Νάξος: H συνάντηση τριών Επιταφίων στη Χώρα - Δείτε βίντεο

Νάξος: H συνάντηση τριών Επιταφίων στη Χώρα - Δείτε βίντεο

Μέσα σε πένθιμο κλίμα, ξεκίνησε από την Μητρόπολη η περιφορά του επιταφίου και κατέληξε στην Αγία Θεοδοσία, εκεί που κάθε χρόνο αποτελεί σημείο συνάντησης και με δύο ακόμα επιταφίους, του Αγίου Νικοδήμου και της Παντάνασσας

epitafios_naxou1-696x392
Την κατανυκτική τελετή του επιταφίου θρήνου και της περιφοράς του Επιταφίου βίωσαν χιλιάδες πιστοί στη Χώρα της Νάξου.

Μέσα σε πένθιμο κλίμα, ξεκίνησε από την Μητρόπολη η περιφορά του επιταφίου και κατέληξε στην Αγία Θεοδοσία, εκεί που κάθε χρόνο αποτελεί σημείο συνάντησης και με δύο ακόμα επιταφίους, του Αγίου Νικοδήμου και της Παντάνασσας.

ΠΑΣΧΑ 2024: Η περιφορά των επιταφίων στη Χώρα Νάξου


Κλείσιμο
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου και με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, του Έπαρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Ιωάννη Μαργαρίτη, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τριών επιταφίων.

Εκεί ο Σεβασμιότατος κ. Καλλίνικος κήρυξε Θείο λόγο: «Πανάρχαιο το έθιμο, να περιφέρεται κάθε τέτοια ημέρα ο Μεγάλος Νεκρός. Να περιφέρεται ο Επιτάφιος, όπου μέσα εβρίσκεται τοποθετημένο το σώμα του Κυρίου μας, που νεκρώθηκε για να χαρίσει σε εμάς τη λύτρωση, που σταυρώθηκε και έχυσε το Πανάγιο αίμα Του για να μας απαλλάξει από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου.

epitafios_naxou2024_3


Πανάρχαιο το έθιμο όχι μόνο για να περιφέρουμε -εξού και η περιφορά του Επιταφίου – τον Χριστό μας, μέσα στον κόσμο, μέσα στις γειτονιές και στα σπίτια μας. Να περιφέρουμε Τον Χριστό μας και να προσευχόμαστε, αλλά για να μας δίνεται και εμάς η ευκαιρία μαζί με Εκείνον να περιφέρουμε και εμείς τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας αγωνίες, τον πόνο μας, τα δάκρυα από ασθένεια ή από πένθος, τις δυσκολίες από την ανέχεια, τα ποικίλα προβλήματα τα οποία εναποθέτουμε σε Εκείνον και περιφερόμενοι εμείς μαζί με τους Αγίους Επιταφίους, καταθέτουμε σε Εκείνον, όλα αυτά τα προβλήματα της ζωής μας και ζητάμε από Εκείνον τη λύτρωση και τη σωτηρία.

Πολλά και τα προβλήματα όμως αδελφοί μου που αντιμετωπίζει και ο τόπος μας και η κοινωνία μας. Όχι μόνο προβλήματα βιοτικά, που και αυτά είναι πολύ μεγάλα, αλλά και προβλήματα πνευματικά, προβλήματα που δημιουργούνται πολλές φορές και από τη δική μας απομάκρυνση από τον νόμο του Θεού.

epitafios_naxou2024_9


Δεν αρκεί να συμμετέχουμε στον Επιτάφιο αδελφοί μου με το κερί μας και την ψαλμωδία μας, η όλη μας ζωή πρέπει να έχει άρωμα Χριστού, πρέπει να αποπνέει την ορθόδοξη πίστη μας, πρέπει να εναρμονίζεται στην Ελληνορθόδοξη βιοπροσωπία μας, δεν μπορούμε να είμαστε ως Έλληνες Ορθόδοξοι, δεν μπορούμε δίψυχοι.

Πρέπει όλη μας η πορεία και του Έθνους μας και των κυβερνόντων και των αρχομένων να ακολουθεί την παράδοση και τη διδασκαλία της εκκλησίας μας, εάν όντως θέλουμε να είμαστε πραγματικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

epitafios_naxou2024_32
epitafios_naxou2024_45


Πολλά και τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο αδελφοί μου και ιδιαίτερα βορειότερα από εμάς, δύο χρόνια και πλέον, το τεράστιο πρόβλημα της πολεμικής συρράξεως που πραγματοποιείται στην Ουκρανία με χιλιάδες θύματα μέχρι στιγμής και νοτιότερα πιο πρόσφατο, το άλλο μεγάλο πρόβλημα σε μία πολύπαθη περιοχή του πλανήτη μας, εκεί που γεννήθηκε και έζησε και σταυρώθηκε ο Χριστός μας, τώρα χάνονται καθημερινά άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, μικρά παιδάκια. Ας είναι θερμή η προσευχή μας αδελφοί μου, για όλα αυτά τα προβλήματα του κόσμου.

Μας δίνεται η ευκαιρία ακολουθώντας τον Επιτάφιο, όχι να συζητάμε και να γελάμε, και να φερόμαστε σα να είναι μια φολκλορική εκδήλωση. Είναι θέμα ουσίας.

Να μπορούμε να ψάλλουμε και να προσευχόμαστε για τα προβλήματα του τόπου μας, για τα προβλήματα τα οικογενειακά μας, για τα προβλήματα του πλανήτη μας όλου.

Εύχομαι η χάρις του Παναγίου και θεοδέγμονος τάφου, να μας συνοδεύει πάντοτε και να είναι η ζωή μας, μια ζωή που θα ακολουθούμε με πιστότητα τον Σταυρωμένο και εντός ολίγου Αναστημένου Χριστού μας. Αμήν. Καλή Ανάσταση!»

Πηγή: Cyclades24


Ειδήσεις σήμερα

Οι Τούρκοι φέρνουν τον πόλεμο του ντονέρ κεμπάπ στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Eurovision - Τραγούδια που άφησαν εποχή και ακούγονται μέχρι σήμερα

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης