Στάση εργασίας και σήμερα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριάκου» - 3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής για χειρουργείο

Στάση εργασίας και σήμερα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριάκου» - 3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής για χειρουργείο

Οι αναισθησιολόγοι πιέζουν με κάθε τρόπο για προσλήψεις προσωπικού, καταγγέλλοντας επισφαλή λειτουργία των χειρουργείων - «Φρένο» στις κινητοποιήσεις επιχειρεί η διοίκηση με σκοπό να μη διαταραχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου

aglaia-kiriakou
Διαστάσεις... εμφυλίου πολέμου, με ομήρους τα μικρά παιδιά, λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ των αναισθησιολόγων του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και της διοίκησης του παιδιατρικού νοσοκομείου. Από την πλευρά τους οι γιατροί πιέζουν με κάθε τρόπο για προσλήψεις προσωπικού, καταγγέλλοντας επισφαλή λειτουργία των χειρουργείων. Από την άλλη, η διοίκηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις κινητοποιήσεις με σκοπό να μη διαταραχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν το ΔΣ του «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσε ότι δεν αναστέλλονται τα τακτικά παιδιατρικά χειρουργεία από τις 27/5. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι τρεις χειρουργικές τράπεζες».

Η διακοπή των χειρουργείων ήταν απόφαση του αναισθησιολογικού τομέα, σε συνέχεια παρόμοιων κινητοποιήσεων στο διπλανό «Αγία Σοφία» και ενώ διαιωνίζεται η χρόνια κατάσταση της έλλειψης αναισθησιολόγων. Σημειωτέον, οι γιατροί του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» είχαν προγραμματίσει αναστολή των τακτικών χειρουργείων από την 1η Ιουνίου, απόφαση που πήραν πίσω μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, διατηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» δεν πτοήθηκαν από την απόρριψη της κινητοποίησής τους από το ΔΣ του νοσοκομείου και προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα, 27/5, σε 7ωρη στάση εργασίας, με τη στήριξη των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ). Το νοσοκομείο προσέφυγε κατά της κινητοποίησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας.

Κλείσιμο
Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, καθώς η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας τις ώρες 8:00 – 13:00. Επιπλέον, αποφάσισε στάση εργασίας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου τις ίδιες ώρες και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας εξυπηρετούνται τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά.

«Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά τέσσερις Αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα. Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς είναι αιτήματα δίκαια», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της.

3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής για χειρουργείο στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία

Η έλλειψη αναισθησιολόγων στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία δεν είναι μια νέα κατάσταση. Και για τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμων γιατρών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ζήτηση από την πλευρά των νέων γιατρών. Στο «Αγία Σοφία» υπήρξε ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις, με τους γιατρούς να αναμένεται να τοποθετηθούν, ενώ οι άλλες δύο βγήκαν άγονες. Σε ό,τι αφορά στο «Αγλαΐα Κυριακού», η διοίκηση ενημέρωσε με λεπτομερή ανακοίνωσή της χθες ότι η μία θέση από τις τρεις που προκηρύχθηκαν καλύπτεται και ο γιατρός, Επιμελητής Β, εγγράφηκε στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Νοσοκομείου. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση εκκρεμεί αίτημα πρόσληψης δύο επικουρικών γιατρών.

Στη λίστα για προγραμματισμένο χειρουργείο του Παίδων «Η Αγία Σοφία» βρίσκονται σε αναμονή περίπου 2.000 παιδιά. Επιπλέον 1.000 παιδιά περιμένουν για τακτική χειρουργική επέμβαση και στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την αναμονή να υπολογίζεται από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τους αναισθησιολόγους του «Αγλαΐα Κυριακού», στο παιδιατρικό νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα επτά αναισθησιολόγοι και δύο που έχουν μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία (Τζάνειο και ΓΝ Κορίνθου), αλλά είναι ενηλίκων, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται σε αρκετές περιπτώσεις τη συνδρομή των εξειδικευμένων σε παιδιά συναδέλφων τους.

Θέση σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των γιατρών πήρε χθες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Περιγράφοντας σε ανάρτησή του τι ακριβώς έχει συμβεί αυτές τις ημέρες καταλήγει: «Η Δικαιοσύνη τελικά την Δευτέρα το μεσημέρι αποφαίνεται ότι πράγματι η στάση εργασίας είναι παράνομη. Και οι συνδικαλιστές πάλι με κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κηρύσσουν νέα στάση εργασίας για την Τετάρτη κατά της οποίας πάλι θα προσφύγει η Διοίκηση…. δηλαδή Διοίκηση, Διεθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας και Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο, Πέμπτη, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου με σκοπό να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσανατολικό, ώρα μηδέν: Παγκόσμιος διπλωματικός πόλεμος για τη Χάγη και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Πόλεμος και έρωτας για τον Φάνη και η Δαλάκα στην αρένα των μονομάχων του Survivor - Δείτε βίντεο

Μαλαματίνα: Οι περιπέτειες της οικογένειας συνεχίζονται - Έρωτες, μίση και ιδιωτικά τζετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης