Κληρονομιά Τράγκα: Στο Μονακό η δικαστική μάχη - Η Μαρία Καρρά θέλει εκτός τον Γιάννη Τράγκα

Κληρονομιά Τράγκα: Στο Μονακό η δικαστική μάχη - Η Μαρία Καρρά θέλει εκτός τον Γιάννη Τράγκα

Η χήρα του Γιώργου Τράγκα υποστηρίζει πως ο γιος του εκλιπόντος συζύγου της με τις κινήσεις του μπλοκάρει την κληρονομιά και καταθέτει αγωγή, ζητώντας να αναγνωριστεί ως κληρονόμος με το Δίκαιο του Πριγκιπάτου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tragkas-mak
Στο Μονακό, όπου ο Γιώργος Τράγκας συνέταξε την ιδιόχειρη διαθήκη του στις 19 Φεβρουαρίου του 2018, θα δοθεί η μητέρα των μαχών για την κληρονομιά του με διαδοχικές ακροάσεις στο Πρωτοδικείο του Πριγκιπάτου μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Μόνοι αντίπαλοι σε αυτόν τον ενδοοικογενειακό εμφύλιο με τρόπαιο ακίνητα σε διάφορα μέρη του κόσμου, τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ευρώπη και Αμερική, ράβδους χρυσού και θυρίδες είναι ο γιος του δημοσιογράφου Γιάννης Τράγκας και η Μαρία Καρρά, τελευταία σύζυγος του εκλιπόντος. Πρόκειται για έναν εμφύλιο που κρατάει 2,5 χρόνια χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση λόγω κυρίως, όπως ισχυρίζεται η πλευρά του Γιάννη Τράγκα, της στάσης που υιοθέτησε η Μαρία Καρρά, κάτι που η ίδια αρνείται.

Εχοντας χάσει δύο δίκες στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, οι οποίες αφορούσαν την προσωρινή παύση πληρωμών με χρήματα της κληρονομιάς από τον συνεκτελεστή της διαθήκης Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν, που δεν ενημέρωνε τον έτερο συνεκτελεστή Ελληνα συνάδελφό του, η χήρα επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά πλέον με τον Γιάννη Τράγκα εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ετσι κατέθεσε αγωγή στα δικαστήρια του Μονακό, ζητώντας να αναγνωριστεί ως κληρονόμος με το Δίκαιο του Πριγκιπάτου χωρίς τη συγκατάθεση και την υπογραφή του υιού Τράγκα, παρόλο που ο εκλιπών σύζυγός της είχε επιλέξει στη διαθήκη του το Ελληνικό Δίκαιο. Στην αγωγή που κατέθεσε κατά του Γιάννη Τράγκα στις 4 Απριλίου ζητάει να γίνει μονομερώς αποδοχή της κληρονομιάς από την ίδια και το δικαστήριο να ορίσει συνεκτελεστή της διαθήκης τον Φρανσεσκόν ή όποιο άλλο πρόσωπο θα επιλέξει το Πρωτοδικείο του Μονακό. Η ίδια κατηγορεί τον γιο του εκλιπόντος συζύγου της ότι με τις κινήσεις του μπλοκάρει την κληρονομιά, αρνούμενος να κάνει την αποδοχή της, καθώς και τις συγκεκριμένες πληρωμές που πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κλείσιμο
Για τις εν λόγω πληρωμές, συνολικού ύψους περίπου 400.000 ευρώ, μόνο πέρυσι ο Γιάννης Τράγκας προσέφυγε δύο φορές στα ελληνικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο Φρανσεσκόν που τις πραγματοποίησε, ως ένας εκ των δύο συνεκτελεστών, δεν ενημέρωσε τον Ελληνα συμβολαιογράφο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Μαρία Καρρά επέλεξε να καταφύγει στις δικαστικές αρχές του Μονακό, καταθέτοντας αγωγή κατά του συγκληρονόμου της.
tragkas-1
tragkas-2
Η αγωγή της Μαρίας Καρρά κατά του υιού Τράγκα
H σύγκρουση

Στις 27 Ιουνίου ο Γιάννης Τράγκας με συνήγορο τον Νίκο Αγαπηνό και τη Ζεραλντίν Γκαζό από το Μονακό θα παρουσιάσουν τα νομικά τους επιχειρήματα κατά της αγωγής που κατέθεσε η Καρρά. Η τελευταία θα τα αντικρούσει στις 4 Ιουλίου και μία εβδομάδα μετά θα λάβει χώρα η ακροαματική διαδικασία στο Πρωτοδικείο του Μονακό, που θα εκδώσει απόφαση την ίδια ημέρα, στις 11 του μήνα, αφού στις 15 τα δικαστήρια στο Πριγκιπάτο κλείνουν για το θέρος.

Στην πολυσέλιδη αγωγή της, την οποία παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», η Μαρία Καρρά, που δηλώνει ως επάγγελμα έμπορος, κατηγορεί τον μεγάλο γιο του αποθανόντος δημοσιογράφου επισημαίνοντας αρχικά: «Η παράλογη άρνηση του κ. Ιωάννη Τράγκα να υπογράψει την εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη (σ.σ.: την αποδοχή της κληρονομιάς) δεν επιτρέπει στην ενάγουσα να γνωρίζει τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της περιουσίας του αποβιώσαντος συζύγου της και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει την απογραφή προκειμένου να δεχθεί την κληρονομία».

Τα παραπάνω αρνείται κατηγορηματικά η πλευρά του Γιάννη Τράγκα, που τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψε ακίνητα σε Αμερική και Ευρώπη τα οποία η πλευρά της Μαρίας Καρρά αρνούνταν ότι υπήρχαν. Και ήταν η άρνηση της χήρας Τράγκα να συμπεριληφθούν στην κληρονομιά τα ακίνητα των ΗΠΑ (σε Ουάσινγκτον, Μαϊάμι και Λας Βέγκας, το οποίο αποδεδειγμένα μέσω δημοσιευμένων εγγράφων πούλησε η Καρρά) που ανάγκασε τον γιο του να συγκρουστεί μετωπικά με την τελευταία σύζυγό του.

Οπως αναφέρεται στα έγγραφα της αγωγής της «παρά τα προγραμματισμένα ραντεβού, αυτά της 6ης Φεβρουαρίου 2023 και της 15ης Μαΐου 2023 στις 10 π.μ. στο συμβολαιογραφείο και στις 11 π.μ. στην τράπεζα Edmond de Rothschild με σκοπό το άνοιγμα των θυρίδων ακυρώθηκαν συστηματικά από τον κ. Χρήστο Χρήστου (σύμβουλο του κ. Ιωάννη Τράγκα). Κατήγγειλε επίσης το ψευδές του λόγου που επικαλέστηκε ο δικηγόρος του κ. Ιωάννη Τράγκα, δηλαδή την απουσία συμφωνίας μεταξύ των δύο εκτελεστών της διαθήκης, ήτοι την αμφισβήτηση της πληρωμής των τιμολογίων για λογαριασμό της κληρονομιάς».
tragkas-3
Το κρυφό ακίνητο στο Μπέβερλι Χιλς
Πληρωμές

Ο Ελβετός δικηγόρος Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν έχει ήδη μηνυθεί από τον Γιάννη Τράγκα για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γι’ αυτόν τον λόγο ο γιος του εκλιπόντος αιτήθηκε δικαστικά να παυθεί μέσω της δικαστικής οδού από συνεκτελεστής της διαθήκης, υπόθεση που θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά την πολυσχιδή δράση του Φρανσεσκόν στο θέμα της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας, ταιριάζει το ρητό «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη». Η επιμονή του με την ιδιότητα ενός εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης να πληρώνει ποσά που προσέγγισαν τις 400.000 ευρώ χωρίς να ενημερώνει τον Ελληνα συμβολαιογράφο-συνεκτελεστή, σύμφωνα με τον υιό Τράγκα, προκάλεσε ολική ρήξη. Τις ενέργειες αυτές ο Γιάννης Τράγκας κατάφερε να τις σταματήσει μέσω της δικαστικής οδού με δύο προσωρινές αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

«Οι παραπάνω πληρωμές είχαν εγκριθεί μόνο από τον έναν εκ των δύο συνεκτελεστών -ήτοι μόνο από τον Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν- και όχι από τον συνεκτελεστή της διαθήκης (σ.σ.: πρόκειται για τον Ελληνα συμβολαιογράφο τον οποίο ο Ελβετός ισχυρίστηκε ότι ενημέρωνε μέσω fax την εποχή της ΑΙ), ούτε καν από τους συγκληρονόμους. Ακόμα χειρότερα, όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις πληρωμές δεν αφορούσαν καν υποχρεώσεις της κληρονομιάς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα αλλά και κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης...», αναφέρει ο Γιάννης Τράγκας σε δικόγραφο της πολύκροτης υπόθεσης.

Οπως προκύπτει από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης, «στις 12 Μαΐου 2023, ο Ελληνας συμβολαιογράφος έστειλε mail στον κ. Φρανσεσκόν, με κοινοποίηση στους δικηγόρους των συγκληρονόμων, στο οποίο του ζητούσε πλήρη αναφορά των ενεργειών του μέχρι εκείνου του σημείου και του υπενθύμισε ότι όλες οι ενέργειες των εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πληρωμών σχετικά με την κληρονομιά, πρέπει να γίνονται από κοινού, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Φρανσεσκόν απάντησε στον Ελληνα συμβολαιογράφο «ότι δήθεν ζήτησε την έγκρισή του αλλά δεν έλαβε απάντηση, ισχυρισμό που ο δεύτερος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως». Σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα, υπάρχει και μεταφρασμένη επιστολή απάντηση του εν Ελλάδι συνεκτελεστή, γι’ αυτό και τον έχει προτείνει ως μάρτυρα κατηγορίας, στην πραγματικότητα ως μάρτυρα καθήκοντος αλήθειας.

«Μάλιστα, ο κ. Φρανσεσκόν ομολογεί ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε μόνος την εξουσιοδότηση προς τον κ. Ζερόμ Νταρλιγκί (σ.σ.: είναι ο συμβολαιογράφος στο γραφείο του οποίου κατατέθηκε η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα) προκειμένου ο τελευταίος να δώσει έγκριση υπό μορφή εντολής στην EFG Bank να πραγματοποιήσει πληρωμές προς διάφορους δικαιούχους, ενέργεια που είναι από μόνη της παράνομη και καθίσταται και ποινικώς επιλήψιμη από τη στιγμή που οι πληρωμές δεν αφορούν καν την κληρονομιά», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Τράγκα σε δικαστικό έγγραφο.

«Τέλος, υπήρχαν πληρωμές τιμολογίων για νομικές υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας Schmidt & Associes, όπου ο ανωτέρω συνεκτελεστής εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος, επομένως προκύπτει ότι ο κ. Φρανσεσκόν ανέθεσε νομικές υπηρεσίες ως συνεκτελεστής χωρίς τη σύμπραξη του Ελληνα συνεκτελεστή στο γραφείο του και πλήρωνε τον εαυτό του από χρήματα της κληρονομιάς για υπηρεσίες που είναι σαφές ότι δεν αφορούν την κληρονομιά αλλά την κυρία Καρρά».

Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας συμβολαιογράφος απαγόρευσε ρητά στον Φρανσεσκόν να προβεί μόνος του σε περαιτέρω πληρωμές από τραπεζικούς λογαριασμούς, ο τελευταίος συνέχισε να τον αγνοεί. «Μάλιστα τον ενημέρωσε στις 5 Αυγούστου 2023 ότι πρέπει να διακόψει κάθε επαφή μαζί του για τις τρέχουσες πληρωμές αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή και ουσιαστικά κατηγορώντας τον Ελληνα συμβολαιογράφο τελείως αβάσιμα για διαρροή των πληροφοριών που, κατά τον κ. Φρανσεσκόν, είναι απόρρητες στον Ελληνικό Τύπο».
tragkas-4
Η χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, υποστηρίζει ότι ο γιος του εκλιπόντος συζύγου της Γιάννης με τις κινήσεις του μπλοκάρει την κληρονομιά και καταθέτει αγωγή ζητώντας να αναγνωριστεί ως κληρονόμος με το Δίκαιο του Πριγκιπάτου
Εκατέρωθεν κατηγορίες

Η πλευρά του Γιάννη Τράγκα διαφωνεί κάθετα με τις τοποθετήσεις Καρρά -Φρανσεσκόν, αφού από την ημέρα που το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου απαγόρευσε στον Ελβετό την οποιαδήποτε πληρωμή χωρίς την έγκριση του Ελληνα συνεκτελεστή, ο τελευταίος άρχισε να λαμβάνει στο email του πλέον τα αιτήματα πληρωμών για διάφορες υποχρεώσεις της κληρονομιάς τα οποία και ενέκρινε άμεσα.

Στην αγωγή της η κυρία Καρρά βάλλει κατά του συγκληρονόμου της τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η διευθέτηση της κληρονομιάς έχει μπλοκαριστεί στο αρχικό της στάδιο, λόγω της άρνησης του κ. Ιωάννη Τράγκα να υπογράψει τη συμβολαιογραφική πράξη εγκατάστασης κληρονόμων, η δε διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα βλάπτει σημαντικά τα συμφέροντα της κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η προστασία της...».

Στη συνέχεια, οι Μονεγάσκοι δικηγόροι της Μαρίας Καρρά Σαρλ Λεκουγιέ και Σάρα Καμινιτί-Ρολάν ζητούν «τον διορισμό προσωρινού διαχειριστή ή ad hoc αντιπροσώπου που το δικαστήριο θα κρίνει σκόπιμο, του οποίου μοναδική αποστολή θα είναι να υπογράψει τη συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε η συμβολαιογράφος Nathalie Aureglia-Caruso χωρίς την παρέμβαση του κυρίου Ιωάννη Τράγκα».

Αιτούνται επίσης «επικουρικώς να εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει μόνη της τη συμβολαιογραφική πράξη» η κυρία Καρρά, χωρίς την παρέμβαση του συγκληρονόμου της.

Το Ελληνικό Δημόσιο

Κλείνοντας την αγωγή που κατέθεσε στο Μονακό η χήρα του Γιώργου Τράγκα ζητάει από το δικαστήριο να κρίνει ότι η κληρονομιά έχει μπλοκαριστεί, ότι η άρνηση του Γιάννη Τράγκα να υπογράψει την αποδοχή κληρονομιάς είναι από αδικαιολόγητη έως καταχρηστική και ότι είναι επείγον να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία διευθέτησης της κληρονομιάς. Το δικαστήριο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «να εξουσιοδοτεί την κυρία Μαρία Καρρά χήρα Τράγκα να υπογράψει μόνη της το συμβολαιογραφικό έγγραφο» αποδοχής της κληρονομιάς, χωρίς την επέμβαση του Γιάννη Τράγκα ή σε διαφορετική περίπτωση να διορίσει προσωρινό διαχειριστή.

Τέλος, ζητάει να καταδικαστεί ο Γιάννης Τράγκας να καταβάλει ποσό 10.000 ευρώ καθώς και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της αγωγής της. Ο δικηγόρος Νίκος Αγαπηνός, που εκπροσωπεί τον γιο του εκδότη σε αυτό το περιουσιακό θρίλερ, φρόντισε να ενημερώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις τρεις ημερομηνίες της δίκης, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να προστατεύσει τα δικαιώματά του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε συνέχεια αιτήματος της ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με την ελληνική διπλωματική αρχή στη Γαλλία, το Ελληνικό Δημόσιο αναζήτησε δικηγόρο για την εκπροσώπηση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και την υπεράσπιση των εννόμων συμφερόντων της.

Οπως επισημαίνουν γνώστες της υπόθεσης, οι ελεγκτικές αρχές θα παρακολουθήσουν με τον τρόπο που αυτές θεωρούν καταλληλότερος την εξέλιξη της υπόθεσης ορισμού προσωρινού διαχειριστή για τη σύνταξη κατάστασης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της κληρονομιαίας περιουσίας, ώστε να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των αξιώσεών τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Δούκας - Μήνυμα στον Ανδρουλάκη: Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα

Απόστολος Λύτρας: Και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κατά της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Μαγιόρκα: Εξαγριωμένοι ντόπιοι φωνάζουν «φύγετε, φύγετε, φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες από τις παραλίες – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης