Κύπρος: Νύχτα αγωνίας στην Πάφο, συνεχίζεται η πύρινη κόλαση - Έχουν καεί σπίτια, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στα χωριά Ψαθί, Χούλου και Πολέμι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας - Εκκενώθηκαν χωριά - Με δύο canadair συνδράμει η Ελλάδα

Καταστροφές σε κατοικίες έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην επαρχία Πάφου στην Κύπρο από το απόγευμα της Τρίτης (11/6). Δυνάμεις από την Κύπρο και, από αύριο, από την Ελλάδα και την Ιορδανία, έχουν ριχτεί στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που ακόμη είναι ανεξέγκτα.

Οι αρχές προχώρησαν μάλιστα στην εκκένωση χωριών για προληπτικούς λόγους. 

Εν τω μεταξύ, εσπευσμένα στην Κύπρο, από την Ιορδανία, επέστρεψε ο Κύπριος πρόεδρος, ώστε να συντονίσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην προσπάθεια κατάσβεσης της.





Στο χωριό Ψαθί έχουν καεί τρία σπίτια και περίπου 10 ακόμα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές, αλλά η μάχη με τις φλόγες πρέπει να συνεχιστεί ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση προτού νυχτώσει.

Τα χωρία Πολέμι, Ψάθι, Χούλου, Λεμόνα και Κούρτακα έχουν εκκενωθεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Αντρέας Κεττής ανέφερε πως η φωτιά, που παραμένει ανεξέλεγκτη, κινείται ανατολικά και απειλείται το χωριό Χούλου το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί.

Σημείωσε ότι πρόκειται για απροσπέλαστο έδαφος και δύσβατες περιοχές. «Γίνεται προσπάθεια να επιχειρήσουν τα δύο εναέρια μέσα που αφίχθηκαν χθες στην Κύπρο από την Αυστραλία».



Στα χωριά Ψαθί, Χούλου και Πολέμι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας και θα παραμείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να κριθεί ασφαλής η επανασύνδεση με το δίκτυο.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν κινήθηκαν αποτελεσματικά για να περιορίσουν τα μέτωπα και ότι έλειπαν τα ενάερια μέσα.




Ο Έπαρχος Πάφου, Γιώργος Χρυσαφίνης ανέφερε πως έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές αλλά η φωτιά πέρασε από το χωριό Ψάθι και κατευθύνεται προς το χωριό Λεμόνα, αφήνοντας πίσω της ζημιές και καταστροφές που η Επαρχιακή Διοίκηση θα καταγράψει μόλις μπορέσει.

Η Επαρχιακή Διοίκηση, είπε, είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς και συνέδραμε και με βυτιοφόρα. Δεν γνωρίζει, πρόσθεσε, τι ζημιές έχουν προκληθεί και πόσα σπίτια έχουν καεί. Εξέφρασε δε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί, να βοηθήσει η Επαρχιακή Διοίκηση στην φιλοξενία κατοίκων του χωριού σε ξενοδοχεία.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης από αέρος, με πέντε πτητικά μέσα, επιχειρούσαν ως τη δύση του ήλίου. Επί του εδάφους συνεχίζουν να επιχειρούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Το χωριό έχει εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτοικοι εκεί που βοηθούν στην κατάσβεση.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί και ασθενοφόρα καθώς κάποιοι κάτοικοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Ιδιώτες έχουν απομακρύνει τραυματισμένα ζώα από την φωτιά για να τα περιθάλψουν σε κτηνιατρικές μονάδες.

Ευχαριστίες Χριστοδουλίδη για τη βοήθεια από την Ελλάδα

Μετά την ενημέρωση που έτυχε από τους επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «έχω ενημερωθεί από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τους τρεις υπουργούς που βρίσκονται εδώ.

» Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι καθ΄οδόν προς την Πάφο μετά από σχετικές οδηγίες. Έχω μιλήσει, επίσης, με τον υπουργό Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ζημιών. Έχω μιλήσει με τους προέδρους των τεσσάρων κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί, της κοινότητας στο Ψάθι, στη Χούλου, στον Άγιο Δημητριανό και στο Πολέμι.

» Η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί ακόμα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχουμε ζητήσει βοήθεια.

» Να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση που έχει ανταποκριθεί, ήδη τα αεροσκάφη βρίσκονται στη Ρόδο και αύριο το πρωί θα είναι στην Κύπρο.

» Το ίδιο και από την Ιορδανία, βρισκόμουν εκεί, ο βασιλιάς ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα μας, αύριο το πρωί θα βρίσκονται στην Πάφο ενισχύσεις και από την Ιορδανία και απόψε θα υπάρχουν σε επιφυλακή, ομάδες, σε όλες τις κοινότητες».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, πως από την πληροφόρηση που έχει η φωτιά μάλλον ξεκίνησε από παράνομο σκουπιδότοπο.



Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη: Η στιγμή που ο Μάικλ Μόσλεϊ καταρρέει, όπως καταγράφηκε σε βίντεο

Καιρός: Οι 5 περιοχές στην Αττική που «ψήθηκαν» σήμερα, πού είχαμε 41άρια στη χώρα - Δείτε χάρτη

Ένοχος ο Χάντερ Μπάιντεν – Είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν εθισμένος για να αγοράσει όπλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr