Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντες
Δείτε αναλυτικά τα αδικήματα που τους βαρύνουν - Ο κρίσιμος ρόλος τριών προστατευόμενων μαρτύρων για την εξιχνίαση της υπόθεσης - Πώς οργανώθηκε το σχέδιο για τα επεισόδια το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός
Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες:
• Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (πέντε άτομα)
• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
• Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
• Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
• Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
• Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
• Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
• Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
• Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
• Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
• Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
• Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
• Κλοπή κατά συναυτουργία.
• Παράνομη οπλοκατοχή.
• παράνομη οπλοφορία.
• Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
• Παράνομη κατοχή κροτίδων.
• Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.
Πέντε ανακριτές θα αναλάβουν την έρευνα μετά την άσκηση των διώξεων. Συγκεκριμένα την υπόθεση θα χειριστούν ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η, η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.
Κλειδί για την εξιχνίαση της εγκληματικής ομάδας που ευθύνεται για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση των επεισοδίων έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου, αποδεικνύονται οι μαρτυρίες τριών προσώπων που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στο γήπεδο, αλλά και στα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια και κατέληξαν στη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη. Τα τρία αυτά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στα 384 που είχαν προσαχθεί εκείνη τη νύχτα, έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, συγκεκριμένα πρόσωπα, από τη ΘΥΡΑ 7, που αυτοαποκαλούνται «οργανωμένοι» είχαν συγκροτήσει ομάδα με σκοπό την τέλεση αδικημάτων. Το κρίσιμο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, όπως περιγράφεται στη δικογραφία και προκύπτει από μαρτυρίες, περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί, μετά το πρώτο σετ του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού βγήκαν από το γήπεδο και συγκεντρώθηκαν στην οδό Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Εκεί έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές σε κάδους δημιουργώντας σκηνικό επεισοδίων και προκαλώντας, ουσιαστικά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι οπαδοί ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι στα μαύρα, οι περισσότεροι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με full face κουκούλες και έχοντας προμηθευτεί εκ των προτέρων από τους οργανωτές των επεισοδίων μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ακόμη και πέτρες, τα εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών. Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων τραυματίσθηκε θανάσιμα ο Γιώργος Λυγγερίδης.
«Ενώ ο τραυματίας Υπαρχιφύλακας βρισκόταν στο έδαφος, ένας εκ των οπαδών ενεργοποίησε και έρριψε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προς το μέρος του ο οποίος εξερράγη πλησίον του και τον τραυμάτισε και στο δεξί του πόδι», αναφέρεται χαρτακτηριστικά στη προανακριτική δικογραφία. Όπως προστίθεται, και δεύτερος αστυνομικός τραυματίσθηκε και διακομίσθηκε εκείνο το βράδυ στο νοσοκομείο. Οι χούλιγκαν κατά τις επιθέσεις τους απειλούσαν με φράσεις όπως «έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους».
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην εγκληματική οργάνωση που εξιχνιάσθηκε, μετέχουν συνολικά 160 άτομα, όλοι της Θύρας 7. Από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί 141 και συλληφθεί οι 67, ενώ κατά τη δικογραφία η δράση τους ξεκινά από τις αρχές του 2019.
Η αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, πήρε την ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη». Η δικογραφία αφορά το σύνολο των 160 κατηγορουμένων και αποδίδεται συγκεκριμένος ρόλος για τον καθένα στην εγκληματική οργάνωση, όπως και συγκεκριμένη δράση και αδικήματα, κατά περίπτωση. Συνολικά, χθες τα ξημερώματα έγιναν έρευνες σε 87 σπίτια, αυτοκίνητα και άλλους χώρους και κατασχέθηκε πλήθος πειστηρίων που δηλώνουν την οργανωμένη δράση των κατηγορουμένων. Ανάμεσα στα όσα βρέθηκαν στην κατοχή συγκεκριμένων προσώπων περιλαμβάνονται και όπλα.
Σημειώνεται, ότι το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Γιώργος Λυγγερίδης, δεν υπήρχε καμία αφορμή για την επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις, παρά μόνο ότι μία μέρα νωρίτερα ήταν η 15η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με την αστυνομία, μάλιστα, οι χούλιγκαν «θέλησαν να δώσουν και συνέχεια στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν, την 03/12/2023 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, λίγο πριν και αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός.
Το βράδυ της δολοφονίας Λυγγερίδη, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, βιντεοληπτικό και άλλο αποδεικτικό υλικό, ομάδα 34 ατόμων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης, όπου και παρέμειναν περίπου μία ώρα. Από εκεί, έξω από το γήπεδο, φόρτωσαν πολεμοφόδια: φωτοβολίδες ναυτικές και χειρός, μολότοφ και τα μετέφεραν στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη. Μάλιστα, δύο από τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης οι Μ.Χ. και Π. Κ., έδωσαν εντολή σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα να εφοδιασθούν με βενζίνη, ενώ ένα από τα δύο στελέχη έστειλε άλλο μέλος στο σπίτι του για να πάρει δυναμίτες. Σημειώνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί και τα 34 άτομα που πήγαν στο Καραϊσκάκη, προπαρασκευάζοντας τα επεισόδια που είχαν σχεδιάσει και αποφασίσει να προκαλέσουν.
Στη δικογραφία προσδιορίζεται τόσο ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Λυγγερίδη- που έχει ήδη ομολογήσει ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα και έχει προφυλακισθεί, όσο και οι ηθικοί αυτουργοί της. Πρόκειται για πέντε άτομα, τους Ι.Α., Μ.Χ. Π.Κ. Α.Τ. και Λ.Κ., οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο «με πρόθεση προκάλεσαν την απόφαση του φυσικού αυτουργού να τραυματίσει θανάσιμα τον Γιώργο Λυγγερίδη». Ενα από τα ηγετικά στελέχη μάλιστα, ο Μ.Χ. φέρεται να μετέχει και στην οργάνωση «Δυτική Αλητεία» που θεωρείται η σκληρότερη οργάνωση με επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.
Ωστόσο, αυτό που προέκυψε κατά την έρευνα στους 4,5 μήνες από τη δολοφονία έως τις μαζικές συλλήψεις χθες, ήταν ο τρόπος που συγκροτήθηκε η εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν της Θύρας 7.
Σκοπός της οργάνωσης, που δρα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και είχε οργανωτική δομή και διακριτούς ρόλους, σύμφωνα με την αστυνομία είναι η διάπραξη αδικημάτων. Όπως αναφέρεται, οπαδοί της Θύρας 7, που αυτοαποκαλούνται «οργανωμένοι» συγκρότησαν οργάνωση «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, που επιδιώκει τη συστηματική τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων και ιδίως εκρήξεων και εμπρησμών από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και ξένα πράγματα, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βομβών και μηχανισμών (τελούμενες και κατά τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις), ανθρωποκτονιών τετελεσμένων και σε απόπειρα, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, κλοπών, ληστειών, εκβιάσεων, φθορών ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών και κροτίδων καθώς και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων. Τα κατά τα ανωτέρω επιδιωκόμενα εγκλήματα τελούνται με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και με οπαδικά κυρίως, κίνητρα, δηλαδή είτε ως έκφραση δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό αποτελέσματα αγώνων και αποφάσεις της διαιτησίας, είτε ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης υπέρτερης δύναμης/ισχύος απέναντι σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων».
Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία «εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη συνδεόμενα με τη δράση ορισμένων τουλάχιστον εκ των μελών της οργάνωσης, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη συνέχεια. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα».
Περιγράφοντας την οργάνωση, στη δικογραφία αναφέρεται ότι «η εμφανής δομή της οργάνωσης περιλαμβάνει τα ηγετικά μέλη, που τα νεότερα ή κατώτερα μέλη αναγνωρίζουν ως επικεφαλής της «ΘΥΡΑΣ 7», τους αποκαλούν «ΜΕΓΑΛΟΥΣ», και υποτάσσονται πλήρως στη βούληση και τις εντολές τους, και τους αποκαλούμενους «ΜΙΚΡΟΥΣ», δηλαδή άτομα νεαρής ως επί το πλείστον ηλικίας, συνήθως 16 – 24 ετών, οι οποίοι αποτελούν κατώτερα μέλη που χρησιμοποιούνται από την ηγετική ομάδα κυρίως ως δύναμη κρούσης και προς επίτευξη αριθμητικής υπεροχής κατά την πραγματοποίηση των επιθέσεων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία οκτώ μέλη της οργάνωσης είναι ο στενός ηγετικός πυρήνας. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ή είχαν υπαλληλική σχέση είτε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, είτε με τον δήμο Πειραιά.
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα
Η σφαγή στα Βορίζια και οι άλλες 30 βεντέτες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα - Πώς επηρεάζει το αναπνευστικό και την καρδιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr