Γεράσιμος Χουλιάρας: Αθωώθηκε στη δικαστική διαμάχη με τον Λέκκα για την πρόβλεψη σεισμού 6 Ρίχτερ

Γεράσιμος Χουλιάρας: Αθωώθηκε στη δικαστική διαμάχη με τον Λέκκα για την πρόβλεψη σεισμού 6 Ρίχτερ

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ το 2019 είχε κατηγορήσει τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού ότι «γνωστοποίησε σε άλλους απόρρητα που του εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας του» - Τι λέει στο protothema.gr ο Χουλιάρας για την αθώωσή του

Xouliaras
Μετά από πέντε χρόνια έλαβε τέλος η δικαστική διαμάχη του καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και του γνωστού σεισμολόγου και διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα, με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του τελευταίου από το Δικαστήριο.

Με μάρτυρα υπεράσπισης τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας εξήγησε στην έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ότι τα όσα τον κατηγορούσε στη μήνυσή του ο κ. Λέκκας δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η δικαστική διαμάχη των δύο επιστημόνων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 όταν, όπως ισχυριζόταν στη μήνυσή του ο κ. Λέκκας, ο κ. Χουλιάρας δημοσιοποίησε πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ για μεγάλο ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Τότε είχαμε έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με την αγωγή του κ. Λέκκα, ο κ. Χουλιάρας κατηγορούνταν γιατί «έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, κατά παράβαση των καθηκόντων του, γνωστοποίησε σε άλλους απόρρητα που του εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας του».

Κλείσιμο
Ειδικότερα, όπως αναφερόταν στα δικόγραφα της υπόθεσης, ο κ. Χουλιάρας «έχοντας την ιδιότητα του σεισμολόγου και μέλους της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανάρτησε στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που διατηρεί σε διαδικτυακό μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) την 30ή Ιανουαρίου 2019 απόρρητη επιστολή του ΕΚΠ Αθηνών Ινστιτούτο Φυσικής προς τον καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της προρρηθείσας επιτροπής, Μακρόπουλο Κωνσταντίνο, με την οποία καλούνται τα μέλη της επιτροπής και ο ίδιος σε συνεδρίαση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονταν ως «εμπιστευτικά» γιατί αφορούσαν την ενημέρωση του Παναγιώτη Βαρώτσου προς τον Κωνσταντίνο Μακρόπουλο για πιθανό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα και παράλληλα καλούσαν τα μέλη της επιτροπής για συνεδρίαση. «Οι αναρτήσεις αυτές που δημοσιοποιήθηκαν στο προφίλ του κατηγορουμένου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook έτυχαν μεγάλης αναγνωσιμότητας λόγω και της προρρηθείσας ιδιότητας του κ. Χουλιάρα, που, λόγω των ειδικών γνώσεων και της εμπειρίας του ως έγκριτου σεισμολόγου, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας».

Μετά από κάποιες αναβολές η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη με τον κ. Χουλιάρα να αθωώνεται. Μάλιστα στην κατάθεσή του ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος απαντώντας στις ερωτήσεις της Έδρας ανέφερε ότι τον κ. Χουλιάρα τον γνωρίζει από το 1980 και ότι τις αναρτήσεις που έκανε στο facebook τις γνώριζε και δεν είχαν κανένα προσβλητικό χαρακτήρα ούτε ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες.

«Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική Δικαιοσύνη και τον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο. Μετά από πέντε χρόνια το Δικαστήριο με αθώωσε πανηγυρικά. Αλλά ήμουν αθώος και είμαι αθώος. Με πέταξαν από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αλλά και από ερευνητικά προγράμματα. Μου δημιούργησαν πρόβλημα στην υγεία μου. Αλλά ήρθε η Ελληνική Δικαιοσύνη να με δικαιώσει» θα πει στο protothema.gr ο κ. Χουλιάρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Προβόπουλος: Το πρόωρο «αντίο» από έναν ευπατρίδη της οικονομίας

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις παρατάσεις για την πυροπροστασία- Το κόστος και οι γκρίνιες

Πόλεμος και έρωτας για τον Φάνη και η Δαλάκα στην αρένα των μονομάχων του Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης