Κύπρος: Πιλοτικά από σήμερα η λειτουργία του σχεδίου «Αμάλθεια» για βοήθεια στη Γάζα

Κύπρος: Πιλοτικά από σήμερα η λειτουργία του σχεδίου «Αμάλθεια» για βοήθεια στη Γάζα

Φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το λιμάνι Λάρνακας όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Κύπρος: Πιλοτικά από σήμερα η λειτουργία του σχεδίου «Αμάλθεια» για βοήθεια στη Γάζα
Κλείδωσαν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου «Αμάλθεια» με την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν σε εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) στη Λάρνακα της Κύπρου.

Φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το λιμάνι Λάρνακας όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μιλώντας μετά το πέρας της επίβλεψης των εγκαταστάσεων, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για συμβολή στην πραγματοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή μας αφορά όλους, δεν είναι μια περιφερειακή κρίση με περιορισμένο ενδιαφέρον και αντίκτυπο. Η διάχυση της κρίσης θα είναι ακόμα πιο καταστροφική για την περιοχή και πέραν αυτής. Και έχουμε την ευθύνη να δράσουμε» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι συζήτησαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται. «Είναι ολοφάνερο ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους, όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου στοχεύει στην αύξηση της βοήθειας, συμπληρώνοντας άλλες οδούς όπως η διέλευση από την Αίγυπτο στη Ράφα και οι ρίψεις από αέρος από την Ιορδανία. Είναι επίσης σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ξεκλειδώσουμε όλες τις διαδρομές. Από τον περασμένο Οκτώβρη η ομάδα μας εργάζεται ακούραστα για την εκπόνηση μονής κατεύθυνσης προς τη Γάζα, με αφετηρία τη Λάρνακα» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Το ταξίδι μας μόλις τώρα αρχίζει» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ηθικό καθήκον.

Έναρξη σήμερα!

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή και στεκόμαστε δίπλα από τους άμαχους, γι’ αυτό η ΕΕ χρηματοδοτεί μία τεράστια προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε από την πλευρά της η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπήρξε πάντοτε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο ρόλος της Κύπρου. «Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά ανακοινώσαμε την απόφαση να ανοίξουμε το θαλάσσιο διάδρομο για βοήθεια δια θαλάσσης. Ήταν εντυπωσιακό που επισκεφθήκαμε τους διάφορους χώρους για ανάπτυξη του σχεδίου. Κύπρος, ΕΕ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ θα φροντίσουν να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάδρομος παρά τις δυσκολίες» είπε.

«Ήθελα να καλωσωρίσω την ηγετική στάση και θέση του Προέδορυ Χριστοδουλίδη, ο οποίος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με τα εμπλεκόμενα μέρη» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας όλους τους συμμέτοχους να βοηθήσουν.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ του Παλαιστιανιακου λαού» είπε αναφερόμενη και στις υπόλοιπες προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν η προσπάθεια ξεκινά σήμερα. «Είμαι πολύ χαρούμενη που η αρχική πιλοτική επιχείρηση θα ξεκινήσει σήμερα, θα γίνει σήμερα».

Συζήτησαν και Κυπριακό

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η κα Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ, Κομισιόν, Κύπρου, Βρετανίας και ΗΑΕ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο

Στην κοινή δήλωση των πέντε εταίρων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυπριακή Δημοκρατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο) για την Υιοθέτηση της Ενεργοποίησης του Θαλάσσιου Διαδρόμου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα, σημειώνεται πως η ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια, η οποία περιγράφει τον μηχανισμό για την ασφαλή αποστολή βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα δια θαλάσσης, ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου.

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δεινή, με αθώες οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιών να βρίσκονται σε απόγνωση για κάλυψη βασικών αναγκών και για το λόγο αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής "ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας για διάνοιξη θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή εξαιρετικά αναγκαίων, επιπρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης".

"Μαζί, τα κράτη μας προτίθενται να οικοδομήσουν σε αυτό το μοντέλο για την παροχή επιπρόσθετης σημαντικής βοήθειας δια θαλάσσης, εργαζόμενα σε συντονισμό με την Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, Sigrid Kaag, η οποία είναι εντεταλμένη βάσει του Ψηφίσματος ΣΑ ΟΗΕ 2720 να διευκολύνει, να συντονίσει, να εποπτεύσει και να επιβεβαιώσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα", αναφέρεται.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνονται οι αφοσιωμένες προσπάθειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δραστηριοποιηθούν ενεργά για στήριξη της πρωτοβουλίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη αποστολή τροφίμων δια θαλάσσης στον πληθυσμό της Γάζας.

Αναφέρεται ότ η Κύπρος σύντομα θα συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων για να συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί αυτό το θαλάσσιο κανάλι υποστήριξης του πληθυσμού που έχει ανάγκη, συμπληρώνοντας χερσαίες και εναέριες διόδους, συμπεριλαμβανομένων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται εξάλλου ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια επιχείρηση επείγουσας έκτακτης ανάγκης, της οποίας ηγούνται οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια προσωρινή αποβάθρα στη Γάζα, σε συντονισμό με άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, για να γίνει κατορθωτή η παροχή σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας δια θαλάσσης.

Αυτές οι προσπάθειες θα συντονίζονται στενά με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, επισημαίνεται.

Αυτοί που υπογράφουν τη δήλωση σημειώνουν ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα δια θαλάσσης θα είναι περίπλοκη "και τα κράτη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουν ότι η παροχή βοήθειας γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά".

Αναφέρεται ότι ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί και πρέπει να είναι μέρος μιας βιώσιμης προσπάθειας αύξησης της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω όλων των πιθανών διόδων.

Οι υπογράφοντες διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργαζόνται με το Ισραήλ "για να επεκτείνουμε τις χερσαίες παραδόσεις, εμμένοντας στη διευκόλυνση περισσότερων διόδων και στο άνοιγμα επιπρόσθετων σημείων διέλευσης για να μεταφερθεί περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους".

"Επιβεβαιώνουμε πως η προστασία της ζωής των αμάχων είναι βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Και όλοι μαζί πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια παραδίδεται στους ανθρώπους που απεγνωσμένα την έχουν ανάγκη", καταλήγει η κοινή δήλωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Στη φυλακή ο γιατρός που κατηγορείται για ασέλγεια στην 4χρονη κόρη του - «Το παιδί το δασκάλεψαν» υποστήριξε

«Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε Ελλάδα διακοπές» - Ξετρελαμένοι οι Eurofans με τα πλάνα του βιντεοκλίπ της Μαρίνας Σάττι

Βίντεο: Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή γύρω από το βενζινάδικο στον Πειραιά μετά τη βομβιστική επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης