Εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία: Οι αστοχίες σε τρία ερωτήματα

Εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία: Οι αστοχίες σε τρία ερωτήματα

Το ενδιαφέρον πάντως, για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο

sxoleia17
Στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο, 18/5, υπέβαλαν αίτηση 9.454 υποψήφιοι για 1.794 θέσεις.

Στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας ΣΤ’ Δημοτικού, εντοπίστηκαν αστοχίες, τις οποίες παραδέχθηκε το υπουργείο Παιδείας. Ορισμένοι από τους γονείς, που αντιδρούν, σκοπεύουν να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Οι εξετάσεις για τις εισαγωγικές τάξεις – Α’ Γυμνασίου, Α’ Λυκείου – των Προτύπων Σχολείων, καθώς και για τις αντίστοιχες των Εκκλησιαστικών Σχολείων, ολοκληρώθηκαν στις 18 Μαϊου. Είχαν υποβληθεί 9.454 αιτήσεις υποψηφίων για 1.794 θέσεις.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά και επιπλέον στα Θρησκευτικά, οι υποψήφιοι των Εκκλησιαστικών Σχολείων.

Κλείσιμο
Η δοκιμασία περιελάμβανε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα, βασισμένες σε κείμενο και σε 25 ερωτήσεις στα Μαθηματικά.

Την αντίδραση των περισσότερων γονέων συγκέντρωσαν τα θέματα της Γλώσσας ΣΤ’ Δημοτικού. Αμφισβητώντας τα αποτελέσματα, ορισμένοι, απειλούν πως θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Οι αστοχίες

Στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια, εντοπίστηκαν σφάλματα στα θέματα.

Συγκεκριμένα, υπήρχαν αστοχίες σε τρία ερωτήματα στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας:

Στην ερώτηση 9, Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί»; Α. Αγωγή Β. Εισακτέος Γ. Αγωνία Δ. Αγέλη,

Και οι τέσσερις επιλογές ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί», οπότε δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, σωστή θεωρήθηκε η λέξη «αγωνία» ως μη ανήκουσα στην ίδια οικογένεια με τη λέξη «εισαχθεί». Ωστόσο, επειδή όλες οι λέξεις ετυμολογικά προκύπτουν από το ρήμα «άγω» (Αγωνία>αγών>άγω), η επιτροπή αποφάνθηκε ότι θα γίνουν δεκτές όλες οι απαντήσεις.

Στην ερώτηση 15, η διατύπωση ήταν η εξής:

«Σύμφωνα με το κείμενο δεν ισχύει ότι:
Α. Οι μουσικοί αναγνώρισαν τον Σολωμό και τον υποδέχθηκαν με εύθυμες χειρονομίες.
Β. Ο ενθουσιασμός του Σολωμού την εποχή της συγγραφής του Ύμνου εις την Ελευθερία αντικαταστάθηκε
αργότερα από απογοήτευση.
Γ. Ο Μάντζαρος συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό του Διονύσιου Σολωμού για την επανάσταση.
Δ. Ο Σολωμός είχε πάει στην αίθουσα της Φιλαρμονικής για να ακούσει τη νέα μουσική σύνθεση του Μάντζαρου»

Σωστές είναι δύο απαντήσεις- η Α και η Δ – αφού αμφότερες έχουν αναληθές περιεχόμενο. Η επιτροπή παραδέχθηκε ότι υπήρχαν δύο σωστές απαντήσεις μεταξύ των τεσσάρων, επομένως θα γίνουν δεκτές και οι δύο (η Α και η Δ) ενώ αρχικά, όταν δόθηκαν οι σωστές απαντήσεις, είχε προκριθεί η επιλογή Δ.

Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου δεν αναφέρεται πως ήταν μουσικοί όλοι όσοι χαιρετούσαν τον Διονύσιο Σολωμό αλλά νέοι χωρίς να δηλώνεται η επαγγελματική τους ταυτότητα.

Στην ερώτηση 23 η διατύπωση ήταν η εξής

«Ο συλλαβισμός της λέξης «εκτροχίαζε» έχει ως εξής:
Α. Εκ-τρο-χί-α-ζε Β. Εκ-τρο-χία-ζε Γ. Εκτ-ρο-χία-ζε Δ. Εκτ-ρο-χί-α-ζε»

Καμία από τις 4 επιλογές δεν έχει το σωστό συλλαβισμό της λέξης «ε-κτρο-χί-α-ζε». Σύμφωνα με τους γραμματικούς κανόνες, «τρία ή περισσότερα σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το ακόλουθο φωνήεν μόνο όταν αρχίζει ελληνική λέξη με τουλάχιστον τα δύο πρώτα από αυτά». Στην προκειμένη περίπτωση, ο σωστός συλλαβισμός είναι «ε - κτρο - χί - α – ζε».

Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις, αποφασίστηκε να δοθούν οι μονάδες της ερώτησης σε όλους τους υποψηφίους.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι ζητήθηκε από τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, δηλαδή παιδιά 11 και 12 ετών, να γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις «επηρμένος» και «ευόδωση».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ενδιαφέρον για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Από τις 6.231 αιτήσεις για 1.494 θέσεις το 2021 και 9.276 αιτήσεις για 1696 θέσεις το 2023, φέτος, υποβλήθηκαν 9.454 αιτήσεις για 1.794 θέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Singapore Airlines: Επιβάτης περιγράφει τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε στον αέρα – Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Ραϊσί: Χαμός στο Twitter με τη θεωρία για τον πιλότο του ελικοπτέρου και πράκτορα της Μοσάντ ονόματι... «Έλι Κόπτερ»

Λαμία: Τέλος τα σχολικά γεύματα από την «Γιαννίτσης Group» μετά τις καταγγελίες για μαζική τροφική δηλητηρίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης