Κέρκυρα: Η λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων και με τις 18 φιλαρμονικές του νησιού - Δείτε βι΄ντεο

Το Ιερό σκήνωμα του Αγίου, θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, όπου χιλιάδες πιστοί που θα έχουν φτάσει στο νησί, θα σπεύσουν να τον προσκυνήσουν.

Στολισμένα τα κόκκινα πορφυρά «δαμάσκο» είναι σήμερα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των Κερκυραίων για να προσδώσουν τιμή και επισημότητα στην Κυριακή των Βαΐων, για τη μεγαλόπρεπη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση του θαύματος της απαλλαγής του νησιού από την πανώλη στις αρχές του 17ου αιώνα.

Το Ιερό σκήνωμα του Αγίου, θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, όπου χιλιάδες πιστοί που θα έχουν φτάσει στο νησί, θα σπεύσουν να τον προσκυνήσουν.


Νωρίτερα, η λιτανεία είναι κάτι παραπάνω από μεγαλοπρεπής αφού η πομπή που ακολουθεί την νοητή γραμμή των Ενετικών τειχών συνοδεύουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού.

«Βγήκαν» τα Δαμάσκο στην Κέρκυρα – Τι συμβολίζουν

Τα «δαμάσκο», είναι βαθυκόκκινα πανιά, βελούδινα η μεταξωτά, με χρυσά κρόσσια. Λέγονται «δαμάσκο», γιατί τα υφάσματα έφταναν στο νησί, κατόπιν ειδικής παραγγελίας από την Δαμασκό της Συρίας. Είχαν ειδική επεξεργασία και ήταν βαμμένα με την γνωστή από την αρχαιότητα φυσική «βασιλική» βαφή, την ανεξίτηλη πορφύρα από κοχύλια.

Κάθε σπίτι, ειδικά στην πόλη της Κέρκυρας έχει τα "δαμάσκο". Μπορεί σήμερα, να μην είναι το ίδιο πολυτελή όπως τις περασμένες εποχές, όμως τα περισσότερα είναι μεταξωτά. Οι κερκυραίοι, τα τοποθετούν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια με έντονη θρησκευτικότητα, για να τιμήσουν τον 'Αγιο Προστάτη του νησιού σε κάθε λιτάνευση του ιερού σκηνώματος. Σε ένδειξη πένθους από την Μ. Τετάρτη έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου, θα αποσυρθούν από τα παράθυρα. Με την πρώτη Ανάσταση θα στολίσουν και πάλι τα σπίτια για το χαρμόσυνο γεγονός.Τα "δαμάσκο", θα παραμείνουν σε παράθυρα και μπαλκόνια και το Πάσχα, ενώ σε πολλά σπίτια παραμένουν κρεμασμένα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Τα πορφυρά υφάσματα, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πίστη των Κερκυραίων στον 'Αγιο Σπυρίδωνα. Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που συνέβη στην Κέρκυρα τον Δεκέμβρη 2019, όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι στην συνοικία Μαντούκι, εκτός από το "δαμάσκο" που ήταν στο παράθυρο . Τότε, ένας πυροσβέστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ανάρτηση φωτογραφίας στο κατεστραμμένο σπίτι με ένα δαμάσκο στα χέρια και έγραφε:

"..από την εξακρίβωση μας μετά δύο ημερών της πυρκαγιάς του κτιρίου στο Μαντούκι. Το μόνο που άντεξε την πύρινη λαίλαπα ήταν τα λάβαρα που βγάζουμε στις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα. Μου ήρθε στο μυαλό ότι λίγο πριν από το συμβάν ήταν η εορτή Του…."

Τα "δαμάσκο", είναι ένα πολύ παλιό έθιμο, που έρχεται από το βάθος των αιώνων. Πηγές αναφέρουν, πως ήρθε στο νησί, μετά την πτώση του Βυζαντίου, όταν στην Κέρκυρα έφτασαν διάφοροι αξιωματούχοι και ευγενείς. Πορφυρά μακρόστενα υφάσματα την εποχή του Βυζαντίου, κρεμούσαν στα τείχη και τα παλάτια, όταν γιόρταζαν νίκες η ονομαστικές εορτές αυτοκρατόρων.

Από τους Βυζαντινούς το έθιμο πήραν και οι Ενετοί οι οποίοι το μετέφεραν στην Κέρκυρα, όμως όχι ως "δαμάσκο", αλλά ως "φεστόνι", από την ιταλική λέξη φιέστα που σημαίνει γιορτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό στη Λέσβο

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων - Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα


Ο Μπάιντεν περιπαίζει τον Τραμπ στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών - «Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr