Πανελλαδικές 2024 - ΓΕΛ: Αντέγραψαν δύο λέξεις λάθος στο ποίημα του Κ. Παλαμά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Αστοχία και στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ;

Δύο λέξεις έχουν αντιγραφεί εσφαλμένα στο ποίημα του Κωστή Παλαμά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2024 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, την Παρασκευή 31 Μαϊου.

Αν και τα δύο λάθη είχαν σαν συνέπεια την αλλοίωση του νοήματος, δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, στα θέματα του εξεταζόμενου μαθήματος, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αντέγραψε λάθος δύο λέξεις στην τελευταία στροφή του ποιήματος: τη λέξη "αγνώριστη" την αντέγραψαν λανθασμένα ως "άγνωστη" και τη λέξη "Αγάπη" το κεφαλαίο αρχικό γράμμα "Α" με πεζό.

Τι απαντά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αντέγραψε το ποίημα του Κωστή Παλαμά από το βιβλίο τα 100 καλύτερα Ελληνικά Ποιήματα. Ωστόσο, το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά δημοσιεύει το ποίημα με την πραγματική διατύπωση χωρίς λάθη.


Κι άλλο σφάλμα;

Λάθος εντόπισε και η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων (ΕΕΦ) στα θέματα του ίδιου μαθήματος, ζητώντας να μην συμπεριληφθεί στη βαθμολογία η συγκεκριμένη ερώτηση.
Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Στα γενικά θετικά μας σχόλια για τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων, παρατηρούμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ), είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ’επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών».

Αστοχία στα Μαθηματικά του ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σχολιάζοντας τα θέματα, που δόθηκαν στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το Σάββατο, 1 Ιουνίου, αν και καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης και υπάρχει ανάλογη δυσκολία με τα αντίστοιχα περσινά θέματα, διαπιστώνεται αστοχία στη διατύπωση του θέματος Γ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της,
«Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση, όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους».

Με βάση τα ανωτέρω, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προτείνει να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, προκειμένου να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με τη σορό που βρέθηκε με βαρίδι στη θάλασσα του Σχοινιά - Τι εξετάζουν οι αρχές

Εκκενώθηκε κατάληψη από το στέκι Primavera στο ΑΠΘ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αιματηρό επεισόδιο σε καφετέρια με ναργιλέδες στον Άγιο Παντελεήμονα - Τραυματίστηκε 37χρονος από τη Συρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr