Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από την Πελοπόννησο
krasi-xr3

Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από την Πελοπόννησο

Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει τις αγαπημένες του ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και παρουσιάζει ένα προς ένα 150 ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά που επιλέγει ως τα αγαπημένα του για τη φετινή χρονιά

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα που περιλαμβάνει ετικέτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας και καλύπτει όλο το εύρος των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Στο Ε' μέρος παρουσιάζουμε σήμερα τα καλύτερα κρασιά της Πελοποννήσου:

Sklava 2023
Zacharias Winery
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Σκλάβα 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Νεμέα
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 12,40€

Γιατί ξεχωρίζει: Εδώ έχουμε πιθανά το μοναδικό κρασί στην Ελλάδα, συνεπώς και στον κόσμο, που παράγεται από την ποικιλία Σκλάβα. Ένα ιδιαίτερο νόημα το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να εγγυηθεί πωλήσεις! Ο Ζαχαριάς δημιουργεί ένα κρασί με φοβερή φρεσκάδα, αρκετό διοξείδιο του άνθρακα στο στόμα αλλά και εξαιρετικό πλούτο από ένα κρασί που έχει 13% αλκοόλ.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από ιδιόκτητο αμπελοτόπι που φέρει το όνομα «Δουρμάνι». Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προ-ζυμωτική επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 με 12 ώρες. Ο χυμός ζύμωσε στους 16οC-18οC και το φρέσκο κρασί ωρίμασε για έξι μήνες με τις λεπτές οινολάσπες.
Προτεινόμενο πιάτο: Τηγανητές σουπιές Αμβρακικού.


Κόραξ 2022
Τσιμπίδη
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Aσπρούδες
(field blend)
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Βελιές και Άγιος Δημήτριος, Μονεμβασιάς
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 13,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Στους παγκόσμιους αριστοκρατικούς κύκλους του κρασιού ο όρος «field blend» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, μια από τις πρώτες φόρες που το βλέπουμε σε ετικέτα στην Ελλάδα. Ο όρος αυτός σημαίνει ότι ποικιλίες διαφορετικές, σε αυτήν την περίπτωση Ασπρούδια, που έχουν φυτευθεί ταυτόχρονα στον ίδιο αμπελώνα, καλλιεργούνται μαζί και οινοποιούνται μαζί. Το αποτέλεσμα αυτού του «field blend» στα χέρια της οικογένειας Τσιμπίδη είναι εξαιρετικό.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα που βρίσκεται 10ο χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα σε υψόμετρο 250 με 300 μέτρων. Η καλλιέργειά του έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική. Η περιοχή έχει αρκετή ηλιοφάνεια και ευεργετικά μελτέμια. Η ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα και πραγματοποιήθηκε σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές. Το φρέσκο κρασί ωρίμασε με τις λεπτές οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση για 12 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Μακαρόνια με σολομό σε λευκή σάλτσα.


Διάσελο 2023
Κτήμα Παλυβού
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Κυδωνίτσα 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Διάσελο Αρχαία Νεμέα
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 21,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Κυδωνίτσα έχει σταματήσει εδώ και καιρό να είναι το καλοκρυμμένο μυστικό της Πελοποννήσου και τη βλέπουμε όλο και πιο συχνά σε εξαιρετικές προσπάθειες. Το κτήμα Παλιβού από το Διάσελο μας δίνει μια Κυδωνίτσα που είναι πολύ καλή σε όλα της, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα:-παράγεται μόνο σε 4.500 φιάλες, άρα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.
Μέθοδος παραγωγής: Ο αμπελώνας εγκαταστάθηκε το 2021 σε υψόμετρο 500 μέτρων και έχει κλίση που φτάνει το 17%. Η διαμόρφωση των φυτών είναι γραμμική και το έδαφος είναι πλούσιο σε ασβεστόλιθο και άργιλο. Η καλλιέργεια έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική. Αρχικά εφαρμόστηκε επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρασία και ο καθαρός χυμός ζύμωσε αυθόρμητα. Η ωρίμαση έγινε σε γαλλικά και αμερικάνικα καινούρια βαρέλια των 225 λίτρων και διήρκησε 4 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Φιλέτο γαλοπούλας με ρόκα και ανθότυρο.


Castro ROW 2022
Achaia Clauss
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 100%
Στυλ οίνου: Λευκός ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας:
Πετρωτό Αχαΐας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αχαΐα
Τιμή λιανικής: 72,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η σειρά Castro Claus είναι μία ομάδα κρασιών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Formula 1 της Achaia Clauss. Κρασιά υψηλής τιμής, πολύ μικρής παραγωγής, αλλά κορυφαίας ποιότητας. Αν εντοπίσετε αυτόν τον Ροδίτη, μια και παράγεται σε μόλις 450 φιάλες, απλά αρπάξτε όσες περάσουν μπροστά απ’ τα μάτια σας.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα του οποίου η ηλικία ξεπερνά τα 60 έτη. Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες. Τα πρέμνα έχουν την παραδοσιακή κυπελλοειδή διαμόρφωση και η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Στο οινοποιείο ο χυμός διαχωρίστηκε από τα στέμφυλα σε στροφυλιά (κάθετο πιεστήριο) και μεταφέρθηκε σε γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων 5ης χρήσης. Εκεί ζύμωσε και ωρίμασε με τις οινολάσπες για 12 μήνες. Το κρασί φέρει πιστοποίηση vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Τσιπούρα με λαχανικά στη σχάρα.


Malbec Rose 2022
Οινοποιείο Acra
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Malbec 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Αμπελοτόπι Λουτρό, Νεμέα
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός
Τιμή λιανικής: 14,0€

Γιατί ξεχωρίζει: Αν και τα ροζέ Malbec είναι σπάνια αυτή η ετικέτα από το οινοποιείο Άκρα είναι καταπληκτική στο πώς δίνει τον χαρακτήρα της ποικιλίας μέσα όμως από μία ροζέ οινοποίηση. Το κρασί αυτό έχει όλο τον πλούτο, όλη την δύναμη και όλη την ένταση που χαρακτηρίζει το Malbec.
Μέθοδος παραγωγής: Η αμπελοκαλλιέργεια ακολουθεί σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Κατά την οινοποίηση εφαρμόστηκε σύντομη προ-ζυμωτική επαφή στεμφύλων και χυμού σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στον χυμό ελευθέρας ροής πραγματοποιήθηκε ανακίνηση των στερεών για μια εβδομάδα. Η ακόλουθη αλκοολική ζύμωση έλαβε χώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 16oC και 18oC. Το φρέσκο κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες για έξι μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και γαλλικά βαρέλια 228 lt. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Ταλιατέλες με σολομό σε λευκή σάλτσα.


Gris de Nuit 2023
Tselepos
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ρίζες Τεγέας, Αρκαδίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αρκαδία
Τιμή λιανικής: 14,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Γιάννης Τσέλεπος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της οινικής του καριέρας στο Μοσχοφίλερο και το έχει οινοποιήσει σχεδόν με κάθε δυνατό τρόπο. Το Γκρι της Νύχτας είναι πιθανότατα το λιγότερο εξωστρεφές Μοσχοφίλερο από τα χέρια του Γιάννη που ανταλλάσσει την εκρηκτικότητα με την ευγένεια.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και έχει αργιλοπηλώδες έδαφος. Η στρεμματική απόδοση σε σταφύλια ήταν 800 κιλά. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε απορραγισμός (αφαίρεση των κοτσανιών) και προ-ζυμωτική εκχύλιση στους 8οC επί 48 ώρες. Στη συνέχεια ξεκίνησε η αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρουσία μέρους των στεμφύλων για περίπου τέσσερεις ημέρες. Μετά τον διαχωρισμό των στεμφύλων το κρασί αποζύμωσε και εμφιαλώθηκε.
Προτεινόμενο πιάτο: Μεσογειακή μακαρονοσαλάτα.


Amalia Rosé NV
Tselepos
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ, αφρώδης, burt
Αμπελώνας: Ασπρόκαμπος, Κορινθία
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 18,60€

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι γνωστό ότι το Αγιωργίτικο είναι πολυδυναμική ποικιλία, δηλαδή ένα σταφύλι που μπορεί να δώσει κρασιά το ίδιο ποιοτικά, αλλά από πολλά διαφορετικά στυλ. Το Amalia Rose είναι ένα ροζέ Αγιωργίτικο που έχει γίνει αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο και μια γουλιά μάς πείθει για τους λόγους που είναι τόσο δημοφιλές.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μέτρων και έχει αργιλοπηλώδες έδαφος.
Για την παραγωγή του οίνου βάσης γίνεται πρώιμος τρυγητός ώστε τα σταφύλια να έχουν χαμηλό εν δυνάμει αλκοολικό τίτλο και υψηλή φυσική οξύτητα. Ακολουθεί η παραδοσιακή μέθοδος με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και ωρίμαση για τουλάχιστον 9 μήνες παρουσία της λεπτής οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Τάρτα με ελιά, πιπεριά Φλωρίνης και βασιλικό.


Hoof & Lur 2022
Troupis Winery
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερ 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Καταρράχι, Μαντινεία
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αρκαδία
Τιμή λιανικής: 15,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Οι μέρες που πιστεύαμε ότι το Μοσχοφίλερο είναι μία εμπορική αλλά απλή, ίσως και εύκολη ποικιλία για κρασιά, απλά δροσιστικά και αρωματικά, έχει περάσει εδώ και καιρό. Το hoof and loor όμως του Τρουπή βάζει τον πήχη για την ποικιλία σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Ένα κρασί με ήπιες τεχνικές οινοποίησης, με ήπια εκχύλιση και εξαιρετική πολυπλοκότητα.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα συμβατικής καλλιέργειας. Στο οινοποιείο τα στέμφυλα παραμένουν σε επαφή με τον χυμό για 15 ημέρες και η οινοποίηση λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου σε τσιμεντένια δεξαμενή. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιήθηκε από τις ζύμες του περιβάλλοντος και το κρασί εμφιαλώθηκε χωρίς επεξεργασίες σταθεροποίησης και αφιλτράριστο.
Προτεινόμενο πιάτο: Ορτύκια φλαμπέ.


Ροδίτης Nature 2022
Οινοποιείο Τετράμυθος
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης αλεπού 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Άνω Διακοπτό, Αχαΐας
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Πάτρας
Τιμή λιανικής: 12,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Τετράμυθος είναι από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που έδωσαν μεγάλη βάση στις ήπιες οινολογικές τεχνικές και δημιουργία μιας σειράς κρασιών που θα τα χαρακτηρίζαμε φυσικά. Ο Ροδίτης σε αυτή την περίπτωση, το σταφύλι πίσω από την ονομασία προέλευσης Πάτρα, βρίσκει μία από τις πιο ιδιαίτερες οινοποιητικές τεχνικές που αποτυπώνονται στην προσωπικότητα αυτού του κρασιού.
Μέθοδος παραγωγής: Ο τρύγος έγινε τέλη Σεπτέμβρη και για την οινοποίηση χρησιμοποιήθηκε μόνο χυμός ελευθέρας ροής. Η αλκοολική ζύμωση ήταν μακρά και πραγματοποιήθηκε από τις ζύμες του περιβάλλοντος. Ακολούθησε αυθόρμητη μηλογαλακτική μετατροπή και το κρασί ωρίμασε για τρεις μήνες με τις οινολάσπες. Εμφιαλώθηκε χωρίς να προηγηθεί φιλτράρισμα και διαύγαση. Εχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Μύδια σαγανάκι με ντομάτα, τσίλι και φέτα.


Viognier Eclectique 2022
Κτήμα Σκούρα*
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Viognier 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Αργολίδα
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αργολίδα
Τιμή λιανικής: 31,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Marcel Guigal είναι ένας από τους πιο γνωστούς οινοποιούς του πλανήτη που παράγει μυθικά κρασιά στον Βόρειο Ροδανό. Ο Γιώργος Σκούρας μέσω μιας μακροχρόνιας φιλίας με τον Guigal δεν κρατήθηκε και αποφάσισε να δουλέψει με το Viognier μια ποικιλία βασική στο portfolio του Γάλλου παραγωγού. Οι υπόλοιποι οινόφιλοι Έλληνες μπορούν να νιώθουν μόνο τυχεροί γι’ αυτή τη φιλία. Το Viognier Eclectic είναι η ναυαρχίδα του οινοποιείου στα λευκά, με συγκεκριμένες εσοδείες να δίνουν δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης για πάνω από 20 χρόνια.
Μέθοδος παραγωγής: Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προζυμωτική επαφή χυμού και στεμφύλων για έξι ώρες στους 14οC και ακολούθησε ζύμωση του χυμού σε θερμοκρασία 17οC σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί ωρίμασε για έναν χρόνο μαζί με τις οινολάσπες που περιοδικά αναδεύονταν.
Προτεινόμενο πιάτο: Γιουβέτσι ψαριού (Φαγκρί ή σφυρίδα).


Peplo 2022
Κτήμα Σκούρα*
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 1/3, Syrah 1/3, Μαυροφίλερο 1/3
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ορεινή Κορινθία, Αργολίδα, Μαντινεία
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 17,40€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Peplo του Σκούρα είναι σίγουρα το πιο πολύπλοκο ροζέ της χώρας μας, τουλάχιστον σε επίπεδο παραγωγής, αφού τρεις διαφορετικές ποικιλίες οινοποιούνται με τρεις τελείως διαφορετικούς τρόπους. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η πολυπλοκότητα αποτυπώνεται στη γεύση σε ένα ροζέ που έχει και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με υψόμετρα μεταξύ 600 και 850 μέτρων. Το Αγιωργίτικο βρίσκεται σε ασβεστούχο έδαφος, το Syrah σε πετρώδες και το Μαυροφίλερο σε αμμώδες. Ο τρύγος ξεκίνησε τέλη Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε αρχές Οκτώβρη. Το Αγιωργίτικο οινοποιήθηκε σε βαρέλι ακακίας, το Syrah ωρίμασε με τις λεπτές οινολάσπες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς μαζί με τις φλούδες που συγκρατιούνται μέσα σε τουλοπάνι/πέπλο.
Προτεινόμενο πιάτο: Ταρτάρ σολομού µε τζίντζερ.


Thea Mantinia 2021
Κτήμα Σεμέλη
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ζευγολατιό Μαντινείας, Αρκαδία
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Μαντινεία
Τιμή λιανικής: 16,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Θεά Μαντινεία είναι μια διαφορετική εκδοχή του Μοσχοφίλερου. Μετά από μακρά επαφή με τις οινολάσπες ο εκρηκτικός αρωματικός χαρακτήρας του Μοσχοφίλερου έχει λίγο μαζευτεί και έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη ορυκτότητα.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 ετών με κυρίως αργιλώδες έδαφος που έχει υψόμετρο 650 μέτρων. Η απόδοση σε κρασί έφθασε τα 500 λίτρα το στρέμμα. Στο οινοποιείο τα σταφύλια ψύχθηκαν σε θάλαμο στους 7οC-8οC και ακολούθησε σύντομη επαφή του χυμού με τα στέμφυλα. Η ζύμωση ολοκληρώθηκε στους 14οC-6οC. Η ωρίμαση έγινε σε βαρέλια ακακίας (30%) με ανάδευση οινολάσπης (batonnage) και σε ανοξείδωτη δεξαμενή παρουσία λεπτής οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Γεμιστά καλαμάρια.


Σπάνιες Γαίες,
Cara 2023
Στροφιλιά*
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ασπρόκαμπος Κόρινθος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 17,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Η σειρά Σπάνιες Γαίες είναι εξαιρετικά κρασιά από τη Στροφιλιά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η Formula 1 αυτού του οινοποιείου. Ιδιαίτερα αμπελοτόπια και αρκετές διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους μας δίνουν εκφράσεις που είναι διαφορετικές όχι ανάμεσα μόνο στα κρασιά του οινοποιείου, αλλά πιθανότατα και στην Ελλάδα. Το Cara είναι ένα Sauvignon Blanc με αδιόρατη σχεδόν παλαίωση στο βαρέλι που δίνει μια έκφραση αρκετά πιο στιλπνή και χαμηλών τόνων γι’ αυτή την τόσο αρωματική ποικιλία. Αν βρίσκετε τα Sauvignon συνήθως εκρηκτικά, δοκιμάστε αυτό.
Μέθοδος παραγωγής: Εφαρμόστηκε προζυμωτική επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 24 με 36 ώρες. Μετά την αλκοολική ζύμωση ακολούθησε ωρίμαση σε βαρέλια ακακίας πρώτης και δεύτερης χρήσης, για διάστημα 4 μηνών με περιοδική ανάδευση της οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Σπαράγγια ογκρατέν.


Ωδή Πανός
Μαντινεία 2022
Ktima Spiropoulos
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, αφρώδης, brut
Αμπελώνας:
Αγιωργίτικα Μαντινείας
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Μαντινεία
Τιμή λιανικής: 13,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Ωδή Πανός από το κτήμα Σπυρόπουλου είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία αφρώδους Μοσχοφίλερου. Το Μοσχοφίλερο είναι μία ποικιλία πραγματικά κομμένη και ραμμένη για ένα αφρώδες κρασί με τη δροσιστική οξύτητα και την κομψή παρουσία στο στόμα.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από ιδιόκτητο αμπελώνα 20 ετών σε υψόμετρο 680 μέτρων. Η απόδοση σε σταφύλι έφθασε τα 700 κιλά το στρέμμα. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προζυμωτική επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμαση με τις οινολάσπες για έξι μήνες. Η δεύτερη αλκοολική ζύμωση για την παραγωγή του αφρισμού πραγματοποιήθηκε σε κλειστή δεξαμενή υψηλών πιέσεων (Martinotti-Charmat method). Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Σουφλέ σπανάκι με μπεσαμέλ.


Μοσχάτος
Ρίου Πατρών 2019
Οινοποιείο Παρπαρούση
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, φυσικώς γλυκύς
Αμπελώνας: Ρίο Πατρών
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Ρίου Πατρών
Τιμή λιανικής: 17,40€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Θανάσης Παρπαρούσης μας άφησε το 2023. Οι κόρες του Δήμητρα και Εριφύλη όμως συνεχίζουν το μοναδικό καταπίστευμα που άφησε ο πατέρας τους, μια σειρά κρασιών που μπορούν να χαρακτηριστούν από τα καλύτερα κρασιά που παράγει η Ελλάδα. Το Μοσχάτο Ρίου Πατρών του Παρπαρούση είναι ένα Μοσχάτο με αρκετά μαζεμένο ποικιλιακό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκο και αιθέριο.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα 18 ετών. Η καλλιέργεια έχει πιστοποιηθεί βιολογική και η απόδοση σε σταφύλι έφθασε τα 700 κιλά το στρέμμα. Τα σταφύλια μετά τον τρύγο αφέθηκαν στον ήλιο για αφυδάτωση προκειμένου να συμπυκνώσουν σάκχαρα, οξέα και γεύσεις. Η αλκοολική ζύμωση έγινε στους 15οC. Το κρασί ωρίμασε σε ανοξείδωτη δεξαμενή για τρία χρόνια.
Προτεινόμενο πιάτο: Πορτοκαλόπιτα και παγωτό καϊμάκι.


Mantinia
Late release 2019
Οινοποιείο Μορόπουλου
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Μαντίνεια
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Μαντίνεια
Τιμή λιανικής: 10,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Σε έναν κόσμο που ψάχνει να πιει ακόμη και τώρα τα κρασιά της εσοδείας 2024 (!!!) η κίνηση του οινοποιείου Μορόπουλος να κυκλοφορήσει ένα late release Μοσχοφίλερο από την εσοδεία 2019 είναι απλά συγκλονιστική. Το ίδιο είναι και το κρασί.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένα ιδιόκτητα αμπελοτόπια που βρίσκονται σε υψόμετρα από 650 έως 700 μέτρα. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε κλασική λευκή οινοποίηση. Η ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες μεταξύ 16οC και 18οC. Το κρασί παρέμεινε για μακρά ωρίμαση με τις οινολάσπες 25 μηνών. Κατά την ωρίμαση εφαρμόστηκαν περιοδικές αναδεύσεις της οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης.


Ασπρολίθι 2020
Οινοποιείο Ρούβαλη
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης αλεπού 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Πυργάκι, Τράπεζα και Ζήρια
της ορεινής Αιγιάλειας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιάλειας
Τιμή λιανικής: 8,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Ασπρολίθι του Άγγελου Ρούβαλη είναι το πρώτο κρασί που μας τράβηξε τα βλέμματα και μας έκανε να καταλάβουμε το μεγαλείο της ορεινής Αιγιάλειας. Ένα από τα πιο περίεργα, αλλά και ταυτόχρονα ποιοτικά terroir που έχει η χώρα μας. Η σχέση ποιότητας αυτού του κρασιού είναι κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη.
Μέθοδος παραγωγής: Το φρούτο προέρχεται από αμπελώνες σε υψόμετρα από 840 έως 1100 μέτρα. Τα εδάφη είναι φτωχά και άγονα, με την απόδοση σε κρασί να φθάνει τα 500 λίτρα το στρέμμα. Ο χειρωνακτικός τρύγος έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Μετά από διαλογή της πρώτης ύλης και ελαφρά πίεση των σταφυλιών, o χυμός ελευθέρας ροής ακολούθησε στατική απολάσπωση και αργή ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες (12°C–15°C) μέχρι τα μέσα Νοέμβρη. Σε όλα τα στάδια της οινοποίησης αξιοποιείται η φυσική ροή της βαρύτητας.
Προτεινόμενο πιάτο: Τονοσαλάτα με κοφτό μακαρονάκι και καλαμπόκι.


Acquarella 2023
Novus
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 70% Ασύρτικο 15%
Syrah 15%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Μαντινεία και Ορεινή Αιγιάλεια
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 12,80€

Γιατί ξεχωρίζει: Το acquarella είναι ένα κρασί που γίνεται από 3 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού από κάθε χρωματική κατηγορία. Το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο, το λευκό Ασύρτικο και το μαύρο Syrah. Το αποτέλεσμα είναι ένα στρογγυλό, γευστικό, μοντέρνο ροζέ κρασί.
Μέθοδος παραγωγής: Το Ασύρτικο και το Syrah που ήρθαν από την ορεινή Αιγιάλεια εκχυλίστηκαν παρέα για 8 με 9 ώρες σε θερμοκρασίες 7oC με 8oC. Για το Μοσχοφίλερο, που ήρθε από τη Μαντινεία, η επαφή χυμού και στεμφύλων κράτησε 12 με 14 ώρες και πάλι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ακολούθησε η παραλαβή του χυμού με εφαρμογή ήπιων πιέσεων. Το χαρμάνι Ασύρτικο-Syrah ζύμωσε χώρια από το Μοσχοφίλερο. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης ήταν 15οC με 16οC. Μετά τις ζυμώσεις τα κρασιά αναμείχθηκαν και ωρίμασαν με τις λεπτές οινολάσπες για 8 με 10 εβδομάδες. Κατά την ωρίμαση πραγματοποιήθηκαν περιοδικές αναδεύσεις της οινολάσπης.
Προτεινόμενο πιάτο: Σπανακόρυζο κοκκινιστό.


Ασύρτικο Λαγόρθι 2019
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 75%, Λαγόρθι 25%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Ιστορικός αμπελώνας Μεγάλου Σπηλαίου
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αχαΐα
Τιμή λιανικής: 19,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Το ότι το κτήμα Μέγα Σπήλιο κυκλοφορεί το Ασύρτικο-Λαγόρθι αυτή τη στιγμή στην αγορά στην εσοδεία του 2019 είναι μία σαφέστατη ένδειξη εμπιστοσύνης στον τόπο της Αχαΐας, αλλά και επίδειξη δύναμης. Το κρασί έχει αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα χωρίς να έχει χάσει το παραμικρό από το φρούτο του.
Μέθοδος παραγωγής: Το αμπελοτόπι έχει έκταση 10 στρέμματα και υψόμετρο 850 μ. Το έδαφος είναι πλούσιο σε άργιλο και άμμο, τα φυτά έχουν διαμόρφωση μονόπλευρο κορδόνι και η πυκνότητα φύτευσης είναι 410 κλήματα ανά στρέμμα. Στο οινοποιείο, τα στέμφυλα έμειναν σε επαφή με τον χυμό προζυμωτικά για 4 ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ακολούθησε ζύμωση του καθαρού χυμού σε δρύινα βαρέλια και ωρίμαση για 7 μήνες με τις οινολάσπες. Μετά την εμφιάλωση το κρασί παλαίωσε για δύο χρόνια πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Προτεινόμενο πιάτο: Μαγιάτικο με πατάτες στο φούρνο.


Vorias & Helios 2022
Κτήμα Μαρκόγιαννης
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 100%
Στυλ οίνου: Πορτοκαλί, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σκιλλουντία και Γραίκα Ολυμπίας, Ηλεία
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Ηλεία
Τιμή λιανικής: 14,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Αυτός ο Orange Ροδίτης από το οινοποιείο Μαρκογιάννη δείχνει νέες οδούς για τα κρασιά της Ηλείας. Είναι μία αρχαία ελληνική ποικιλία που έχει οινοποιηθεί με αρχαιότροπες τεχνικές και όλα αυτά συμβαίνουν στην Αρχαία Ολυμπία. Ίσως δείχνει νέους δρόμους, ίσως δείχνει και τη βαθιά ιστορία της περιοχής.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αυτόριζα φυτά ηλικίας 35 ετών και έδαφος με αμμοαργιλώδη σύσταση στις περιοχές Σκιλλουντία και Γραίκα Ολυμπίας. Στο οινοποιείο έγινε αποβοστρύχωση και ο χυμός ξεκίνησε να ζυμώνει αυθόρμητα μαζί με τα στέμφυλα. Η εκχύλιση διήρκησε για 12 ημέρες σε ανοιχτό δοχείο και ακολούθησε διαχωρισμός σε πνευματικό πιεστήριο. Ο χυμός συνέχισε να ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Ακολούθησε ωρίμαση με τις οινολάσπες. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Φιλέτο χοιρινό με λευκή σάλτσα.


Chardonnay x Pinot Noir, Brut Nature 2020
Milia Riza
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, Αφρώδης, brut nature
Αμπελώνας: Ξερόκαμπος Νεμέα
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 18,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ομάδα του Milia Riza δημιουργεί μερικά από τα πιο ευφάνταστα αφρώδη κρασιά της χώρας και ειδικά σε αυτή την ετικέτα έχει βαλθεί να δημιουργήσει έναν αφρώδη οίνο από τις ποικιλίες της Σαμπάνιας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό το παγκοσμίως γνωστό στυλ. Κάτι μου λέει ότι είμαστε στην αρχή μεγάλων πραγμάτων με αυτή την προσπάθεια.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια μεταφέρθηκαν σε ψυκτικό θάλαμο στους 5o0C. Την επομένη τοποθετήθηκαν στο πιεστήριο, χωρίς απομάκρυνση κοτσανιών, για την παραλαβή του χυμού. Ο χυμός ζύμωσε στους 17οC για 25 ημέρες. Ακολούθησε 6μηνη ωρίμαση με τις οινολάσπες. Στο κρασί βάσης προστέθηκαν σάκχαρα και ζύμες και εμφιαλώθηκε για τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Μετά από 21 μήνες εκπωματίστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Το κρασί πιστοποιήθηκε ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Ταρτάρ μπαρμπουνιού.


ANAX
Chardonnay 2021
Αντωνόπουλος
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%
Στυλ οίνου: Λευκός
ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας: Αμυγδαλιά Λεόντιο Αχαΐας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αχαΐα
Τιμή λιανικής: 41,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Τη δεκαετία του ’90 η κορυφαία οινογράφος και Master of Wine Jancis Robinson στο άρθρο της στους «Financial Times» είχε δηλώσει ότι το Chardonnay από τους αμπελώνες Αντωνόπουλου ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις λευκές Βουργουνδίες του Cos Dury. Κρασιά που αυτή τη στιγμή κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Αν και το Άναξ κινείται σε πιο κομψές εκδοχές του Chardonnay, η ποιότητα εξακολουθεί να είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό.
Μέθοδος παραγωγής: Εφαρμόστηκε κρύα-εκχύλιση, απολάσπωση και μεταφορά του καθαρού χυμού σε βαρέλια γαλλικής δρυός. Το νεαρό κρασί παρέμεινε στα βαρέλια μετά τη ζύμωση για ωρίμαση για δέκα μήνες. Τα βαρέλια ήταν από πρώτης μέχρι και τέταρτης χρήσης, με το ποσοστό των νέων στο 15%. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Ριζότο με μαύρη τρούφα και μανιτάρια.


Saint-George 2022
Οικογένεια Ιερόπουλου
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας: Ντούρμιζα Κούτσι και Σκοτεινή, Κόρινθος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 14,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Το ροζέ Αγιωργίτικο από το οινοποιείο της οικογένειας Ιερόπουλου είναι πιθανότατα ένα από τα πιο άρτια ροζέ της χώρας μας ανεξαρτήτως ποικιλίας. Το περίεργο είναι ότι το καταφέρνει χωρίς κανέναν γευστικό ακροβατισμό παρά μόνο μέσα από την ισορροπία, την καθαρότητα και τη συμμετρία.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από τον οικογενειακό αμπελώνα στη θέση Ντούρμιζα, στο Κούτσι, και από έναν αμπελώνα στην περιοχή Σκοτεινή. Στην καλλιέργεια εφαρμόζονται αρχές της βιολογικής αμπελουργίας και οι επεμβάσεις φυτοπροστασίας είναι ελάχιστες. Τα σταφύλια, που τρυγήθηκαν νωρίτερα από εκείνα που προορίζονται για τα ερυθρά κρασιά, οδηγήθηκαν σε πιεστήριο και από εκεί προέκυψε ένας ανοιχτόχρωμος μούστος που ζύμωσε σε θερμοκρασίες λευκής οινοποίησης. Το κρασί παρέμεινε για 5 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες, με περιοδικές αναδεύσεις.
Προτεινόμενο πιάτο: Γεμιστές ντομάτες με ρύζι και μυρωδικά.


ΠΟΠ Μαντίνεια 2023
Μποσινάκης
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Στενό, Αγιωργίτικα και Λιθοβούνι Μαντίνειας
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Μαντίνεια
Τιμή λιανικής: 11,20€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Οικογένεια Μποσινάκη ήταν μια από τις πρώτες που προσπάθησε να αποδείξει ότι το Μοσχοφίλερο δεν είναι η απλή ποικιλία που είχαμε στο μυαλό μας, που βασίζεται κυρίως στη φρεσκάδα και στη νιότη. Η οικογένεια οινοποίησε αυτή την ποικιλία με τρόπους που μπορούν να εξελιχθούν μέσα στον χρόνο. Αγοράστε μια Μαντινεία Μποσινάκη και κρατήστε τη για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Μέθοδος παραγωγής: Ο τρύγος έγινε τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και η στρεμματική απόδοση ήταν μεταξύ 900 και 1.000 κιλών. Τα σταφύλια ψύχθηκαν σε ειδικούς θαλάμους στους 3ο0C. Ακολούθησε αφαίρεση των κοτσανιών και επαφή των στεμφύλων με τον χυμό για 10 με 12 ώρες στους 5ο0C. Ο χυμός ζύμωσε σε θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους 160C. Το νεαρό κρασί ωρίμασε για τρεις μήνες με τις οινολάσπες.
Προτεινόμενο πιάτο: Καβουροσαλάτα.


Rousala 2022
Κτήμα Μπίζιος
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ
ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας: Ασπρόκαμπος, Νεμέα
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 10,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Rousala του κτήματος Μπίζιος μας θυμίζει πώς ήταν τα ροζέ κρασιά που πίναμε πριν ξεκινήσει ο κατακλυσμός των ροζέ κρασιών από την Προβηγκία ή ροζέ τύπου Προβηγκίας που έχουν φτιαχτεί στη χώρα μας. Αυτό το παραδοσιακό στυλ των ροζέ είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προέρχεται από τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Νεμέας που βρίσκονται στον Ασπρόκαμπο στα 800 μέτρα. Τα φυτά καλλιεργούνται με βιολογικές αρχές και οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Το έδαφος είναι πλούσιο σε άργιλο και ασβέστιο, γεγονός που βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας, κάτι ιδιαίτερα πολύτιμό κατά τους ξηρικούς καλοκαιρινούς μήνες. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε σύντομη εκχύλιση των στεμφύλων για απόκτηση μικρής ποσότητας χρωστικών και η ζύμωση έλαβε χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Σπαγγέτι Ναπολιτάνα.


Kydonitsa Orange 2022
Οινοποιείο Γκόφα
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Κυδωνίτσα 100%
Στυλ οίνου: Πορτοκαλί ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας: Κούτσι
και Μπόζικας Νεμέας
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός
Τιμή λιανικής: 19,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Κωνσταντίνος Γκόφας φέρνει τα πάνω κάτω στον τομέα της Κυδωνίτσας με μια orange εκδοχή που έχει περάσει από αμφορέα. Εξαιρετική δουλειά που δεν βασίζεται μόνο στην ταννική δομή που δίνει αυτή η τεχνική όσο στην εκχύλιση εξαιρετικής αρωματικής πολυπλοκότητας.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από δυο αμπελοτεμάχια, το ένα βρίσκεται στα 380 μέτρα υψόμετρο και το άλλο στα 800 μέτρα. Η στρεμματική απόδοση δεν ξεπέρασε τα 900 κιλά και ο τρύγος έλαβε χώρα το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Ο χυμός ζύμωσε αυθόρμητα με τα στέμφυλα για 45 με 60 ημέρες. Έπειτα ακολούθησε διαχωρισμός και το νεαρό κρασί ωρίμασε με τις λεπτές οινολάσπες για έξι μήνες σε πήλινους αμφορείς. Ακολούθησε εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα ή κάποια άλλη επεξεργασία. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα.


4-6 Η 2023
GAIA
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός ήσυχος
Αμπελώνας:
Κούτσι Νεμέας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 11,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το όνομα του κρασιού 4-6 μάς δηλώνει τις ώρες που οι φλούδες του Αγιωργίτικου εκχυλίστηκαν με τον χυμό τους για να δώσουν αυτό το καταπληκτικό ροζέ κρασί. Σαφέστατα ένα κρασί από τη Γαία που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το Αγιωργίτικο μπορεί να δώσει ροζέ κρασιά κορυφαίας ποιότητας.
Μέθοδος παραγωγής: Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 700 με 1.050 μέτρων και έχει ηλικία που κυμαίνεται από 10 έως 25 έτη. Η στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε μεταξύ 1.250 και 1.300 κιλών ανά στρέμμα. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προζυμωτική κρύα-εκχύλιση διάρκειας τεσσάρων έως έξι ωρών. Ο καθαρός μούστος ζύμωσε σε ανοξείδωτες δεξαμενές από επιλεγμένα στελέχη ζυμομύκητα. Ακολούθησε ωρίμαση για δύο μήνες και εμφιάλωση μετά από σταθεροποίηση και φιλτράρισμα. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα.


Fume Chardonnay 2022
Κτήμα Παπαϊωάννου
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ξερόκαμπος Νεμέας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Κορινθία
Τιμή λιανικής: 10,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Μία κλασική ετικέτα όχι μόνο για το κτήμα Παπαϊωάννου, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό κρασί. Αυτό το κρασί είναι μία σταθερή αξία μετά από τόσα χρόνια. Ένα Chardonnay βαρελάτο για αυτούς που πραγματικά τους αρέσει το βαρέλι σε μία απίστευτη σχέση ποιότητας τιμής.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας. Ο καθαρός χυμός ζύμωσε στους 11οC και το νεαρό κρασί ωρίμασε για έξι μήνες σε γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό, vegan και gluten free.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψάρια στη σχάρα.


Geometria
Assyrtiko 2023
Lafazanis*
Γεωγραφική θέση: Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκό, ξηρό, ήσυχο
Αμπελώνας:
Νεμέα Κορινθίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Τιμή λιανικής: 10,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Στη Γαλλία υπάρχουν ονομασίες προέλευσης που παράγουν διαφορετικά στυλ κρασιών, για παράδειγμα και λευκά και κόκκινα από τελείως διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους. Αυτό το Ασύρτικο από τη γη της Νεμέας μάς κάνει να ονειρευόμαστε μια Νεμέα ΠΟΠ λευκή.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνα της Νεμέας που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε έδαφος αργιλώδες, πλούσιο σε ασβέστιο. Η πυκνότητα των φυτών είναι 400 το στρέμμα και η απόδοση έφθασε τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 25 Σεπτεμβρίου και η οινοποίηση του καθαρού χυμού έγινε σε χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 14οC και 16οC.
Προτεινόμενο πιάτο: Κριθαρότο με θαλασσινά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης