Πρωτοδίκης καθυστερούσε αποφάσεις έως και 2,5 χρόνια και απολύθηκε

Πρωτοδίκης καθυστερούσε αποφάσεις έως και 2,5 χρόνια και απολύθηκε

Οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες και οι εκκρεμείς δικογραφίες κυμαίνονταν από 81 έως 275

Πρωτοδίκης καθυστερούσε αποφάσεις έως και 2,5 χρόνια και απολύθηκε
Γυναίκα πρωτοδίκης καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων από 14 μήνες έως 2,5 χρόνια, ενώ οι εκκρεμείς δικογραφίες κυμαίνονταν από 81 έως 275, με κίνδυνο σε κάποιες από τις υποθέσεις αυτές να επέλθει παραγραφή, αρνήθηκε δύο φορές να παραδώσει στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου τις δικογραφίες που αδικαιολόγητα καθυστερούσε και κατατέθηκαν σε βάρος της μηνήσεις για υπεξαίρεση εγγράφων, ενώ μία δικογραφία αναζητείται ακόμη και δεν την έχει επιστρέψει έως σήμερα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα να την απολύσει, με τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία.

Την 48μελή εμβόλιμη Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης Πρωτοδίκου, για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρωτοδίκης καθυστερούσε αποφάσεις έως και 2,5 χρόνια και απολύθηκε
Η πρόεδρος της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα


Η Αρεοπαγίτης εισηγήτρια Γεωργία Κατσίμαγκλη ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις πόλεις όπου υπηρετούσε η 46χρονη Πρωτοδίκης υπήρχαν έγγραφες και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών για τις μεγάλες εκκρεμότητες που είχε.

Ακόμη, η κυρία Κατσίμαγκλη επεσήμανε ότι όταν η εν λόγω Πρωτοδίκης υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαιρέθηκαν 59 δικογραφίες που καθυστερούσε υπερβολικά, προκειμένου να χρεωθούν σε άλλους συναδέλφους της, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και ζητήθηκε να επιστρέψει τις δικογραφίες.

Όμως, οι δικογραφίες δεν παραδόθηκαν και υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων, ενώ διατυπώθηκε η άποψη να διαταχθεί έρευνα στο σπίτι της προκειμένου να κατασχεθούν οι δικογραφίες.

Τελικά, οι δικογραφίες αυτές παραδόθηκαν από την πρώην Πρωτοδίκη στον προϊστάμενό της, ωστόσο μία δικογραφία δεν επιστράφηκε ποτέ, αλλά και η ίδια δεν απάντησε εάν την έχει χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να γίνει αυτεπάγγελτη ανασύσταση της χαμένης δικογραφίας.

Κλείσιμο
Ανάλογο περιστατικό υπήρξε στο Ηράκλειο όπου υπηρετούσε, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε και πάλι να επιστρέψει 25 που είχε στα χέρια, αλλά δεν τις επέστρεψε μέχρι την ημέρα συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι κρινόταν η απόλυσή της.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας η κυρία Κλάπα από έδρας ζήτησε από τον δικηγόρο της πρώην Πρωτοδίκου να την πείσει να επιστρέψει τις 25 δικογραφίες που της είχαν αφαιρεθεί και κρατούσε στα χέρια της.

Όπως τόνισε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης, η Πρωτοδίκης αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επιθεωρητών (επτά φορές επιθεωρήθηκε) και τους αγνόησε ως προς τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχε. Στην συνέχεια η εισηγήτρια πρότεινε στην Ολομέλεια την οριστική παύσης της Πρωτοδίκου.

Χαρακτηριστικά η κυρία Κατσίμαγκλη τόνισε ότι ακόμα και σήμερα 25 δικογραφίες, με δικάσιμο το 2022, δεν τις έχει επιστρέψει.

Κατά την απολογία της η Πρωτοδίκης ισχυρίστηκε ότι είχε χρεωθεί μεγάλο όγκο υποθέσεων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απειρία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, ήταν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας επικαλέστηκε και ψυχολογικά προβλήματα.

Κλάπα: Όλοι όταν μπήκαμε στο δικαστικό σώμα είχαμε απειρία, όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στα πρώτα χρόνια, αλλά ρωτούσαμε και προχωρούσαμε και ο όγκος των υποθέσεων που χρεωνόμαστε ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σήμερα. Μας χρέωναν 300 υποθέσεις και παράδοση σε έναν μήνα και ανά 40 ημέρες ήμασταν υπόλογοι στους προϊσταμένους μας για την πορεία των υποθέσεων και τον αριθμό που παραδίδαμε. Όμως, εσείς αποφάσεις δεν βγάζατε. Οι πολίτες περίμεναν χρόνια για να δουν τις δημοσιεύσεις σας.

Πρώην Πρωτοδίκης: Σεβόμουν τους πολίτες, γι’ αυτό δεν ελάμβανα αναρρωτικές άδειες, λόγω της ψυχικής μου κατάστασης. Τελικά πήγα σε ψυχολόγο και έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου. Βρίσκομαι υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ας έχω μια τελευταία ευκαιρία (σ.σ.: Ζήτησε, δηλαδή, από την Ολομέλεια να μην απολυθεί).

Κλάπα: Δεν καταλάβατε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τα πειθαρχικά όργανα για εσάς, δεν συνήλθατε όμως ποτέ. Απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα. Δεν ακούγατε τους προϊσταμένους σας που σας παρακαλούσαν να επιτρέψετε τις δικογραφίες και ταλαιπωρούσατε τους πολίτες. Δεν είχατε συναίσθηση της ευθύνης εδώ και 11 χρόνια. Δεν βλέπω να έχετε ξυπνήσει από τον λήθαργο, ενώ πληρωνόσαστε κανονικά, όπως όλοι μας, βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο.

Η κυρία Αδειλίνη συντάχθηκε με την εισηγήτρια Αρεοπαγίτη για την οριστική απόλυση της Πρωτοδίκου, η οποία, τελικά, ομόφωνα τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να απασχοληθεί στο Δημόσιο ως υπάλληλος.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας, η κυρία Κλάπα επισήμανε στην πρώην Πρωτοδίκη ότι πρέπει να προσέξει στη νέα υπηρεσία που θα πάει να μην κάνει τα ίδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Βομβιστική επίθεση στον Πειραιά: Νονοί και ποινικοί προσπαθούσαν να ελέγξουν το βενζινάδικο - Δείτε βίντεο

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία από την ερχόμενη Τρίτη, λέει ο Κολυδάς

Πώς δρούσε η οργάνωση που νόθευε καύσιμα και ποτά - Ο «αρχηγός», ο «Λουκάς» και η καταγγελία που τους πρόδωσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης