Κύπρος: Απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ διόρισε η Λευκωσία για έρευνα της δολοφονίας του στρατιώτη Θανάση Νικολάου το 2005

Η ανάγκη για νέα έρευνα προέκυψε μετα το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και το οποίο επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία

Τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ Λάμπρο Παππά, διόρισε σήμερα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, για διερεύνηση της δολοφονίας του 26χρονου αστρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 19 χρόνια στη Λεμεσό. Ο κ. Παππάς έχει συσσωρευμένη εμπειρία σε θέματα ανθρωποκτονιών από την θητεία του στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ μαζί του θα συμμετέχει στην έρευνα και ο Κύπριος δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου.

Η ανάγκη για νέα έρευνα σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση Νικολάου προέκυψε μετα το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και το οποίο επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία, όπως για δύο σχεδόν δεκαετίες υποστήριζε η αστυνομία και ο ιατροδικαστής που έκανε την πρώτη νεκροψία και νεκροτομή.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να παρέμβει καθώς η οικογένεια του Θανάση Νικολάου έχει σημειώσει πως δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στη κυπριακή αστυνομία ούτε στους Κύπριους Εισαγγελείς, οι οποίοι επέμεναν μέχρι τη τελευταία στιγμή να καταγραφεί ο θάνατος ως αυτοκτονία και όχι δολοφονία.

Οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές θα αναζητήσουν τους φυσικούς αυτουργούς αλλά και όσους συνέβαλαν στην συγκάλυψη του εγκλήματος όλα αυτά τα χρόνια.

Ποινική ανάκριση που έγινε πέρυσι, κατέληγε σε εισήγηση για ποινική δίωξη τριών αξιωματικών της κυπριακής αστυνομίας, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και του ιατροδικαστή Π. Σταυριανού. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε πως δεν δικαιολογείται η δίωξη τους. Επίσης διατυπώθηκαν υποψίες για τους φυσικούς αυτουργούς χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την δίωξη τους.

Η Οικογένεια του Θανάση Νικολάου αυτά τα 19 χρόνια υποστηρίζει σθενάρα ότι ο στρατιώτης δολοφονήθηκε γιατί είχε απειλήσει πως θα αποκαλύψει την διακίνηση ναρκωτικών στο στρατόπεδο που υπηρετούσε. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες και στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς το οποίο δεν έπραξε τίποτα για να προστατεύσει τον Θανάση Νικολάου ο οποίος είχε ενημερώσει τόσο τον Διοικητή του όσο και τον Επιτελάρχη.

Το Ευρωπαΐκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το 2020 τη Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμμόρφωση, αφού οι νέες έρευνες που έγιναν εστίαζαν στην εκδοχή της αυτοκτονίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ στην Υγεία

H πραγματική «Μάρθα» από το «Μικρό Ταρανδάκι» ζητάει τώρα 1 εκατ. λίρες από τον Πιρς Μόργκαν για τη συνέντευξή της

Μπαρζάν Ματζίντ: Ο «Σκορπιός» του trafficking και η άγνωστη διαδρομή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr