Αγροτικές κινητοποιήσεις: Δύο κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο από τη Θεσσαλία με το βλέμμα στην Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Δύο κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο από τη Θεσσαλία με το βλέμμα στην Αθήνα

Από το Κάστρο Βοιωτίας σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα

trakter_gen
Δυο ξεχωριστά κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, από τη Θεσσαλία με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, απ' όπου σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα τρακτέρ από Πλατύκαμπο μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου. Ακολούθως θα βάλουν πλώρη για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα.

Την ίδια ώρα τα τρακτέρ από τον Ε65 (Καρδίτσα- Φάρσαλα) μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων θα ανέβουν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.


Αγρότες αναμένεται σήμερα να αποκλείσουν την Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το απόγευμα σε εκ νέου αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Νησελίου, στην Ημαθία, εξέφρασαν οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 19:00 και για μία ώρα, το ρεύμα προς Βέροια.

Eτοιμάζονται οι αγρότες για την κάθοδο στην Αθήνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες που ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παρεμπόδιση της διέλευσης των πολιτών.

Κλείσιμο
Οι αγρότες θέλουν να κατεβάσουν τριψήφιο αριθμό τρακτέρ από όλη την Ελλάδα στα μπλόκα, με στόχο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους στην κυβέρνηση. Η πρώτη προσυγκέντρωση των τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία.

Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Σε συνεντευξή του εχθές στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ' αυτό το σημείο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε.



Τα μέτρα της κυνέρνησης για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτών

Σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αποσυμπίεση της οικονομικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, προχώρησε το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο. Η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέδειξαν από τη μία τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, τονίστηκαν όμως και τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι γεωργοί της χώρας προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν.

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της 15μελούς επιτροπής των αγροτικών μπλόκων της χώρας, ανακοινώθηκαν δυο καίριες παρεμβάσεις, σε ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη αφορά «φθηνότερο ρεύμα» στους παραγωγούς και η δεύτερη την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες.

Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε «κλείδωμα» της τιμής κιλοβατόρας σε κάτω από 10 λεπτά για τα επόμενα δυο χρόνια. Η νέα τιμή αφορά καταναλώσεις από 1η Απριλίου, περίοδο που συνήθως οι αγρότες ξεκινούν τις εργασίες στα χωράφια τους.

Πιο αναλυτικά:

* Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώσουν 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

* Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα χρεωθούν 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

* Όσοι είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καταβάλλουν 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

* Τέλος, οι λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώσουν 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

Μόλις περάσει η διετία, για τα επόμενα οκτώ χρόνια οι αγρότες θα πληρώνουν για το ένα τρίτο της κατανάλωσής τους, εκτιμώμενη τιμή 9 λεπτά ανά κιλοβατόρα. Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Επιπλέον, όσοι πάροχοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να «ελαφρύνουν» το κόστος παραγωγής στον αγροτικό κόσμο και παράλληλα να του δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το μέλλον για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, έχοντας εκ των προτέρων γνώση του ποσού που θα πληρώσουν για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Ένα από τα κύρια αιτήματα των αγροτών όλης της χώρας τα τελευταία χρόνια ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που οποία είχε καταργηθεί το 2016, εν μέσω μνημονίων. Το περασμένο έτος η κυβέρνηση κατέβαλε περί τα 76 εκατ. ευρώ σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες μέσω της ΑΑΔΕ. Για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι παραγωγοί θα λάβουν συνολικά 82 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος Μαρτίου, δίνοντάς τους μια «ανάσα» ενόψει της αρχής της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

ΚΑΠ

Ψηλά στην ατζέντα των αγροτών βρίσκεται η ΚΑΠ 2023-2027 ζητώντας να γίνουν άμεσα αλλαγές. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 2023, έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στον πρωτογενή τομέα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Την εν λόγω συζήτηση στηρίζει η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί από χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, την οποία απαρτίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Τα παραπάνω μέτρα ήταν τα τελευταία που ανακοινώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο, τα οποία σε συνδυασμό με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα δίνει το «μήνυμα» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα και στους αγρότες. Πριν από λίγο διάστημα είχε ανακοινωθεί ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Επιπλέον, είχε γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυξήθηκε επίσης άμεσα (από 3MW σε 6MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW). Τέλος, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.



Ειδήσεις σήμερα:

Γεροβασίλη αδειάζει Κασσελάκη: Ζητά σύγκληση οργάνων πριν το συνέδριο «διάλυσης του κόμματος που έφτιαξε ο Τσίπρας»

Χωρίς τέλος το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι - Συνελήφθη μέχρι και ο ιερέας που θα έκανε την κηδεία του

Θείος κατηγορείται ότι κακοποιούσε τον 9χρονο ανιψιό του στη Ρόδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης