Φλωρίδης: Μείωση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης έως 50% τα επόμενα δύο χρόνια

Φλωρίδης: Μείωση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης έως 50% τα επόμενα δύο χρόνια

Νέες ρυθμίσεις και για το ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν οι ατέρμονες αναβολές

floridis
Από την Πάτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο των εργασιών του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «έως 50% αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια» και επισήμανε ότι είναι έτοιμη η δικαστική αίθουσα που θα διεξαχθεί η δίκη για την τραγική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη.

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος για το νέο δικαστικό χάρτη, που θα συμπληρωθεί, και με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νέα νομοθεσία για την εκδίκαση των αστικών διαφορών) τόνισε ότι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η μείωση της εκδίκασης των υποθέσεων κατά 25% από τη πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής των νέων νομοθετικών μέτρων.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 146η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

«Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών, δεν αρκεί», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: «Η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1.000 Ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται μία επιτάχυνση, της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η εν λόγω μεταρρύθμιση εάν συνδυαστεί με τη νέα Πολιτική Δικονομία που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού και στην ανάθεση μέρους των υποθέσεων σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας, ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι επίκειται ως το τέλος του ερχόμενου μήνα η ψήφιση νέου νόμου για το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα θέσει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων και θα συμβάλλει στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και ειδικά για τις υποθέσεις που έχουν επενδυτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό αντικείμενο.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε ένα δικαστή και σε προθεσμία ως τρεις μήνες ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος και από τον προσφεύγοντα και από το Δημόσιο. Και πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις - κατά κύριο λόγο- θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σε σύντομο χρόνο και μόνον κατ΄ εξαίρεση θα εισάγονται σε ακροατήριο προς συζήτηση.

Φυλάκιση για τα βαριά τροχαία

Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τα βαριά τροχαία ατυχήματα καθώς πλέον είναι αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος και τόνισε ότι θα οδηγούνται στην φυλακή εκείνοι που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και τραυματίζουν ή σκοτώνουν πολίτη, όπως το ίδιο ισχύει πλέον και για τα θανατηφόρα τροχαία ή εκείνα που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες και τόνισε ο υπουργός:

«Κάποτε, όφειλε η πολιτεία να ρίξει το βλέμμα της και προς τα θύματα. Όχι μόνον τους δράστες, οι οποίοι έχουν ως κατηγορούμενοι τα δικαιώματα τους και ο νόμος οφείλει ως προς αυτά να εφαρμόζεται».

Τέμπη

Ακόμη, σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες για την σιδηροδρομικό σύγκρουση στα Τέμπη, αναφερόμενος ο κ. Φλωρίδης στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί από συγγενείς θυμάτων μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι δικαστές και εισαγγελείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει ούτε ένας δικηγόρος από τους 120 που υπερασπίζονται τα θύματα και τους συγγενείς τους που να έχει διατυπώσει παράνομο ή ένσταση για τις ενέργειες των δικαστικών. Εξ αυτού η Δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της».

Αναφορικά με την αίθουσα που θα γίνει η δίκη για τα Τέμπη, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όποια νομοθετική αλλαγή χρειάστηκε για να διευκολυνθεί η ανάκριση, την έκανε, σημειώνοντας την τροποποίηση του νόμου για να έχει πρόσβαση ο ανακριτής σε όλες τις συνομιλίες των εμπλεκομένων.

«Σπίτι παιδιού» και στην Πάτρα

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε την λειτουργία «Σπιτιού για το παιδί» και στην Πάτρα, σε χώρο τον οποίο παραχώρησε ο Δήμος Πατρέων, προκειμένου εκεί να ανακρίνονται παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και δεν πρέπει να καταθέτουν σε Αστυνομικά Τμήματα ή ανακριτικά γραφεία. Εξήγησε ο κ. Φλωρίδης, ότι πρόκειται για ξεχωριστούς ανακριτικούς χώρους όπου δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά.

Ο κ. Φλωρίδης σε συναντήσεις του με τη Δημοτική Αρχή, συζήτησε, όπως έκανε γνωστό, ζητήματα μεταστέγασης των δικαστηρίων της Πάτρας, καθώς όπως είπε, κάτι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε σύντομα.

To 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου έως το ερχόμενο Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης παραχωρήθηκε στην δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Μπαϊρακτάρ: Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ευρωεκλογές 2024 - Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο

Θεσσαλονίκη: Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Πυροβόλησε τη μάνα του στο κεφάλι και οδήγησε 60 χιλιόμετρα με τη σορό της



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης