Καιρός: Αφρικανική σκόνη διαρκείας με δύο εξάρσεις - Ξεκινούν τα πρώτα 30άρια από αύριο

Καιρός: Αφρικανική σκόνη διαρκείας με δύο εξάρσεις - Ξεκινούν τα πρώτα 30άρια από αύριο

Νέα εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας από την σκόνη

Καιρός: Αφρικανική σκόνη διαρκείας με δύο εξάρσεις - Ξεκινούν τα πρώτα 30άρια από την Παρασκευή
afrikaniki_skoni_xr
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης που θα προκαλέσει η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική ξεκινά σήμερα Πέμπτη από τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.



Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Περισσότερη ηλιοφάνεια θα έχουμε στα νότια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο έως 20 με 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα έως 25, στα δυτικά και τα νότια έως 28 με 29 βαθμούς.

" Σκόνη διαρκείας με δύο αξιόλογες εξάρσεις " Τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνη στη χώρα αναμένεται...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, May 14, 2024
Κλείσιμο


Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 24 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

pempti-kairos-skoni


Την Παρασκευή η θερμοκρασία στα δυτικά και νότια προβλέπεται να αγγίξει τους 30 βαθμούς, στην Κρήτη τοπικά να φτάσει και τους 33 με 34 βαθμούς. Το Σάββατο η θερμοκρασία προβλέπεται τοπικά να φτάσει και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Ήπειρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη στις προαναφερθείσες περιοχές προβλέπεται τοπικά η θερμοκρασία να φτάσει και τους 33 με 34 βαθμούς.

kairos-paraskeui-skoni-zesti-



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1auhfchzv0p)


Επιγραμματικά για την εξέλιξη του καιρού το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής (17-19/5):

Καιρός

Περιορισμένη απογευματινή αστάθεια την Κυριακή στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Άνεμοι

Ο σημαντικότεροι άνεμοι αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή (16 & 17/5), οπότε θα επικρατήσουν νοτιάδες με βασική ένταση 5 με 6 και ριπές 7 μποφόρ. Στα νησιά του Ιονίου την Πέμπτη οι ριπές μπορεί να φθάσουν και τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασίες

Από στατιστικής πλευράς, οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, αλλά ως εκεί. Ούτε πρωτοφανείς ούτε επικίνδυνες θα είναι.

Ενδεικτικά άνω όρια μέγιστων τιμών θερμοκρασίας τριημέρου Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής:

Βόρεια Ελλάδα: 29 βαθμοί (Θεσσαλονίκη 26 βαθμοί).

Κεντρoνότια Ελλάδα: 34 βαθμοί (Αθήνα 31 βαθμοί).

Την Παρασκευή στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη δεν αποκλείονται τιμές ως τους 36 βαθμούς.

Αφρικανική σκόνη 

Αυξημένες συγκεντρώσεις.

Νέα εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Το υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο, δίνει κατευθύνσεις στους πολίτες για την προστασία τους από την αφρικανική σκόνη.

Με την εν λόγω εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης.

Στην περίπτωση που οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, δεν γίνεται καμία σύσταση στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο στα άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πολίτες αυτοί, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όσο μεγαλύτερη γίνει η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο μεγαλώνουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

afrikanikhskonh

Επιπλέον συστάσεις προφύλαξης

-Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

– Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

- Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. 

Δείτε βίντεο: Καιρός: Αφρικανική σκόνη διαρκείας με δύο εξάρσεις - Ξεκινούν τα πρώτα 30άρια από την Παρασκευή
Καιρός: Αφρικανική σκόνη διαρκείας με δύο εξάρσεις - Ξεκινούν τα πρώτα 30άρια από την Παρασκευή


Ειδήσεις σήμερα:

ΠΟΜΙΔΑ και ΑΑΔΕ απαντούν: Υπάρχει σήμερα «νόμιμη αύξηση» στα ενοίκια και πόση είναι;

Απίστευτη ιστορία στην Αλγερία: Τον απήγαγαν το 1998 και τον κρατούσαν για 26 χρόνια σε υπόγειο 100 μέτρα από το σπίτι του

Θρίλερ στο Μενίδι με νεκρή γυναίκα στη μέση του δρόμου - Την μαχαίρωσαν στην κοιλιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης