Σε «σκόπελο» Τατάρ το Κυπριακό: Συζητά μόνο για δύο κράτη

Συναντήθηκε με την απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ και επέμεινε πως το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η διχοτόμηση της Κύπρου

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, είχε σήμερα νέες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ούτε και οι νέες επαφές δημιούργησαν ελπίδες για πρόοδο καθώς η τουρκική πλευρά αρνείται καν να συζητήσει. Ο Ερσίν Τατάρ, με την στήριξη της Άγκυρας, επιμένει πως το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η διχοτόμηση της Κύπρου με λύση δύο κρατών, κάτι που αντίκειται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η κα Ολγκίν μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έδειξε αποφασισμένη να μην προσπεράσει την αρνητική στάση της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι θα ενημερώσει την ΓΓ του ΟΗΕ για όσα είδε και όσα άκουσε.

«Εξήγησα κάποιες από τις αποφάσεις τις οποίες έχω λάβει και θα ετοιμάσω σχετική αναφορά», είπε η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα δούμε πως θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία, θα το κάνω μέχρι την τελευταία μέρα» είπε.

Στάθηκε εκ νέου στο τι ζητά και περιμένει η κοινωνία των πολιτών καλώντας τους δύο ηγέτες να ακούσουν τον κόσμο.

«Πρέπει να επικεντρωθούν και να βρουν κοινό έδαφος, ο κόσμος το αξίζει αυτό» είπε η κα Ολγκίν.



Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πως Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον Ε. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο κ. Λετυμπιώτης είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναλάβει πρωτοβουλίες «για να σταλούν, όχι μόνο τα θετικά μηνύματα, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα ως προς την πορεία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και με την ανακοίνωση των 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους και μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τα ευρωτουρκικά».



Τοίχος Τατάρ

Η συνάντηση της κας Ολγκίν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Ο Τατάρ από τη πλευρά του δήλωσε ότι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να γίνει αποδεκτή για να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

«Είπα (στην κα Ολγκίν) ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε επίσημη διαπραγμάτευση χωρίς να είμαστε ισότιμο μέρος».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η έκθεσή της κας Ολγκίν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα πρέπει αν είναι ισορροπημένη και να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και στις δύο πλευρές.

Ο Τατάρ είπε πως ζήτησε να αρθεί το «εμπάργκο» προς του Τουρκοκύπριους για να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο αλλά η κα Ολγκίν του απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια ανοίγματα και τότε «της είπα και πάλι πως αν δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τον διάλογο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που παρουσίασε στη Γενεύη πριν 3 χρόνια, η οποία προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία, «που είναι και μητέρα – πατρίδα και εγγυήτρια χώρα και η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής», όπως ανέφερε.

«Διότι όταν δούμε τι συνέβη στο παρελθόν, τόσο στο σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά όσο και στις προηγούμενες διαδικασίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει ποτέ μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή πλευρά υπό αυτές τις συνθήκες».

Δεν πρόκειται, είπε, οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ένταξή τους στην ΕΕ, κι επειδή δεν θα τα εγκαταλείψουν δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα νέο μέλλον. «Επομένως, για να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού. Ουσιαστικά είμαστε ένας λαός που αποκτήσαμε την κυριαρχία μας από τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960», υποστήριξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Live κόντρα για μειονότητα, Μονή της Χώρας και Χαμάς - Συμφωνίες σε Οικονομικά, Πολιτική Προστασία

Διαδικτυακό shopping: Απάτη ή όχι; Οδηγός επιβίωσης στη ζούγκλα των ψηφιακών αγορών

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε την πεθερά του στο υπόγειο και φώναζε «εδώ θα ψοφήσεις»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr