Απογευματινά χειρουργεία: Αύξηση 20% στη δυναμικότητα του συστήματος - Οι αμοιβές των γιατρών, το κόστος για τους πολίτες

Απογευματινά χειρουργεία: Αύξηση 20% στη δυναμικότητα του συστήματος - Οι αμοιβές των γιατρών, το κόστος για τους πολίτες

Οι επτά κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων με τη μεγαλύτερη αναμονή - Πώς η επιλογή των υλικών εκτοξεύει το κόστος των χειρουργείων για τα νοσοκομεία

Απογευματινά χειρουργεία: Αύξηση 20% στη δυναμικότητα του συστήματος - Οι αμοιβές των γιατρών, το κόστος για τους πολίτες
Μια τρίτη επιλογή προσφέρεται στους πολίτες για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου. Είναι τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, μια λύση που ξεφεύγει από τις πολύμηνες αναμονές για πρωινό και δωρεάν χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα είναι περισσότερο συμφέρουσα σε σχέση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το πλαίσιο λειτουργίας της νέας δυνατότητας του ΕΣΥ παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η άμεση εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων συνεπάγεται καθημερινή διενέργεια μεγαλύτερου αριθμού επεμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες αναλόγως τη βαρύτητα της κάθε επέμβασης και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.


Σύμφωνα με το σχέδιο που κατάρτισε το Υπουργείο Υγείας, το κόστος των απογευματινών χειρουργείων είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαρειά επέμβαση (όπως είναι αρθροπλαστική ισχίου και η αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο οι γιατροί του ΕΣΥ, οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, ακόμα και το υπόλοιπο προσωπικό που θα συμμετέχει στα πρωινά χειρουργεία να μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Δεν έχω την αυταπάτη ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν κάθε φαινόμενο διαφθοράς, άλλωστε η διαφθορά υπάρχει, και δυστυχώς, στην Ελλάδα, την αντιπαλεύουμε, την πολεμούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Πιστεύω, όμως, ότι η διέξοδος των επ' αμοιβή απογευματινών χειρουργείων στο τέλος θα αγκαλιαστεί από τους γιατρούς και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.



102.000 πολίτες περιμένουν χειρουργείο

Κλείσιμο
Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στην Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος του 2023, ανέρχεται στους 102.000. Το 43% των περιστατικών, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει τα περισσότερα περιστατικά (44%) και ακολουθεί η Αττική και τα νησιά του Αιγαίου (35% των περιστατικών). Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν διάστημα μεγαλύτερο από τους 12 μήνες, είναι 26.221. Το 53% εξ αυτών συγκεντρώνεται στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαμορφώσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων, περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω επτά κατηγορίες:

  • Επέμβαση Καταρράκτη: 18% επί του συνόλου των επεμβάσεων.
  • Αρθροπλαστική Γόνατος: 9% επί του συνόλου.
  • Χολοκυστεκτομή: 7%.
  • Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού: 5%.
  • Αρθροπλαστική Ισχίου: 5%.
  • Βουβωνοκήλη: 4%.
  • Αμυγδαλεκτομή: 3%.


Πώς η επιλογή των υλικών εκτοξεύει το κόστος των χειρουργείων για τα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό κενό στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι προμήθειες υλικών για χειρουργεία, χωρίς να γίνονται διαγωνισμοί, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ.

Ανάμεσα στα δεδομένα, αποτέλεσμα μελέτης, που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αίσθηση προκάλεσε ένας πίνακας στον οποίο φαίνεται το μεγάλο εύρος κόστους που μπορεί να έχει η ίδια χειρουργική επέμβαση στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, η σύγκριση από δέκα περιστατικά για το ίδιο χειρουργείο, την παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας, δείχνει κόστη που ξεκινούν από 2.585 ευρώ και φτάνουν μέχρι 10.725 ευρώ, χρήματα που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ρίζα του προβλήματος για αυτό το εύρος τιμών είναι μια χρόνια παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Η έλλειψη διαγωνισμών και κεντρικών προμηθειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος της ίδιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να διαφοροποιείται λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση.

Πώς, όμως, προμηθεύονται υλικά τα δημόσια νοσοκομεία; Στις περισσότερες περιπτώσεις με απευθείας αναθέσεις, κατόπιν εισηγήσεων των γιατρών για το ποια υλικά χρειάζονται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι λίγα τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν διαγωνισμούς, τη στιγμή που οι κεντρικές προμήθειες είναι ένας τομέας που δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη χώρα μας.

Με σκοπό να μπει τέλος στην παραπάνω κατάσταση και τα κόστη να είναι κοινά για όλες τις κλινικές και όλους τους γιατρούς, όταν πρόκειται για την ίδια χειρουργική επέμβαση, το Υπουργείο Υγείας προχωρά μια σειρά παρεμβάσεων. Μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης που ξεκινά με λίγα νοσοκομεία – οκτώ στον αριθμό κατά πληροφορίες – θα υπάρχει η εικόνα πόσο κοστίζει η ίδια χειρουργική επέμβαση ανά νοσοκομείο.

Ακόμη περισσότερο αναμένεται να βοηθήσει η εφαρμογή κεντρικών προμηθειών μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Έως σήμερα στη χώρα μας δεν υπήρχε ενιαία κωδικοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που παραδόθηκε τέλος Ιανουαρίου στην ΕΚΑΠΥ. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου τριών μηνών, αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες οι επιμέρους διαδικασίες ώστε η Αρχή να μπορεί να αγοράζει κεντρικά τα υλικά τα οποία θα είναι κοινά για όλα τα νοσοκομεία. Ένα «σκαλοπάτι» περαιτέρω βελτίωσης του παραπάνω φαινομένου αναμένεται να προσφέρει η πλήρης λειτουργία του συστήματος DRG. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα κατηγοριοποίησης και κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρώσος πιλότος που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία βρέθηκε γαζωμένος από σφαίρες στην Ισπανία

Αυτοκτόνησε η 36χρονη πορνοστάρ Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ

Δεν έπιασε το... μαγείρεμα του Παππά, στον τάκο του Survivor η Μαριλίνα Βακονδίου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης