Αφρικανική σκόνη - Κολυδάς: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες

Αφρικανική σκόνη - Κολυδάς: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες

Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο - Πώς εξηγεί το φαινόμενο υψηλής συγκέντρωσης ο μετεωρολόγος 

Αφρικανική σκόνη - Κολυδάς: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες
«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Κολυδάς για την αφρικανική σκόνη που δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. 

Στην ανάρτησή του στο X, ο μετεωρολόγος αναφέρει για την αφρικανική σκόνη: «Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας».

«Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947. Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60».

«Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία. Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς.


 Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα» σημειώνει η Ένωση.

Και προσθέτει: «Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους».


Ειδήσεις σήμερα:

«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί αυτό το τέρας μπροστά μου» λέει για τον Μίχο σε επιστολή της η 12χρονη από τον Κολωνό

Χειροπέδες σε 4 άνδρες που άνοιγαν σπίτια στα βόρεια προάστια - Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη με πυροβολισμό


Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με αφανισμό σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης