Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα του εισαγόμενου περιορισμού στην άσκηση της σχετικής δραστηριότητας για την εξυπηρέτηση του οποίου διωκόμενου σκοπού

mini-bus
Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκμίσθωσης mini bus κυρίως στα νησιά και χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv, καθώς ακυρώθηκε η σχετική από 15.5.2023 απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμίσθωσης mini bus και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπ΄ αριθμ. 154785/2023 απόφαση του υφυπουργού Υποδομών με την οποία καθορίζονται οι κανόνες της ολικής εκμίσθωσης αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ. με οδηγό μέσω προκρατήσεως και προβλέπεται η υποχρέωση όσων συνάπτουν συμβάσεις uber bv να αναρτούν στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη της.

Η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατ΄ επιταγή του νόμου 4093/ 2012, ο οποίος επιτρέπει στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων την ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως αυτοκινήτων mini bus μέχρι 9 θέσεων (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού) αντί κομίστρου.

Στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών απαγορεύεται η αναζήτηση πελατών όταν βρίσκονται σε κίνηση ή σε χώρους στάσης ή στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες στα νησιά κατά την θερινή περίοδο, εκτός της Κρήτης και της Ευβοίας.

Κλείσιμο
Τώρα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ουρανία Νικολαράκου με την υπ΄ αριθμ. 656/2024 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των εν λόγω επιχειρήσεων και ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ρύθμιση του άρθρου 2 παράγραφος 2 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης «έχει τεθεί κατά παράβαση των όρων της εξουσιοδότησης του νόμου 4093/2012».

Σε άλλο σημείο της απόφασης του Δ΄ Τμήματος οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα του εισαγόμενου περιορισμού στην άσκηση της σχετικής δραστηριότητας για την εξυπηρέτηση του οποίου διωκόμενου σκοπού.

Συνεπώς, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «εφόσον δεν προκύπτει ότι με την επίμαχη ρύθμιση της υπουργικής απόφασης υπηρετείται κατά τρόπο αναλογικό ο επιδιωκόμενος σκοπός, η ρύθμιση αυτή έχει τεθεί κατά παράβαση των όρων της σχετικής παρασχεθείσας εξουσιοδότησης του νόμου 4093 του 2012».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων διαψεύδει ότι η υφυπουργός Αλεξοπούλου έφαγε πόρτα και δημοσιεύει φωτογραφίες

Κινηματογραφική απόδραση στη Γαλλία - Τουλάχιστον δύο νεκροί σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά από επίθεση σε βαν που μετέφερε κρατούμενο


Νέοι κανόνες για τις δημόσιες επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια - Πόροι 12,2 δισ. ευρώ σε έργα το 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης