Νέο Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας από τον Όμιλο ΟΤΕ

Νέο Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας από τον Όμιλο ΟΤΕ

Σε ένα ιστορικό κτίριο στην οδό Πατησίων πρόκειται να στεγαστεί το καινούργιο πολιτιστικό τοπόσημο της πρωτεύουσας

newmuseum1

Sponsored Content

Για τους κατοίκους του αθηναϊκού κέντρου, το κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο ΟΤΕ) αποτελεί ενδεχομένως γνώριμη εικόνα, εφόσον εκτείνεται μεταξύ των πολυσύχναστων οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, το συγκρότημα αυτό, λειτουργούσε ως κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας, ενώ σήμερα φιλοξενεί κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρο δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.
Σε ένα από τα 7 κτίρια του συγκροτήματος, και ειδικότερα στο ΥΜΑ επί της οδού Πατησίων 85, αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κέντρου της πόλης, καθώς θα στεγάσει ένα Νέο Μουσείο διεθνών προδιαγραφών, που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας.

OTE_Νεο_Μουσειο-2
(από αριστερά στα δεξιά): ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou - Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Η απόφαση για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου ανακοινώθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, που αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Σημαντικές πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι, επίσης, η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Το Νέο Μουσείο θα έχει έκταση άνω των 5.000 τ.μ. και θα είναι προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας. Στόχος του, θα είναι να προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μέσα από μια ποικιλία προγραμμάτων.

OTE_Νεο_Μουσειο-3
Αρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου, (Copyright: Kokkinou – Kourkoulas, Architects & Associates)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ «το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Το project management του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με αρκετές ομάδες του Ομίλου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες. Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates. Σε εξέλιξη είναι και η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο.

Με την ολοκλήρωσή του, το Νέο Μουσείο θα διαθέτει πέρα από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ.

ΟΤΕ_Νεο_Μουσειο-4
Το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

κεντρική φωτογραφία: ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης