Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Νέες δειγματοληψίες σήμερα

Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - Νέες δειγματοληψίες σήμερα

Πάνω από 100 τα κρούσματα, δεν τα καταγράφουμε όλα, λέει γιατρός της περιοχής - Το πρόβλημα με το νερό προϋπήρχε, αναφέρουν οι κάτοικοι

geotrisi_1
Το νερό δείχνει να είναι η αιτία για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συνεργείο του ΕΟΔΥ απο τη Λάρισα βρίσκεται ήδη στην περιοχή για επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία


Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όλο το δίκτυο θα ελέγχεται καθημερινά, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία (2)


geotrisi_volos


«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσματα, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε «θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Αναφορικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, που δεν έχουν αποστραγγιστεί πλήρως μετά τις πλημμύρες, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν λάβει μέτρα ειδικά γι’ αυτή την περιοχή και ο ΕΟΔΥ φέτος έχει κάνει ενισχυμένη επιτήρηση στην περιοχή αυτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαθέτοντας €300.000, ενώ μέχρι πέρυσι δινόταν ποσό €30.000. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στήνονται παγίδες για να έχουμε μια καλή εντομολογική επιτήρηση, με ελέγχους και διαπιστώσεις αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα.

Ως το μεσημέρι τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες

Ο Βαγγέλης Απόστολου, αντιπεριφερειάρχης Υγείας περιφέρειας Θεσσαλίας, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες στον δήμο Ρήγα Φεραίου, αναφέροντας: «Φέραμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διερευνήσει επιδημιολογικά την κατάσταση. Περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Σήμερα θα κάνουμε δειγματοληπτικό επανέλεγχο και δειγματοληψία στις γεωτρήσεις για το πόσιμο νερό. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Περιμένουμε ως το μεσημέρι τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε δεξαμενή και δίκτυο. Από τις δειγματυοληψίες κοπράνων στο Νοσοκομείο Βόλου, μας ενημέρωσαν πως βρέθηκαν παιδιά με σαλμονέλα».

Κάτοικος της περιοχής στην οποία εκδηλώθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία (4)

Κάτοικος της περιοχής στην οποία εκδηλώθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία (3)



Πάνω από 100 τα κρούσματα - Το πρόβλημα με το νερό προϋπήρχε

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες σε χωριά της Μαγνησίας με την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, μίλησαν μια γιατρός κι ένας κάτοικος της περιοχής. 

Γιατρός της περιοχής στην οποία εκδηλώθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία


«Έχουμε έξαρση εδώ και μια εβδομάδα. Δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, με διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα κρούματα είναι πάνω από 100 με τις καταγραφές να γίνονται από την Πέμπτη. Πήραν δείγματα κοπράνων και οι καλλιέργειες έδειξαν σαλμονέλα» ανέφερε μια γενική γιατρός του Ριζόμυλου. 

Κάτοικος της περοχής στην οποία εκδηλώθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία


«Υπάρχει ανησυχία. Είχαμε και παλαιότερα κρούσματα απο νερό. Εδώ και δύο χόνια δεν πίναμε νερό. Περιμένουμε την ανάλυση από το Χημείο, δεν μπορεί κανείς να πει τι γίνεται Εδώ και χρόνια πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια» πρόσθεσε ένας κάτοικος.




Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με τη σορό που βρέθηκε με βαρίδι στη θάλασσα του Σχοινιά - Τι εξετάζουν οι αρχές

Εκκενώθηκε κατάληψη από το στέκι Primavera στο ΑΠΘ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αιματηρό επεισόδιο σε καφετέρια με ναργιλέδες στον Άγιο Παντελεήμονα - Τραυματίστηκε 37χρονος από τη Συρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης