Μαγνησία: Οι δύο εκδοχές που εξετάζουν για τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης

Μέχρι αύριο οι απαντήσεις για την αιτία που προκάλεσε τη μόλυνση - Εντοπίστηκαν μικρόβια κοπρώδους μορφής, είπε ο δήμαρχος - Κλειστά και σήμερα σχολεία σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Τη γενεσιουργό αιτία για την έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε χωριά του δήμαου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, αναζητούν οι αρχές, μετά τα νέα δείγματα που ελήφθησαν από τιε γωτρήσεις και τις δεξαμενές. Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, καθώς σήμερα δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή.

«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ κ αι χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο έδρευσης. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία. Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Εκτιμώ πως μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τα δείγματα που πήραν μέσα απο τη γεώτρηση σε 160 μέτρα βάθος, θα έχουμε την απάντηση» είπε ο κ. Νασίκας και συνέχισε: «Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή».



Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonellaspp. Στους κατοίκους των περιοχών αυτών παρέχονται εμφιαλωμένα νερά, ενώ υπάρχουν και υδροφόρες στις πλατείες, προκειμένου να προμηθεύονται νερό για άλλες οικιακές χρήσεις.

Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρτική εξέταση, ζητώντας να διερευνηθεί το γιατί και το πώς τέθηκε σε υψηλό κίνδυνο η δημόσια υγεία, πως βρέθηκε σαλμονέλα στο νερό, αλλά και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της κατάστασης αυτής κι αν υπήρξε ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι και σήμερα Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους, μετά από απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου. Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα λειτουργήσει κανονικά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Υγείας για την ασφάλεια και την υγιεινή της σχολικής κοινότητας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ισπανός πατέρας επιτέθηκε σε κωμικό on stage επειδή έκανε σεξουαλικό αστείο για τον 3 μηνών γιο του - Δείτε βίντεο

Στο κόκκινο και σήμερα ο υδράργυρος - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το excel Κασσελάκη: Η Tiptree, το IRS και η αρχική δήλωση που δεν κάνει ενώ μπορεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr