Μεταβολή θα παρουσιάσει ο
καιρός με βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, κυρίως στη
δυτική και
βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
«Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,
Θοδωρής Κολυδάς.
Όπως τονίζει, η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. «Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες» υπογραμμίζει.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
Καλλιάνος: Κακοκαιρία 24 ωρών με βροχές
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος
Γιάννης Καλλιάνος, τονίζει ότι πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα, από
την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι. «Είναι ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το βράδυ της Παρασκευής
θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα» συμπλήρωσε.
«Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, μέσα σε αυτό το 24ωρο (Παρασκευή - Σάββατο μεσημέρι) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και η Ικαρία θα δεχτούν μεγάλα χιλιοστά βροχής.
Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών
Την ίδια ώρα, για
επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος
Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Όπως αναφέρει, «βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».
«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια» συμπλήρωσε.
«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».