Η νέα γενιά παραγωγών παίρνει στα χέρια της το μέλλον της σοδειάς

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που επενδύει στον ελληνικό αγροτικό τομέα και ρίχνει τον σπόρο για ένα καλύτερο αύριο στη γεωργία


Sponsored Content

Ένα ποτήρι μπίρα είναι αυτό που μας συντροφεύει στις πιο όμορφες στιγμές μας. Χρειάζεται μόλις τέσσερα συστατικά για να φτιαχτεί (νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά) και την τέχνη της ζυθοποιίας για να απογειωθεί. Κάτι που σημαίνει μια καλή συνταγή, ελεγμένη διαδικασία παρασκευής και πολύ καλές πρώτες ύλες που θα έχουν παραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να γίνουν αυτά και να μπορέσει μια μπίρα να προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία γεύσης χρειάζεται γνώση, εμπειρία και υποστήριξη από την επιστήμη. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με ερευνητές και επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών κριθαριού καλύτερα προσαρμοσμένων στο ελληνικό κλίμα, οι οποίες με τη σειρά τους αποφέρουν στους αγρότες της χώρας καλύτερη σοδειά, και ανώτερη πρώτη ύλη για τις μπίρες της εταιρείας.


Εν αρχή ην… το κριθάρι

Σε αυτή την κατεύθυνση από το 2008 η εταιρεία πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο στο είδος του Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς σε 19 νομούς της χώρας. Αυτό αντιστοιχεί στο 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα, από το οποίο πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το οποίο διατηρεί πειραματικούς αγρούς. Σε αυτούς δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφο-κλιματικές συνθήκες της χώρας, και οι οποίες αξιοποιούνται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, αυξάνοντας τις αποδόσεις και, ως εκ τούτου, το κέρδος των παραγωγών. Παράλληλα, γίνονται έρευνες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία καλλιέργειας, ενώ οι παραγωγοί έχουν διαρκή υποστήριξη και παίρνουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη βελτίωση της τεχνογνωσίας τους.


Η Έξυπνη Σπορά είναι το μέλλον
Τώρα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αλλάζει τα δεδομένα στην καλλιέργεια της γης στη χώρα μας και συμβάλλει στην ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας, τη βελτίωση των καλλιεργειών, και την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην κοινή πορεία της εταιρείας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το νέο καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», αποτελεί μια ενέργεια ορόσημο που αξιοποιεί την τεχνολογία θέτοντάς την στην υπηρεσία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών που θα πάρουν το μέλλον της σοδειάς στα χέρια τους.


Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» προσφέρει μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα, εκτίμησης παραγωγής και βιώσιμης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού μετά από τη συλλογή δεδομένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής). Είναι η πρώτη εξειδικευμένη υπηρεσία για το κριθάρι με ειδικούς αλγορίθμους για την παραγωγή και την εξέλιξη της καλλιέργειας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί κατά 10% και άνω.


Για την ώρα, η πλατφόρμα εστιάζει κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείας ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής της «Έξυπνης Σποράς» από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, και σε άλλες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας. Ως αφετηρία του μεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας στην οποία καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της χώρας και έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.


Μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα
Μέσω της οπτικοποίησης δεδομένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, αποτυπώματος άνθρακα καθώς και οικονομικών στοιχείων διαχείρισης της καλλιέργειας, ο παραγωγός θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του, θα εντοπίζει σημεία του αγροτεμαχίου του που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και θα προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.


Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και παραγωγικό επίπεδο. Οι παραγωγοί θα μπορούν να θωρακιστούν απέναντι στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές, θα προϋπολογίζουν την καλλιέργειά τους, και θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις μελλοντικές επενδύσεις τους σε γεωργικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα θα έχουν βελτιωμένη ποιότητα καρπού και μεγαλύτερες αποδόσεις παραγωγής. Όταν το έργο τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, και όλα τα αγροτεμάχια ενταχθούν στην πλατφόρμα, θα υπάρχει μια πολύ καλή εκτίμηση της τελικής παραγωγής τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη συγκομιδή.

Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2024 και ολοκληρώνοντας τον Ιούλιο του 2025 με φάσεις συλλογής δεδομένων, ανάλυσής τους και εφαρμογής των αποτελεσμάτων στις καλλιέργειες. Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρμα και τις δυνατότητες της.

Από αριστερά: Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο»
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχει αναπτύξει την ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο», που περιλαμβάνει επί ίσοις όροις τους πυλώνες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της υπευθυνότητας. Έτσι, αναπτύσσει νέες διαδικασίες και λύσεις για τη βελτιστοποίηση των πόρων, τη χρήση και την απόρριψή τους, θέτει υψηλούς και φιλόδοξους στόχους, μεταξύ των οποίων η επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ως το 2040, με βάση τους παράγοντες ESG, έχοντας ως προτεραιότητα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).

Με το καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμπληρώνει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, έρχεται πιο κοντά στους συνεργάτες της παραγωγούς κριθαριού και τους βοηθά να έχουν καλύτερη εικόνα της καλλιέργειάς τους με ακρίβεια, για καλύτερη παραγωγή με λιγότερα προβλήματα και φροντίδα για το περιβάλλον.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr