Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το εκπληκτικό βιβλίο του Χρήστου Ναούμ

Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το εκπληκτικό βιβλίο του Χρήστου Ναούμ

«Γιαρντίμ: Οι φλόγες της Ανατολής»

2905-VIVLIO-XRWMA
«Γιαρντίμ» στα τουρκικά σημαίνει «βοήθεια». Μια έκκληση, μια κραυγή, μια λέξη ταυτόσημη με την απόγνωση για τους Μικρασιάτες Έλληνες στην καταστροφή του 1922. Καθώς ξεριζώνονταν βίαια από τη γη που θεωρούσαν πατρίδα τους, μυριάδες ούρλιαξαν, αλλά κανείς δεν άκουσε.

Ο Χρήστος Ναούμ τοποθετεί τη διήγησή του στο φόντο ενός εξαιρετικά ρεαλιστικού ιστορικού σκηνικού, μεταφέροντας νοερά τον αναγνώστη στη Μικρά Ασία των αρχών του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας επιτυγχάνει με αριστοτεχνικό τρόπο να αναπαραστήσει την κοινωνία της εποχής, η οποία δεν ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στο τουρκικό και το ελληνικό στοιχείο. Κάθε άλλο: Επρόκειτο για ένα πολυσυλλεκτικό και πολύχρωμο μωσαϊκό λαών, μια απέραντη τοιχογραφία ανθρώπων που είχαν εγκατασταθεί και ζούσαν ειρηνικά στη Μικρά Ασία, ασχέτως από την καταγωγή τους. Έως το 1922, η καθημερινότητα στα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας κυλούσε φυσιολογικά, μέσα σε μια ανύποπτη αμεριμνησία, καθώς ουδείς αντιλαμβανόταν ότι ο όλεθρος βρισκόταν ήδη προ των πυλών.

2905-VIVLIO-IN_ARTICLE


Κλείσιμο
Το κίνημα των Νεοτούρκων, ο εθνικιστικός φανατισμός που ενστάλαξε στους συμπατριώτες του ο Κεμάλ Ατατούρκ, συναντήθηκε και εκμεταλλεύτηκε το σκληρό πόκερ των συμφερόντων που προωθούσαν στην Μικρά Ασία οι Σύμμαχοι. Ένα παιχνίδι που, ανεξαρτήτως της έκβασής του, είχε εκ προοιμίου έναν χαμένο: Τους Μικρασιάτες Έλληνες -και κατ' επέκτασιν την Ελλάδα.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα της επερχόμενης τραγωδίας, μια ελληνική οικογένεια και οι άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν ευρύτερα, ακολουθούν τη δική τους πορεία ακολουθώντας το κισμέτ, δηλαδή τη μοίρα τους. Είναι μια οικογένεια της Σμύρνης, μια πόλη σχεδόν μαγική και πλανεύτρα στο λιμάνι της οποίας, στη σκιά των επιβλητικών παλιών αρχοντόσπιτων, εξίσου όμως και στις φυλακές, τα πορνεία και οπουδήποτε σφύζει η ζωή των ανώνυμων και σκοτεινών ανθρώπων, τα πάθη και οι ίντριγκες πλέκουν έναν πολυδαίδαλο ιστό παράλληλων, αλλόκοτων ιστοριών. Όταν όμως ξεσπά το κακό, τα πάντα ισοπεδώνονται και το μόνο που απομένει είναι η κραυγή «γιαρντίμ». Μια φωνή αμέτρητων ανθρώπων που ικετεύουν για έλεος και σωτηρία -αν και η μοίρα στην οποίαν απευθύνονται χωρίς να το ξέρουν, δεν θα ενδώσει ποτέ.

Αυτή την Κυριακή το εκπληκτικό βιβλίο του Χρήστου Ναούμ «Γιαρντίμ» είναι στο ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης