σαββατοκύριακου. Πρακτικά, για τα επόμενα δύο χρόνια η τιμή της κιλοβατώρας «κλειδώνει» κάτω από τα 10 λεπτά για τους συνεπείς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αυτοί που έχουν οφειλές θα έχουν μια τιμή στα 11 λεπτά, κάτω από τις τιμές αγοράς. Και για τα 8 χρόνια μετά τα πρώτα 2, θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους παρόχους, με το 1/3 της τιμής να «κλειδώνει» στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα.
Στο παιχνίδι θα μπουν άμεσα και βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν για το γεγονός ότι η μείωση στο αγροτικό ρεύμα ανέρχεται στην περιοχή του 40%, κάτι που συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, ιδίως ως προς τους συνεπείς παραγωγούς.
Το άλλο «κλειδί» για την προοπτική αποκλιμάκωσης είναι η διπλή παρέμβαση για τον ΕΦΚ. Πρακτικά, η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσει τον μισό ΕΦΚ ύψους 40 εκ.ευρώ και ο υπόλοιπος θα εξοφληθεί στο τέλος του έτους, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών. Όσο για το 2025, η επιστροφή του ΕΦΚ βαίνει προς μονιμοποίηση, αν και τη σχετική φόρμουλα θα συνδιαμορφώσουν οι αγρότες με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά έναν νέο τρόπο πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια των παραγωγών, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν είναι σαφείς.
Η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, είναι ότι η συζήτηση πήγε καλά και οι αγρότες έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά της περιθώρια, με την ακόμα πιο γενναία του αναμενομένου εμπροσθοβαρή καταβολή του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση του ρεύματος αναζητήθηκαν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Συνεπώς, άλλες παροχές δεν προβλέπονται, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αντιμέτωπα και με τον «ηθικό κίνδυνο» άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιδράσουν ως «αδικημένες».
Αποκλιμάκωση σε δύο φάσεις
Η μπάλα περνά πλέον στους αγρότες, οι οποίοι έμειναν χθες για μισή ώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για μια κοινή στάση ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων που περίμεναν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στα αγροτικά μπλόκα οι διεργασίες θα είναι πυκνές αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί αγρότες που δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι δεδομένες ενστάσεις, ιδίως των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που πήρε και χθες τον λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επέλθει σε δύο φάσεις. Σε αρκετά μπλόκα, όπου η παρουσία του ΚΚΕ δεν είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με δεδομένη τη συνειδητοποίηση και αρκετών αγροτών ότι αφενός το πακέτο που θα πάρουν δεν είναι αμελητέο αφετέρου ότι δεν έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα. Ως προς την περίπτωση μπλόκων, όπου το ΚΚΕ επικρατεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει…κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει κάθοδος με τρακτέρ προς την Αθήνα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια μηχανοκίνητη πορεία τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί, όμως, πόση διάρκεια θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο.
Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτήν την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση.
1.Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς, και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…
2.Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από «το φως των προβολέων», δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια.
3.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου, πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων ( και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον ,ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.
4. Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως «Παράρτημα», με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημα μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποιήση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια;
Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν.
Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη κι ένα νικηφόρο αγώνα».
Ειδήσεις σήμερα:
«Είναι δυνατόν να θέλω το κακό του Άδωνι και του Πορτοσάλτε;» είπε ο Βλάχος - Δεν τραγούδησε χθες τον επίμαχο στίχο
Οι διάλογοι του τμηματάρχη που χρηματιζόταν στην Εύβοια: Να το κάνουμε χιλιαρικάκι; - Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές
Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση θερμοκρασίας μέχρι και το Σάββατο - Πολύ ισχυροί βοριάδες σήμερα στο Αιγαίο
«Είναι δυνατόν να θέλω το κακό του Άδωνι και του Πορτοσάλτε;» είπε ο Βλάχος - Δεν τραγούδησε χθες τον επίμαχο στίχο
Οι διάλογοι του τμηματάρχη που χρηματιζόταν στην Εύβοια: Να το κάνουμε χιλιαρικάκι; - Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές
Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση θερμοκρασίας μέχρι και το Σάββατο - Πολύ ισχυροί βοριάδες σήμερα στο Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr