«Great»: 210 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε 71 βρετανικά πανεπιστήμια

«Great»: 210 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε 71 βρετανικά πανεπιστήμια

Το British Coucil ανακοίνωσε τη χορήγηση 210 υποτροφιών, οι οποίες θα προσφερθούν για σπουδές σε συνολικά 71 πανεπιστήμια  της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας

spoudes-ipotrofia
Στους ιστορικούς διμερείς δεσμούς στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας, αναφέρθηκαν ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ και η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus Αναστασία Ανδρίτσου σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.

Ενόψει της ψήφισης του νόμου για την Παιδεία, όπου προβλέπεται η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, 7.100 Έλληνες φοιτητές επέλεξαν τη Βρετανία για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Συμβουλίου, τα βασικά κριτήρια με τα οποία οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν σπουδές στη Βρετανία, είναι η υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και ακαδημαϊκής έρευνας, το ευρύ φάσμα προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα των φοιτητών και η ανταποδοτική αξία των σπουδών στη Βρετανία. Στην ίδια έρευνα, οι Έλληνες υποψήφιοι φοιτητές κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το κόστος διαμονής και τη διαδικασία απόκτησης σπουδαστικής βίζας.

Σημειώνεται, πως η συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας καλύπτει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης: από την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και τις εξετάσεις γλωσσομάθειας ως τις υποτροφίες και τη διακρατική εκπαίδευση. Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει 26 ελληνικά ΑΕΙ, 50 και πλέον βρετανικά ΑΕΙ, πάνω από 900 ακαδημαϊκοί και διοικητικοί υπάλληλοι ενώ έχουν υπογραφεί 10 μνημόνια συνεργασίας για ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκών και 4 μνημόνια συνεργασίας για κοινά προγράμματα σπουδών είναι υπό επεξεργασία.

Το Ελληνοβρετανικό Μνημόνιο συνεργασίας

Η σύγχρονη δυναμική είναι τεράστια και αναπτύσσεται μέσα από συζητήσεις, επαφές και συνεργασία τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της διμερούς συνεργασίας ελληνικών και βρετανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο υπέγραψαν στις 13/2 παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο Πρόεδρος του Study in Greece, Καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης, ο Βρετανός Πρέσβης κ. Μάθιου Λοτζ και η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus, κα Αναστασία Ανδρίτσου. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι Πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ καθώς και 10 Βρετανικών.
Συγκεκριμένα, το ελληνοβρετανικό Μνημόνιο Συνεργασίας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από τα οφέλη των βιώσιμων ακαδημαϊκών συνεργιών και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ βρετανικών και ελληνικών ιδρυμάτων, όπως κοινά/διπλά πτυχία, ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγών, κλπ. Επισημαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και η πρωτοβουλία των κινήσεων θα ανήκει στους ίδιους τους ακαδημαϊκούς με γνώμονα τις εκάστοτε ανάγκες και τις προτεραιότητες του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν.

Ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και στενή συνεργασία στον τομέα της Παιδείας, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο χωρών: «Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε υπερήφανοι που το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας ήταν μία από τις πρώτες συμφωνίες που καθόρισαν τις ευκαιρίες και την κατεύθυνση των διμερών μας σχέσεων για το μέλλον. Και δεν είναι τυχαίο ότι η εκπαίδευση είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αυτής της συμφωνίας, ενώ τα αποτελέσματα που παράγονται αφορούν σε προγράμματα κινητικότητας για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, συνεργασία (έρευνα) στο πλαίσιο του Horizon, υποτροφίες, ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκών, κοινοί τίτλοι σπουδών, κοινά προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Για εμάς, αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε μια ευκαιρία για πιο στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Ένα Μνημόνιο Συνεργασίας όπως αυτό που υπογράφουμε, αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες μας μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί μια κοινή δέσμευση να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε στις ακαδημαϊκές μας κοινότητες και στις μελλοντικές μας γενιές». Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Study in Greece, Καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί μια κομβική στιγμή στις συλλογικές μας προσπάθειες για την προώθηση της διεθνοποίησης και της αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις κοινές αξίες και τις φιλοδοξίες που μας ενώνουν ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερη συνεργασία τα επόμενα χρόνια. Σκοπός μας στο Study in Greece, άλλωστε, είναι να ενδυναμώνουμε τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να υλοποιούν τους στόχους τους για διεθνείς συνεργασίες, να ξεπερνούν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ακαδημαϊκής σύμπραξης Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας». Τέλος, η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus, κα Αναστασία Ανδρίτσου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Περισσότερα από 50 Βρετανικά πανεπιστήμια είναι ήδη σε διάλογο με τα ελληνικά πανεπιστήμια διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας σε κοινά προγράμματα σπουδών, ερευνητικά έργα και ανταλλαγές φοιτητών. Το σημερινό μνημόνιο έρχεται να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες και να προσφέρει ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη δημιουργία ακόμα ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στα πανεπιστήμια των δύο χωρών. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και δικτύωσης, δημιουργούνται νέες συμπράξεις και μοντέλα συνεργασίας βασιζόμενα στον κοινό στόχο για διεθνοποίηση, εξωστρέφεια και αριστεία».

Οι υποτροφίες GREAT για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία

Το πρόγραμμα υποτροφιών GREAT, αποτελεί έναν νέο θεσμό, που αφορά μεταπτυχιακούς φοιτητές από 15 χώρες. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Βρετανία στην ανάγκη διατήρησης των ακαδημαϊκών δεσμών των δύο χωρών. Φέτος, θα δοθούν 11 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές ύψους έως 10,000 στερλινών για μία ευρεία γκάμα μονοετών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2024–25, θα προσφερθούν συνολικά 210 υποτροφίες από 71 πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας - 11 από αυτές θα δοθούν σε φοιτητές/φοιτήτριες από την Ελλάδα.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν φέτος είναι τα εξής:

Κλείσιμο
University of Bath
Brunel University London
University of Glasgow
University of the Highlands and Islands
Imperial College London
University of Kent
King’s Business School
The University of Manchester
University of St. Andrew’s
University of Southampton
University of Warwick

Πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας

H Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) υλοποιεί για τρίτη χρονιά πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας.

Φέτος θα συμμετέχουν 24 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, που επιθυμούν να επωφεληθούν από κινητικότητες επιμόρφωσης και έρευνας σε βρετανικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και οι κινητικότητες αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Οι συνολικά 24 δικαιούχοι – 18 διδακτορικοί και 6 μεταπτυχιακοί υποψήφιοι – που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα σημαντικό δίκτυο ακαδημαϊκών επαφών, να εξοικειωθούν με νέες ιδέες και εναλλακτικές επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, αλλά και να αξιοποιήσουν τους μοναδικούς πόρους των παγκοσμίου φήμης βρετανικών πανεπιστημίων.

Η υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

Βραβεία αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης

Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη του Ελληνο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του British Graduates Society (BGS) και Συλλόγων Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα διοργανώνουν τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης.

Τα συγκεκριμένα βραβεία προβάλλουν τον αντίκτυπο, που έχουν επιτύχει οι απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα που έχουν επιλέξει, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό οφείλεται στις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασιλείου.

Οι νικητές των Βραβείων έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το επαγγελματικό τους προφίλ διεθνώς, να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους δίκτυα και να δώσουν ώθηση στην καριέρα τους. Το έπαθλο που θα προσφέρει το British Council στους νικητές των κύριων κατηγοριών των Βραβείων στην Ελλάδα είναι χρηματοδότηση έως 2.000 λίρες Αγγλίας ανά νικητή για περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση της επιλογής τους.

Πλατφόρμα Δικτύωσης Alumni UK

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350.000 Έλληνες απόφοιτοι της βρετανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων στον κόσμο σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό.

Πέρα από τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με την εγγραφή τους στην παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης Alumni UK του British Council.

Οι εκθέσεις των Βρετανικών Πανεπιστημίων

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων και των οικογενειών τους, το British Council διοργανώνει εκθέσεις βρετανικών πανεπιστημίων.
Φέτος, πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις, μία στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν 54 κορυφαία πανεπιστήμια και κολλέγια της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων, τρία από τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και οκτώ από τα 100 κορυφαία παγκοσμίως (QS World University Rankings 2024). Δέκα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της Βρετανίας. Δέκα βρετανικά πανεπιστήμια, που συνεργάζονται με κολλέγια στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και ομιλίες για θέματα όπως χρηματοδότησης και υποτροφιών, της διαδικασίας των αιτήσεων, διαμονής, κλπ. Παρόμοιες ενημερωτικές παρουσιάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (online ή με φυσική παρουσία) σε όλη την Ελλάδα.

Τα Βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα

Οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βρετανικό πρόγραμμα σπουδών και στην Ελλάδα. Πρόκειται για διακρατικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί, προσφέρονται και αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια και οδηγούν στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν στη Βρετανία.

Για τους όρους εισαγωγής, υπεύθυνο είναι το Βρετανικό πανεπιστήμιο που απονέμει τον τελικό τίτλο σπουδών και το συνεργαζόμενο κολλέγιο που προσφέρει το πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων εταίρων παγκοσμίως: 24 βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα μέσω 37 ελληνικών κολλεγίων ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 φοίτησαν σε αυτά συνολικά 22.500 Έλληνες φοιτητές.

BRITISH COUNCIL – 85 χρόνια εμβληματικής παρουσίας στην Ελλάδα

To British Council Greece γιορτάζει φέτος 85 χρόνια εμβληματικής παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα και πρόκειται να τα γιορτάσει με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς που καλύπτει – πέρα από τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας: τον πολιτισμό, τις τέχνες, την επιστήμη και την καινοτομία. Πρόκειται για έναν βρετανικό θεσμό από τους πιο γνωστούς διεθνώς, αυστηρά προσανατολισμένο στην αριστεία. Εκπροσωπεί τη δύναμη και το βάθος της Βρετανικής εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού. Αναδεικνύει και διευρύνει την εμβέλεια και την απήχηση της αγγλικής γλώσσας ως ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία επικοινωνίας και έκφρασης παγκοσμίως. Η συμβολή του British Council στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών υπήρξε καθοριστική.


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ για ενιαία υποψηφιότητα απέναντι στον Κασσελάκη - Casus belli η διαδικασία

Καρώνης εναντίον JP Morgan: Πώς φτάσαμε στο «Δεν παραδίδω τη Viva Wallet»

Τραγωδία στην Πάτρα - Νεκροί σε τροχαίο δύο νεαροί που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης