Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) - Οι επαφές των ενδιαφερόμενων, μέχρι τώρα, γίνονταν αποσπασματικά και σε ακατάλληλους χώρους

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το πρώτο Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας, επιλύοντας ένα λειτουργικό, πλην κρίσιμο ζήτημα, για τις ενδιαφερόμενες οικογένειες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ), ενώ το γραφείο αναδοχής θα στεγάζεται στην οδό Εθνικής Αμύνης 16, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους δύο πολύ σημαντικούς αυτούς θεσμούς.



Δέσμη υπηρεσιών

Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα των επαφών όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων, οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικά και σε ακατάλληλους χώρους. Παράλληλα, εκτός από την ενημέρωση αναφορικά με το θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας, το γραφείο αναδοχής και υιοθεσίας θα παρέχει μια δέσμη από υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες:

- συναντήσεις αναδόχων παιδιών με τους βιολογικούς γονείς σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο,
- εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη τους στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών/Αναδόχων γονέων,
- συμβουλευτική σε ανάδοχους και θετούς γονείς,
- συμβουλευτική σε παιδιά και έφηβους σε ανάδοχες οικογένειες,
- δωρεάν αξιολογήσεις και θεραπείες εργοθεραπείας για παιδιά σε αναδοχή/υιοθεσία
- συναντήσεις φορέων παιδικής προστασίας,
- εποπτείες του επιστημονικού προσωπικού του φορέα.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί η οικογένεια, οι ανάδοχοι και θετοί γονείς, ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο ρόλο τους και πάντα προς όφελος του παιδιού.



«Ο θεσμός της αναδοχής να ενισχυθεί»

Η δημιουργία του Γραφείου υπήρξε προσωπικό στοίχημα για την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου, η οποία και ανέλαβε προσωπικά όλα τα έξοδα επίπλωσης και εξοπλισμού του – ανάμεσα στον οποίο θα υπάρχει και αίθουσα με μονόδρομο καθρέφτη. Όπως τόνισε η ίδια «είναι καθήκον μας να προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο θεσμός της αναδοχής να ενισχυθεί και να φέρει αποτελέσματα. Είναι καθήκον, βέβαια, ανθρωπιστικό, να αξιοποιήσουμε δυνατότητες τελματωμένες και παγιδευμένες σε γραφειοκρατικές ή και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις». «Αλλά είναι και καθήκον κοινωνικό που αφορά τον ίδιο τον σκοπό για τον οποίο εργαζόμαστε όλες και όλοι στο ΚΚΠΚΜ, που δεν είναι άλλος από την παροχή σωστών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε η κυρία Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου.

Λύσεις και εξορθολογισμός

Οι νέες υποδομές, ωστόσο, περνούν μέσα από την επίλυση προβλημάτων που το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετώπιζε κατά το παρελθόν, αλλά κυρίως μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από την ακίνητη περιουσία του φορέα, καθώς η νέα διοίκηση έχει προβεί σε εξορθολογισμό και ελέγχους, προκειμένου να εξαλείψει την κακοδιαχείριση, παράλληλα με την μέριμνα για τους περιθαλπόμενους, αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού, κυρίως με γιατρούς, μετά από 10 χρόνια.



Η αναβάθμιση των υποδομών περιλαμβάνει και νέο φαρμακείο, ενώ εκπονείται και μελέτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε συνεργασία με το ΑΠΘ, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά τη λειτουργία του Κέντρου.

Αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου, που υπέφεραν από την παλαιότητα, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων των παραρτημάτων, το οποίο αποτελούσε και τροχοπέδη για την συμμετοχή του φορέα σε επιδοτούμενα προγράμματα. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί μελέτη για την πυρασφάλεια στα παραρτήματα του φορέα, ενώ εργασίες αναβάθμισης έχουν πραγματοποιηθεί και στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του φορέα, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Εξάλλου, με απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, ο προϋπολογισμός του ΚΚΠΚΜ τετραπλασιάστηκε, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Σημαντική υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης - Έρχονται 35άρια μέσα στο επόμενο διήμερο

Βρετανία: «Η αλήθεια αποσιωπήθηκε για δεκαετίες» - Τι έδειξε η έρευνα για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα

Gen Z και Millenials: Ανησυχούν για το κόστος διαβίωσης και την κλιματική αλλαγή, αλλά παραμένουν πιστοί στις αξίες τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr