Καιρός: Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Πότε έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Καιρός: Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Πότε έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο - Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες

MixCollage-09-Jun-2024-05-12-AM-6688
Με καλό καιρό και τον υδράργυρο να δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου θα πάει στις κάλπες σήμερα ο κόσμος για να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως τα βόρεια. Ωστόσο από αύριο η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έρχεται και ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού.

Η εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Τετάρτη έως την Παρασκευή το κύμα ζέστης θα κορυφωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, αύριο Κυριακή, την ημέρα των Ευρωεκλογών, οι θερμοκρασίες θα είναι ίδιες με αυτές του Σαββάτου, με τη μόνη διαφορά ότι θα εξασθενήσουν οι άνεμοι.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Star, από τη Δευτέρα, ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία: «Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Τρίτη, ο υδράργυρος θα δείξει από 38 έως 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κολυδάς, οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη αναμένεται να σημειωθούν στις εξής περιοχές:

Κλείσιμο
- Τρίκαλα
- Φάρσαλα
- Αλίαρτος
- Θήβα
- Λιβαδειά

Στο λεκανοπέδιο η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, τα στοιχεία που έχουμε από την Τετάρτη και μετά δεν είναι ακόμα ασφαλή, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες. «Από την Τετάρτη αναμένουμε να ανέβουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Τετάρτη με Παρασκευή θα κρατήσει το κύμα καύσωνα, ενώ θα έχουμε ζέστη και το βράδυ, καθώς τα κτίρια λόγω ζέστης δε θα μπορούν να αποβάλλουν τη θερμότητα» κατέληξε ο κ. Κολυδάς.

Μαρουσάκης: Στους 40 με 42 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες

Παράλληλα, σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζει ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και 42 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης, ότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι 8-10 βαθμούς πιο υψηλές από τις συνηθισμένες για την εποχή.

Το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί από την Παρασκευή και μετά. Όμως, υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει ζεστός ο καιρός, με υψηλότερες από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες.

Την ανάρτησή του συνοδεύει ένα διάγραμμα με θερμοκρασίες:

kairos-marousakis


Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

«Μια αρκετά σταθερή εικόνα έχει αρχίσει και διαμορφώνεται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Στο διάγραμμα θερμοκρασίας που επεξεργαστήκαμε μπορείτε να διαβάσετε τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε μελετώντας τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Δεν πρόκειται για κάτι το ακραίο, δεν πρόκειται για κάτι το πρωτόγνωρο και μάλιστα η κορύφωση αυτού του επεισοδίου δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια (υπολογίζουμε περίπου τρεις ημέρες)».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ Μια αρκετά σταθερή εικόνα έχει αρχίσει και διαμορφώνεται σύμφωνα με τα...

Posted by Klearhos Marousakis on Saturday, June 8, 2024


Τσατραφύλλιας: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας» ορισμένα αστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες θα δεχτούν μεγάλη θερμική πίεση (όχι πρωτόγνωρη) όπως η Ορεστιάδα, οι Σέρρες, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Λιβαδειά, η Χαλκίδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λαμία, το Άργος, η Σπάρτη κ.α.

Αναλυτικότερα, όπως τομίζει «Την έντονη ζέστη (Κυριακή -Δευτέρα) θα διαδεχτεί τριήμερος καύσωνας, (Τρίτη -Τετάρτη -Πέμπτη) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έντονη ζέστη (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή).

Δείτε την ανάρτησή του:

"Παν- Ιταλικός καύσωνας με σκόνη έρχεται και στη χώρα μας..." Εμμονή στις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Saturday, June 8, 2024

Καλλιάνος: Έρχεται λίβας από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θα μετατραπεί σε «κόλαση επί Γης» καθώς αναμένονται θερμές μάζες από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο θα εισβάλουν ταυτόχρονα στη χώρα μας εκτοξεύοντας τη θερμοκρασία πάνω από 44 βαθμούς!

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος: «Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο».

Δείτε την ανάρτησή του:

ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ Προετοιμαστείτε σιγά σιγά, διότι από την ερχόμενη Τρίτη 11...

Posted by Γιάννης Καλλιάνος - Giannis Kallianos on Friday, June 7, 2024


Χθες η θερμοκρασία πλησίασε τους 38 °C

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη χώρα το Σάββατο 08/06. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στα Τρίκαλα και ήταν ίση με 37.9 °C. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο 08/06.

202406081800_WEB_daily_max_temp


Ο καιρός σήμερα

Αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, οι οποίες το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 35, στην Ήπειρο από 17 έως 33, στη Θεσσαλία από 20 έως 36, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 32, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 21 έως 34, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36, στις Κυκλάδες από 22 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 32 και στην Κρήτη από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις 3-4 μποφόρ, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 3 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι -απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Τις μεσημβρινές ώρες στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 5 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, ενώ στα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Η μάχη παραλίας - κάλπης και τα θρίλερ – Πού αναμένεται να κινηθεί η αποχή, «κλειδί» για τις έδρες οι αναποφάσιστοι

Γάζα: Βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης των Ισραηλινών ομήρων

Συναγερμός στο Φάληρο – Εντοπίστηκε στη θάλασσα σορός νέου άνδρα






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης