Πειραματικά Σχολεία: Στις 17:30 η κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών – Μέσω ΕΡΤ και υπουργείου Παιδείας η διαδικασία

Πειραματικά Σχολεία: Στις 17:30 η κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών – Μέσω ΕΡΤ και υπουργείου Παιδείας η διαδικασία

Η κλήρωση θα γίνει ηλεκτρονικά – Αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής – Στις 18 Μαΐου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία

sxoleio_peiramatiko
Η κλήρωση για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε πειραματικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 17:30, στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ΕΡΤ και από το κανάλι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο YouTube, στους παρακάτω συνδέσμους:

ΕΡΤ και YouTube ΥΠΑΙΘΑ 

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία μπορείτε να βρείτε εδώ 

Σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής στα Πειραματικά Σχολεία

Η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση διενεργείται από την Επιτροπή Κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) - Διόφαντος, παρουσία συμβολαιογράφου ή δικηγόρου και με δυνατότητα παράστασης Προέδρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραματικών Σχολείων.

Κλείσιμο
Για κάθε υποψήφιο, κληρώνεται και αποδίδεται ένας τυχαίος μοναδικός Αριθμός Προτεραιότητας μέσω της ηλεκτρονικής κληρωτίδας (Α.Π.ΠΕΙ.Σ.).

Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

Σε κάθε σχολική μονάδα, το 80% των θέσεων για τους υποψηφίους ισοκατανέμεται ως προς το φύλο (Γενική Κατηγορία – Γ.Κ.).

Το υπόλοιπο 20% των θέσεων που προκηρύσσονται, πληρούται με μαθητές της Ειδικής Κατηγορίας (Ε.Κ.).

Συγκεκριμένα:

- δίδυμα ή τρίδυμα αδέλφια ή αδέλφια, εξ αίματος ή υιοθετημένα, μαθητές που θα φοιτήσουν στην ίδια τάξη το επόμενο σχολικό έτος και εφόσον ένα από τα αδέλφια έχει εισαχθεί σε θέση της Γ.Κ. στη σχολική μονάδα επιλογής των αδελφών με την ίδια διαδικασία εισαγωγής ή φοιτά ήδη στο συνδεδεμένο σχολείο της προηγούμενης βαθμίδας,

- αδέλφια μαθητών που ήδη φοιτούν στο ΠΕΙ.Σ. ενδιαφέροντος, στο συνδεδεμένο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Γυμνάσιο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Λύκειο αλλά όχι στην τάξη αποφοίτησης της ανώτερης βαθμίδας διασυνδεδεμένων σχολείων, και

- τέκνα εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία στο ΠΕΙ.Σ. ενδιαφέροντος ή σε διασυνδεδεμένο με αυτό ΠΕΙ.Σ.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της κλήρωσης για εισαγωγή στη σχολική μονάδα, αναρτάται στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε σχολικής μονάδας, ο πίνακας με τους κωδικούς των μαθητών, που δήλωσαν συμμετοχή στην κλήρωση για το συγκεκριμένο ΠΕΙ.Σ..

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακόμη και ηλεκτρονικά, για τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Τι συμβαίνει εάν ο υποψήφιος επιτύχει και σε Πρότυπο ή Εκκλησιαστικό Σχολείο

Σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας μαθητή και σε Πρότυπο Σχολείο (Π.Σ.) ή Εκκλησιαστικό Σχολείο (Ε.Σ.), το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και οι δύο γονείς ή οι κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του μαθητή, δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση, την οποία εκδίδουν μέσω gov.gr, ότι επιθυμούν τη φοίτησή του στο Πειραματικό Σχολείο.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται η έτερη σχολική μονάδα επιτυχίας και ο μαθητής διαγράφεται από τη λίστα των επιτυχόντων της ανωτέρω σχολικής μονάδας καθώς και από τον πίνακα επιλαχόντων της δηλωθείσας σχολικής μονάδας.

Σε περίπτωση, που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση, όπως περιγράφηκε ανωτέρω, ο μαθητής διαγράφεται από τους πίνακες επιτυχίας και των δύο σχολικών μονάδων, καθώς και από τον πίνακα επιλαχόντων της δηλωθείσας σχολικής μονάδας.

Η εγγραφή στα Πειραματικά

Μετά την οριστικοποίηση του πίνακα των επιτυχόντων και επιλαχόντων ανά Πειραματικό Σχολείο, ενημερώνονται κατά περίπτωση οι οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εγγραφούν οι επιτυχόντες μαθητές στο οικείο Πειραματικό Σχολείο. Η ισχύς του πίνακα παύει την 20ή Ιανουαρίου εκάστου σχολικού έτους.

Σε περίπτωση που οι γονείς ή κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του μαθητή, δεν επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί στο Πειραματικό Σχολείο της επιτυχίας του, φροντίζουν για τη μετεγγραφή του το αργότερο μέχρι την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους.

Συμπληρωματική κλήρωση για την πλήρωση κενών θέσεων στις λοιπές τάξεις, πλην της εισαγωγικής, στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Η πλήρωση των κενών θέσεων στις λοιπές τάξεις των Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.) και της εισαγωγικής τάξης όταν δεν υπάρχει πίνακας επιλαχόντων ή αυτός έχει εξαντληθεί, οι οποίες τυχόν ανακύψουν με την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, πραγματοποιείται με κλήρωση, η οποία διενεργείται στο οικείο ΠΕΙ.Σ. με ευθύνη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) και των οργάνων διοίκησης του κάθε ΠΕΙ.Σ.. Στην κλήρωση αυτή δεν δύνανται να συμμετέχουν μαθητές που φοιτούν ήδη σε Πειραματικό Σχολείο.

Οι κενές θέσεις ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του κάθε σχολείου με την έναρξη του σχολικού έτους - το ίδιο ισχύει και κάθε φορά που προκύπτουν κενές θέσεις. Αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό των κενών θέσεων, το οικείο ΕΠ.Ε.Σ. δύναται να αποφασίζει την εισαγωγή όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων, χωρίς διενέργεια κλήρωσης. Τα αποτελέσματα αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας.
Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του μαθητή προβαίνουν, εφόσον το επιθυμούν, σε όλες εκείνες τις ενέργειες, που απαιτούνται προκειμένου να γίνει μετεγγραφή του μαθητή από το σχολείο που ήδη είναι εγγεγραμμένος στο ΠΕΙ.Σ., εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ημέρας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της συμπληρωματικής κλήρωσης.


Αύριο οι εξετάσεις για τα Πρότυπα

Υπενθυμίζεται, ότι αύριο, Σάββατο 18 Μαΐου, πρόκειται να διενεργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στις εισαγωγικές τάξεις - Α’ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου - των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) καθώς και στις αντίστοιχες τάξεις των Εκκλησιαστικών Σχολείων.







Ειδήσεις σήμερα:

Ισόβια σε γονείς-τέρατα που μισούσαν την 3χρονη κορούλα τους και τη βασάνιζαν για μέρες πριν πεθάνει

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Φωτογραφίες: Η εντυπωσιακή ομοιότητα του Μπίλι Ζέιν με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία για τον μεγάλο ηθοποιό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης