ΕΚΠΑ: Στη Νίσυρο θερινό σχολείο για την κλιματική αλλαγή από το τμήμα Γεωλογίας

ΕΚΠΑ: Στη Νίσυρο θερινό σχολείο για την κλιματική αλλαγή από το τμήμα Γεωλογίας

Στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών είναι αφιερωμένη η 8η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Nisyros
Το 3ο Θερινό Σχολείο με θέμα ‘Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις’ διοργανώνει στη Νίσυρο το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών είναι αφιερωμένη η 8η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, περιλαμβάνοντας το 97% του νερού της και αποτελούν πηγή ζωής και πόρων για ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο ρόλος, που παίζουν οι ωκεανοί στο κλιματικό σύστημα είναι πολυδιάστατος και περίπλοκος. Ο ωκεανός παράγει και ελευθερώνει ενώσεις - συμπεριλαμβανομένων και των υδρατμών - που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, απορροφά και διαλύει το διοξείδιο του άνθρακα στο θαλασσινό νερό και λειτουργεί ως ψύκτρα.

Η δράση του ΕΚΠΑ στη Νίσυρο

Το Υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., υπό την επιμέλεια του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Νάστου και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Παρασκευής Νομικού, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις προώθησης και τιμής αυτής της σημαντικής ημέρας. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Κλείσιμο
Μία από τις κύριες δράσεις είναι η διοργάνωση του 3ου θερινού σχολείου στη Νίσυρο με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις το οποίο διεξάγεται από 2 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2024. Στο σχολείο συμμετέχουν 22 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και εστιάζει στην εκπαίδευση σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες, τους κλιματικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και το προσωπικό των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νερό, Βιόσφαιρα και Κλιματική Αλλαγή» και «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» συμμετείχαν, επίσης, σε δράσεις καθαρισμού παραλίας στη Νίσυρο. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Χοχλάκων και περιελάμβανε τη συλλογή και καταμέτρηση απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και στην προώθηση της βιωσιμότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών υπενθυμίζει ότι όλοι έχουμε ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών. Η συμμετοχή του Ε.Κ.Π.Α. στις παραπάνω δράσεις αναδεικνύει τη δέσμευση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Ειδήσεις σήμερα:

Το πανεπιστήμιο του Howard ανακαλεί το πτυχίο του Diddy μετά το βίντεο με τον ξυλοδαρμό στην πρώην του

Κατεδαφίζεται η γέφυρα στον Ισθμό - Σε ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην Αθηνών - Κορίνθου και «μπλόκο» στα φορτηγά - Δείτε βίντεο


Αθλήτρια του βάδην πανηγύριζε το χάλκινο μετάλλιο και η αντίπαλος της το πήρε από το... στόμα - Δείτε πώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης