Φεύγουν από την Αθήνα για να γίνουν αγρότες

Η κρίση οδηγεί τους νέους στην επαρχία και τη … γεωργία

Στροφή 180 μοιρών, νέων και μεσηλίκων 15-44 ετών, στη γεωργία, στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, λόγω διάλυσης της οικοδομής. Η γεωργία αποτελεί το μόνο ελπιδοφόρο τομέα για δουλειά, αφού ο αγροτικός τομέας παρουσίασε αύξηση της απασχόλησης την τριετία 2008-2010 κατά 6,38% με 32.946 νέες θέσεις εργασίας.

Πολλοί νέοι που  εργάζονταν στην Αθήνα σε διάφορες δουλειές, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, επιστρέφουν  στην επαρχία για να ασχοληθούν σε διάφορες δουλειές κυρίως όμως στον αγροτικό τομέα και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Η επιστροφή νέων και μεσηλίκων στον πρωτογενή  τομέα είναι εντυπωσιακή, αν θεωρήσουμε ότι εδώ και 25 χρόνια που άρχισαν  τα κοινοτικά προγράμματα με ευνοϊκούς  όρους για νέους γεωργούς, μόλις 30.000 νέοι αγρότες έμειναν στο  επάγγελμα!

Παρά τη λαίλαπα των καιρών, που ακούει στο όνομα μνημονιακή πολιτική, οι αγρότες δέχτηκαν τη μικρότερη μείωση του εισοδήματός τους σε σχέση με την οικονομική ασφυξία των υπόλοιπων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.

Το  «αγροτικό» Μνημόνιο

Το 2008, οι αγρότες  έζησαν το δικό τους «μνημόνιο», λόγω της  ραγδαίας αύξησης της τιμής των  λιπασμάτων. Το 2009 υπήρξε μια μικρή  ανάκαμψη, ενώ φέτος ήταν χρονιά απελπισίας για τους κτηνοτρόφους, εξαιτίας της δραματικής ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών.

Τα στοιχεία της  έρευνας προέκυψαν από επεξεργασία  δεδομένων από το υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης, την ΕΛΣΤΑΤ, το ΚΕΠΕ, τους συνεταιρισμούς και την Ε.Ε.:

**Αγροτικό εισόδημα. Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων το α' εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε άνω του 14%, όταν οι αγρότες καταγράφουν μείωση 7,8%. Το αγροτικό εισόδημα προέρχεται 38% από επιδοτήσεις και 62% από την πώληση αγροτικών προϊόντων στην αγορά.

**Κόστος παραγωγής.  Αυξήθηκε φέτος 9,8%, αλλά οι  αγρότες πήραν 2% λόγω ανόδου  των τιμών. Το αγροτικό εισόδημα  διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής στο  -7,8%. Οι αγρότες δέχτηκαν τη  μικρότερη οικονομική πίεση σε  σύγκριση με άλλους κλάδους.  Βεβαίως, το αγροτικό εισόδημα αποτελεί 58% του μέσου όρου των εισοδημάτων των Ελλήνων μισθωτών.

**Εξαγωγές. Τονωτική  ένεση ήταν οι ελληνικές εξαγωγές  αγροτικών προϊόντων το α' εξάμηνο  του 2011. Αυξήθηκαν κατά 25% και παρουσιάζουν  ανοδικές τάσεις. Η χώρα μας  κατέγραψε πρωτιά στην Ε.Ε. των «27», στις εξαγωγές, με τον τομέα νωπών φρούτων και λαχανικών να παίρνει κεφάλι. Το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο εξάμηνο του 2011 περιορίστηκε από 979 εκατομμύρια ευρώ, σε 963, δηλαδή μειώθηκε 1,63%.

** Νέοι αγρότες.  Αυξήθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα στα νησιά του νοτίου Αιγαίου 52,5% και στην Κρήτη 31,9%, στις ηλικίες 15-44 ετών. Αυξήθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα σε όλες τις περιφέρειες, πλην Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

**Φυτική παραγωγή. Έπεσε αισθητά η παραγωγή σε βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα, κρασί και σε ορισμένα εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια -λόγω παγετών.

Μείωση 10% στην παραγωγή γάλακτος

**Κτηνοτροφική παραγωγή. Μαζικά εγκατέλειψαν κτηνοτρόφοι  το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου  (-18%), λόγω και της ανόδου των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε κατά 10%. Το πρόβλημα στη βοοτροφία είναι τεράστιο, αφού κάνουμε εισαγωγές της τάξης του 80%, δηλαδή ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κι αποτελούν το 30% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

** Αλιεία. Πτώση της  θαλάσσιας αλιείας (2006-8), ενώ στις  υδατοκαλλιέργειες έπειτα από  τη στασιμότητα της τριετίας 2006-2008 η παραγωγή παρουσίασε από  το 2009 αισθητή άνοδο (7,9%).

** Συνεταιριστικές  οργανώσεις. Μικρότερο τζίρο έκαναν οι 58 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώ μεγαλύτερο παρουσίασαν 42. Το 2009 είχαμε τζίρο συνεταιριστικών οργανώσεων 1,48 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010, μειώθηκε σε 1,41 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr