Μπλέτσας στο συνέδριο ygeiamou.gr: Προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα κάποια από τα διαγνωστικά του ΜΙΤ

Ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας μίλησε στο 5ο συνέδριο του ygeiamou.gr

Την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να φέρει η εφαρμογή των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης τόνισε, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας.

«Το 2019 με είχε φωνάξει ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με είχε ρωτήσει «εάν θα έκανες ένα έργο στην Ελλάδα ποιο θα ήταν». Του είχα απαντήσει «οι ψηφιακοί φάκελοι υγείας», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται από το 2017 από τους δερματολόγους για την ανίχνευση του μελανώματος. Μπορεί να βρει καλή απόκριση και σε άλλους τομείς, όπως στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Έχουμε κάνει προσπάθειες στην Ελλάδα να φέρουμε κάποια από τα διαγνωστικά που έχουμε στο ΜΙΤ», σημείωσε ο κ. Μπλέτσας, δίνοντας το παράδειγμα μιας γυναίκας στην Αμερική που νόσησε και στη διάγνωση βοήθησε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης. Είχε έναν όγκο πολύ μικρό που ο γιατρός δεν μπορούσε να δει, ωστόσο το μοντέλο το είδε.
 

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΜΙΤ θα μπορούσε η επιστημονική κοινότητα να βγάλει μια οδηγία για τον καρκίνο του μαστού βάσει της οποίας ο προληπτικός έλεγχος να γίνεται ανά δύο χρόνια και όχι κάθε έτος, με σκοπό να «γλιτώνουν» οι γυναίκες ακτινοβολία. «Μπορεί να γίνει εάν έχουμε εργαλείο που εξατομικευμένα μας λέει πότε να έρθει η γυναίκα για εξέταση», ανέφερε.

Μιλώντας από τη θέση του Διοικητή Κυβερνοασφάλειας, ο κ. Μπλέτσας τόνισε τη σημασία προσοχής των προσωπικών δεδομένων στα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξήγησε, επίσης, ότι η επικαιροποίηση ενός μοντέλου που «έτρεξε» στον Άγιο Σάββα, είχε ως μεγαλύτερο εμπόδιο τη συλλογή του μεγάλου όγκου δεδομένων.

Ερωτηθείς εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαταράξει τη σχέση ασθενούς – γιατρού και ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο, ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι η σημερινή Τεχνητή Νοημοσύνη, αντίθετα με τις προηγούμενες μορφές, βασίζεται στην Υπολογιστική Στατιστική, «επομένως δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι ότι αυτό που θα μας πει η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σωστό. Επομένως δεν μπορούμε να βγάλουμε τον γιατρό από τη μέση». Το δύσκολο, όπως είπε, είναι να ξεχωρίσει κανείς την πληροφορία από τον θόρυβο, και «είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί ενημέρωση».

Η εκπαίδευση των μελλοντικών επιστημόνων, μέσα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι επαρκής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κύριο Μπλέτσα. «Δεν θα έκανα ούτε Ιατρική Σχολή ούτε ηλεκτρολόγους. Σας λέω ότι το επίπεδο των μαθητών Λυκείου που μπαίνουν στις Σχολές Ηλεκτρολόγων είναι υψηλό. Θα πρόσεχα το Λύκειο. Το Λύκειο πρέπει να γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο και όχι εξεταστικό κέντρο», ανέφερε.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα βίντεο μετά το χάος από το τζιπ που μπήκε με 100 χλμ. στην Κεφαλληνίας - Πολίτες ακινητοποίησαν τον οδηγό

Γιατί ο καρκίνος ονομάζεται καρκίνος; Οι Αρχαίοι Έλληνες ίσως είχαν την απάντηση

Η Λόπεζ δεν ήθελε ούτε να την κοιτάζουμε, λέει η αεροσυνοδός που την «άδειασε» - Αγενής και η Άνιστον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr