Πιερρακάκης: Στόχος ένας ψυχολόγος σχεδόν σε κάθε σχολείο - Από νηπιαγωγείο ως Λυκείο τα μαθήματα για το bullying

Πιερρακάκης: Στόχος ένας ψυχολόγος σχεδόν σε κάθε σχολείο - Από νηπιαγωγείο ως Λυκείο τα μαθήματα για το bullying

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα κατά της βίας στα σχολεία, όπως και σε ζητήματα που αφορούν τους μαθητές, όπως τα κινητά, οι απουσίες και τα βιβλία

Πιερρακάκης: Στόχος ένας ψυχολόγος σχεδόν σε κάθε σχολείο - Από νηπιαγωγείο ως Λυκείο τα μαθήματα για το bullying
Στα μέτρα για την εξάλειψη της βίας στα σχολεία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί τι είδους ζήτημα είναι το κάθε περιστατικό - σωματική, ψυχολογική ή διαδικτυακή βία- και στη συνέχεια «να γίνει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0fuh1bneauh)



Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ ο υπουργός ερωτήθηκε αρχικά αν υπάρχει διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Σε όλα τα ζητήματα επικοινωνούμε, σε όλα τα ζητήματα έχει υπάρξει διάλογος, Άλλωστε έχει υπάρξει και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2023 – που αφορά την πλατφόρμα αυτό, αμιγώς.

» Από εκεί και πέρα αυτά είναι ζητήματα τα οποία έρχονται και τα εισηγούνται οι ειδικοί. Εμείς λοιπόν υιοθετούμε τις προτάσεις και τις απόψεις των ειδικών. Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τα παιδιά μας».

Σχετικά με τα σοβαρά περιστατικά σχολικής βίας, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα έχει μια τετραμελή ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχει και μια όσμωση της ομάδας αυτής της διεύθυνσης με το σχολείο. Και φυσικά υπάρχει και μια επταμελής επιτροπή ειδικών στο υπουργείο Παιδείας. Θα έχουμε ορατότητα στα πάντα και θα παρεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται (…)

» Αναφέραμε την πλατφόρμα και υπάρχει και το πλαίσιο ενδυνάμωσης των μαθητών και συνεπειών στο σχολείο. Όλα αυτά μαζί ή αν θέλετε μια παλέτα πολιτικής, είναι ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής, όπως το κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα, αντίστοιχο πρόβλημα.

» Έχουμε προσπαθήσει να εμπνευστούμε από τα καλύτερα παραδείγματα, ακριβώς για να μπορέσουμε να παρέμβουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι ακριβώς επειδή και τα μέσα ενημέρωσης έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο αναδεικνύοντας αυτά τα θέματα και ευαισθητοποιούνται».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «πρέπει να εξαλείψουμε τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία. Και ακριβώς γι αυτό το λόγο παρουσιάσαμε σήμερα ένα πλέγμα μέτρων. Κυρίαρχη σε αυτό το πλέγμα μέτρων είναι και αυτή η πλατφόρμα την οποία περιγράφεται. Η πλατφόρμα αυτή έχει προβλεφθεί καταρχήν από νόμο που έχουμε κάνει προ καιρού. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της και προβλέπει να μπορεί ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να καταγράψει, να αποτυπώσει το είδος του εκφοβισμού που έχει υποστεί, το είδος του περιστατικού, τη συχνότητα του περιστατικού και μετά το σχολείο του. Καταρχήν να διαχειριστεί το περιστατικό αυτό με πολύ συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς».

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι οι γονείς θα μαθαίνουν μέσω εφαρμογής την πορεία και τις απουσίες των παιδιών τους.

Σχετικά με τα μαθήματα για το bullying, σημείωσε ότι «στα εργαστήρια δεν μιλάμε μόνο να κάνεις μάθημα για το μπούλινγκ. Εδώ πρέπει να κάνουμε κάτι ευρύτερο. Υπάρχει αυτό που λέμε δράσεις ενεργού πολίτη. Αν δει κανείς παγκόσμιες έρευνες πέρα από το θέμα του bullying στην Ελλάδα είμαστε πολύ χαμηλά σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνικό κεφάλαιο, τις σχέσεις εμπιστοσύνης στον κοινωνικό ιστό. Το να δουλεύουμε καλά σε ομάδες, το να εμπιστευόμαστε τους άλλους γύρω μας και οι μελέτες που κάνουν κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες δείχνουν ότι αν είναι χαμηλά αυτά τα στατιστικά, αυτό επιδρά και στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευρωστία του κοινωνικού ιστού. Άρα είναι ένα ευρύτερο ζήτημα (…)

» Την τελευταία τετραετία είχαμε 27.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Περισσότεροι ήρθαν από όσους υπηρέτησαν και διαρκώς και μέσω των αναπληρωτών που στηρίζουν το σύστημα εκπαίδευσης εμπλουτίζουμε αν θέλετε τον αριθμό και την ποιότητα των εκπαιδευτικών μας».

Για τους ψυχολόγους στα σχολεία, ανέφερε: «Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2019. Απ όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας ήμασταν στους 2.000 και τώρα είμαστε λίγο κάτω από τους 4.000 ανά θέσεις ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Είναι επαρκής αριθμός. Διαρκώς θα εμπλουτίζεται και διαρκώς βελτιώνεται. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι με τους ανθρώπους που είναι πολύ άξιοι που ήδη έχουμε να μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την κάλυψη και έτσι θα υπάρξουν και αλλαγές στους κανόνες το επόμενο διάστημα που θα ανακοινωθούν, οι οποίες θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη σχολείων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Πάντως σίγουρα αριθμός έχει διπλασιαστεί και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό (…)

Στόχος όμως είναι να είναι σχεδόν σε όλα τα σχολεία, ενδεχομένως λόγω των γεωγραφικών περιορισμών, να μην μπορέσει κανείς να το κάνει στο 100% ακριβώς, αλλά θα πρέπει αξιοποιώντας και την τεχνολογία και τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να μπορέσουμε να το στοχεύσουμε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d0fujbem0ehl)


Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη χρήση κινητών στα σχολεία:

«Είμαι πολύ σκεπτικός σε ότι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά. Ειδικά στο χώρο του σχολείου. Δημιουργούν μεγάλα ζητήματα και σε εμάς τους ενήλικες. Να πω καταρχήν σε ότι αφορά το πόσο πολύ μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε. Εγώ θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια που μιλάμε ότι το έχω διαπιστώσει και στον εαυτό μου το πόσο πολύ μπορείς να συγκεντρώνεσαι. Αν είναι έπειτα από πάρα πολλές ώρες που έχεις χρησιμοποιήσει το κινητό σου τηλέφωνο. Ήταν πάρα πολλές ώρες. Μιλούσες με μηνύματα στο τσατ. Όπως επικοινωνούμε σε οποιονδήποτε εφαρμογή επιδρά στη δυνατότητά σου να μπορέσεις να συγκεντρωθείς παρατεταμένα για να διαβάσεις ένα βιβλίο, για να κάνεις δραστηριότητες.

Πρέπει γενικά αυτό το ζήτημα να το ανοίξουμε και θα το ανοίξουμε μαζί με τους ειδικούς να δούμε ποιο είναι το σωστό πλαίσιο χρήσης της τεχνολογίας στα σχολεία. Τώρα βέβαια, από την άλλη, τα σχολεία μας γεμίζουν με διαδραστικούς πίνακες, αυτή τη στιγμή με ρομποτικά εργαστήρια, με ψηφιακές εφαρμογές που θα δώσουμε στους γονείς και νομίζω θα έχει μεγάλη αξία να συζητήσουμε. Άρα θέλουμε τεχνολογία. Ναι, τα πάντα έγκεινται στη χρήση (…)».

Τόνισε ακόμη ο κ. Πιερρακάκης ότι αλλάζουν όλα τα σχολικά βιβλία. «Θα σας πω ότι έχω δει τα βιβλία τα υφιστάμενα, έχω αντιφατικά αισθήματα για τα υφιστάμενα βιβλία. Σε κάποια βιβλία θα σας πω ότι έχει γίνει καλή δουλειά. Σε κάποια θα σας πω ότι έπρεπε να έχουν ήδη αλλάξει. Έχει ήδη δρομολογηθεί αυτό, είχε δρομολογηθεί και πριν από εμένα το πολλαπλό βιβλίο. Το Σεπτέμβριο του 2025 λοιπόν, θα έχουμε πολλαπλό βιβλίο. Όχι απλώς θα αλλάξουν, θα είναι πολλαπλά τα βιβλία (…)».

Για δρομολογούμενες αλλαγές αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών, επισήμανε: «Είχαμε 114 απουσίες. Οι απουσίες ήταν 50 δικαιολογημένες, 50 αδικαιολόγητες. Οι υπόλοιπες έπρεπε να είναι δικαιολογημένες από το γονιό, από το γιατρό. Ναι, αυτό άλλαξε. Ήταν μόνο αδικαιολόγητες.

Το αλλάζουμε πάλι. Θα πρέπει λοιπόν όλο αυτό το πλαίσιο να σφίξει. Να το πω απλά, για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί μας να διαχειριστούν την καθημερινότητα στο σχολείο».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για χρέωση των γονιών όταν γίνονται βανδαλισμοί των σχολείων από μαθητές. «Καταρχήν να πω ένα μέτρο το οποίο το συζητάμε χρόνια. Είναι νομίζω το πρώτο βήμα. Το κάνουμε και για το καινούριο να το κάνουμε ακριβώς επειδή θα είναι κομμάτι του πλαισίου κανόνων στο οποίο θα συμφωνούν οι γονείς εξαρχής. Είναι νομίζω ένα σωστό και θεμελιώδες μάθημα. Προνόμιο, που πάει μαζί με υποχρέωση. Τώρα δεν μιλάμε για μια ζημιά ακούσια, κάτι που γίνεται κατά λάθος. Εδώ μιλάμε για ηθελημένο βανδαλισμό.

Εάν υπάρχει ηθελημένος βανδαλισμός, θα βεβαιώνεται από τον σύλλογο των καθηγητών, θα καλεί το διευθυντή στην οικογένεια, θα λέει ότι έχετε κάποιες μέρες να την επιδιορθώσετε με δικά σας έξοδα. Εάν υπάρξει άρνηση, μετά θα βεβαιώνεται το ποσό, θα πηγαίνει στο Δήμο που ανήκει το σχολείο. Θα πρέπει η πολιτεία να σε καλέσει να πληρώσεις τη συγκεκριμένη ζημιά. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αν ρωτήσουμε τους συμπολίτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πει ότι συμφωνεί».

Σχετικά με τα μέτρα για τη βία και το αν αντιγράφηκαν από άλλη χώρα, ο υπουργός είπε ότι «δεν έχουμε αντιγράψει τα μέτρα κατά της σχολικής βίας από άλλη χώρα». Τόνισε ότι «Παραλλαγές αυτών των μέτρων έχουμε σε κάθε χώρα, αλλά η φιλοσοφία αυτών των μέτρων, η εθνική συστράτευση, η εθνικής κλίμακας καμπάνια, η ψηφιακή καταγραφή των περιστατικών, η αυστηροποίηση του πλαισίου συνεπειών, τα μέτρα της ταυτότητας του πολίτη, όλα αυτά είναι λίγο πολύ κοινά στις χώρες που τα καταφέρνουν καλύτερα.

Μελετήσαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις που κάνει ο Γάλλος πρωθυπουργός όταν ήταν υπουργός Παιδείας νωρίτερα και οι παρεμβάσεις αυτές είχαν αντίστοιχη στόχευση και αντίστοιχης κλίμακας συστράτευση, επιδιώχθηκε από τον κ. Μακρόν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

Στη γαλλική εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας. Άλλες χώρες έχουν επίσης κάνει το ίδιο. Δεν είναι αντιγραφή τα μέτρα μιας χώρας. Από την άλλη, άλλωστε, αν αντιγράφεις μέτρα που ισχύουν σε μια άλλη χώρα, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Γιατί σε κάθε χώρα έχει τις δικές της παραμέτρους, τα δικά της αν θέλετε εθνικά συστατικά, αλλά είναι λίγο πολύ η ίδια συνταγή, ίδια φιλοσοφία».



Ειδήσεις σήμερα:

Πόρτο Ράφτη: «Οι γιατροί μας είπαν πως δεν επιστρέφει» - Τι λέει η μητέρα της 22χρονης που τραυματίστηκε στο τροχαίο

Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι φέτος - Κάτω από 10 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια

Πλατφόρμα καταγγελιών, νέος σχολικός κανονισμός, περιορισμοί στα κινητά - Όλα τα μέτρα κατά του bullying στα σχολεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης