Καιρός: Με διαδοχικά κύματα ζέστης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου

Καιρός: Με διαδοχικά κύματα ζέστης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου

Η πρώτη ζέστη του καλοκαιριού επηρεάζει και την Αττική - Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

kairostriti-zesti
Πολύ ζεστό αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κατά μέσο όρο 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου από εξαίρεση φαίνεται να γίνεται κανόνας, γράφει ο μετερωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, «αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 40 βαθμούς έφτασαν τα θερμόμετρα τον Ιούνιου τις χρονιές 2007,2010 ,2016,2017,2021.Πυκνώνουν δηλαδή οι χρονιές που ο Ιούνιος εκδηλώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες».


Το πρώτο κύμα ζέστης αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Τρίτη 4/6 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες (37 με 40 βαθμούς) να εκδηλώνονται στις εξής περιοχές:
-Λάρισα
Κλείσιμο
-Τρίκαλα
-Καρδίτσα
-Φθιώτιδα
-Βοιωτία
-Εύβοια
Αττική
-Δωδεκάνησα
-Κρήτη 
-Πελοπόννησο

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την Τετάρτη ωστόσο την Πέμπτη το πρώτο κύμα ζέστης θα αποκλιμακωθεί για να έρθει ένα δεύτερο από το Σάββατο 8/6.


Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη: Πού αναμένονται 39άρια 

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στη χώρα, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες και σήμερα, κάνοντας την ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές, αποπνικτική.

Σε τοπικό επίπεδο, σε ευάλωτες στη ζέστη περιοχές, μακριά από την επίδραση της θαλάσσιας αύρας, θα φτάσουμε και τους 38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πιθανό το θερμόμετρο να δείξει σήμερα και 39 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα 03/06. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 38.7 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1qy01y1lpmx)


Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά τόπους που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι τοπικά πυκνότερες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

emy-kairiko


Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 37, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στη Θεσσαλία από 19 έως 37, στη Δυτική Στερεά και Βορειοδυτική Πελοπόννησο από 16 έως 32, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς από 18 έως 38, στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου από 15 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 30, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 39, στις Κυκλάδες από 17 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 32 και στην Κρήτη από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.



Ο καιρός στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα φτάνουν κατά τόπους τα 5 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη περιμένουμε λίγες νεφώσεις στα βόρεια με αρκετό ήλιο στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή στα ανατολικά.

emy-iounios


Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπουλούλου, τόνισε ότι την Πέμπτη έρχεται βοριάς στο Αιγαίο που θα φέρει μικρή πτώση της θερμοκρασίας στις προσήνεμες περιοχές. Πάντως τη νέα εβδομάδα περιμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας με αισθητή ζέστη.

Στους 38.7 °C η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 – Ξεπέρασε τους 35 °C στο 11% των σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ


Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα 03/06. Όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 38.7 °C. Σύμφωνα με τις επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται στην εικόνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 31.7 °C, ενώ 381 από τους 511 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~75%) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 30 °C. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 57 μετεωρολογικούς σταθμούς (ποσοστό ~11%) η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C.

meteo-zesti-iounios






Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1qz6rgre1p5)


Πώς να προφυλαχθούμε από την αφρικανική σκόνη

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης αυτών, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m 3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

-Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
-Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
-Οι συστάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό αναφέρουν: Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις για πόθεν έσχες Κασσελακη: Είναι όλο παραμύθι, αυτός είναι μέσα και μισό εκατομμύριο!

«Πρεσάρισμα» στον Κασσελάκη από την κυβέρνηση για το excel με την περιουσία του και την παραδοχή παρανομίας

54χρονος χτύπησε την 33χρονη κόρη του με ματσέτα στη Βραζιλία επειδή δεν ήθελε να του δώσει €165 για επισκευές σε αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης