Απονεμήθηκαν οι υποτροφίες Fulbright για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25

Απονεμήθηκαν οι υποτροφίες Fulbright για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ.George J.Tsunis, κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της εκπαίδευσης και τις προοπτικές

fulbright-ceremony-xr
Τιμητική εκδήλωση για την απονομή 73 υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright Greece για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 καθώς και για την αναγνώριση των Δωρητών, έλαβε χώρα στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.George Tsunis παρουσία του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής μέσω του Ιδρύματος Fulbright ξεκίνησαν το 1948. Μέχρι σήμερα, που είναι η 76η χρονιά, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 6.000 υπότροφοι – Έλληνες και Αμερικανοί φοιτητές, καθηγητές και καλλιτέχνες.

Αν και δεν είχε την ευκαιρία να είναι ο ίδιος υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου,
κ.George J.Tsunis, κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της εκπαίδευσης και τις προοπτικές, τις οποίες αποκτούν όσοι επενδύουν σε αυτήν:
«Προσωπικά, δεν είχα την ευκαιρία να απολαύσω μία υποτροφία του Fulbright. Προέρχομαι από ένα μικρό χωριό. Οι γονείς μου δεν ήταν μορφωμένοι, πήγαν μετανάστες στην Αμερική χωρίς να μιλούν λέξη αγγλικά και με ελάχιστα χρήματα. Αλλά φρόντισαν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Θυμάμαι ως παιδί να μου λένε ‘να πας στο πανεπιστήμιο, να σπουδάσεις’, πράγμα που άλλαξε τη ζωή μου».

ANNUAL AWARDS CEREMONY - ACADEMIC YEAR 2024-2025 HONORING GREEK AND U.S. FULBRIGHT SCHOLARSHIP RECIPIENTS AND DONORS We...

Posted by FULBRIGHT FOUNDATION GREECE on Tuesday, June 18, 2024
Κλείσιμο


Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Tsunis, στο γεγονός ότι το Fulbright όχι μόνο διασφαλίζει το ύψιστο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά δίνει, επίσης, τη δυνατότητα αμοιβαίας κατανόησης του πολιτισμού και των αντιλήψεων των διαφόρων λαών: «Το Fulbright γίνεται το ‘σπίτι’ πολλών ανθρώπων – όχι μόνο όσων μένουν στην ίδια ‘γειτονιά’, έχουν παρόμοιες αντιλήψεις, μας μοιάζουν ή πηγαίνουν στην ίδια εκκλησία με μας. Είναι ένα ‘σπίτι’ για όλους μας και για όλα όσα μας ενώνουν».

Απευθυνόμενος στους 73 νέους υποτρόφους του Ιδρύματος, τόσο εκείνους που ήρθαν από την Αμερική στην Ελλάδα για το πρόγραμμα, όσο και στους Έλληνες, οι οποίοι θα φύγουν για την Αμερική τον Αύγουστο, ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε πως είναι «οι πρεσβευτές του έθνους τους». Τους παρότρυνε δε να προχωρήσουν, να εξελιχθούν και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα «όχι μόνο για να αναπτυχθεί η οικονομία, αλλά και η κοινωνία η ίδια». Εξήγησε πως ο βασικός λόγος για τις ανισότητες στον κόσμο, είναι η έλλειψη ευκαιριών για πολλούς ανθρώπους - «πρέπει να δουλέψουμε ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία τους μέσα από την εκπαίδευση. Να αποκτήσουν όλοι την ευκαιρία να ενταχθούν στο Fulbright κι όχι μόνο εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα να τελειώσουν ακριβά σχολεία και πανεπιστήμια». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί σε όλους τους εκτοπισμένους στον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο σε δημοκρατικές χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Αμερική, όπου τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους μέσω της εκπαίδευσης».

fulbright-es__2_
fulbright-es__3_
fulbright-es__4_
fulbright-es__1_


Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε πως το Ίδρυμα Fulbright βασίζεται στην αξιοκρατία ενώ φρόντισε να αποσαφηνίσει πως όλες οι διαδικασίες επιλογής των υποτρόφων είναι διαφανείς ενώ οι τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου δεν επιδέχονται κανενός είδους έξωθεν ‘επιρροής’. Όπως δε είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, «ούτε πάνω από το πτώμα μου δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να προσπαθήσει να επηρεάσει τη διαδικασία. Δεν μας ενδιαφέρει η προέλευσή σας, ούτε πού γεννηθήκατε - όλα είναι αποκλειστικά θέμα προσόντων. Για το λόγο αυτό, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το πρόγραμμα Fulbright», κατέληξε.

Αφού συνεχάρη τους φετινούς υποτρόφους, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ‘φαν’ του προγράμματος Fulbright, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, που ενδυναμώθηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε πως οι επωφελούμενοι του Fulbright λειτουργούν σαν άτυποι πρεσβευτές της χώρας τους και του ήθους, που έχει η καθεμιά».

Επιπλέον, ο κ.Πιερρακάκης εξήγησε πως «στόχος της κυβέρνησής μας είναι να παραμείνουν οι Έλληνες στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, θέλουμε περισσότεροι Έλληνες να γίνουν μέλη του Fulbright, όπως και περισσότεροι Αμερικανοί. Θέλουμε να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας, να ενδυναμώσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Και γι’αυτό τόσο η κυβέρνηση, όσο και εγώ προσωπικά, αγκαλιάζουμε πλήρως το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το ενισχύσουμε».

fulbright-es__3_


Παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών και της συνεργασίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Fulbright

Σχετικά με την αξία του προγράμματος σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση των ξεχωριστών επιτευγμάτων των Ελλήνων και Αμερικανών επωφελούμενων των υποτροφιών του Ιδρύματος καθώς και για την αναγνώριση της γενναιόδωρης προσφοράς των δωρητών, που στηρίζει την εκπαίδευση αλλά και την διαπολιτισμική ανταλλαγή, μίλησε η κ.Άρτεμις Ζενέτου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright.
Όπως υπογράμμισε, «αυτές οι υποτροφίες, αποτελούν εμπειρίες ζωής και φέρνουν οφέλη πέρα από την ίδια την υποτροφία. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις υποτροφίες, αποτελούν ‘επένδυση’ στην εκπαίδευση, ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία. Εξακολουθούμε να ενδυναμώνουμε αυτούς τους δεσμούς, δημιουργώντας ένα συμπεριληπτικό μέλλον για τους λαούς και των δύο χωρών». Η ίδια τόνισε, στη συνέχεια, πως το ‘μυστικό’ της επιτυχίας του προγράμματος έγκειται στην ομαδικότητα, στη συνεργασία και στη συνεισφορά όλων των μελών του. Διόλου τυχαίο, που ακόμη και μετά τη λήξη της υποτροφίας, οι επωφελούμενοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πρόγραμμα από την πλευρά τους – «ο Σύνδεσμος Αποφοίτων των προγραμμάτων Fulbright παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διαφυλάσσεται ο ισχυρός δεσμός μεταξύ των μελών του ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζονται οι νέοι υπότροφοι», είπε.

fulbright-es__2_


«Η εκπαίδευση προσδιορίζει μία χώρα, διαμορφώνει το λαό της και καθορίζει το μέλλον της», άρχισε να λέει η κ.Ζενέτου, κάνοντας μία αναδρομή στο χρόνο για το Ίδρυμα Fulbright, από τότε που – στο ξεκίνημά του – οι υπότροφοι ταξίδευαν για δύο εβδομάδες με καράβι για να διασχίσουν τον Ατλαντικό. Διαχρονική, ωστόσο, είναι η αφοσίωση του Fulbright στην προαγωγή της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών, όπως και τις αξίες της αποδοχής, της ισότητας, της συμπερίληψης, ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας πως «τα προγράμματα υποτροφιών προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και τις ευρύτερες ανάγκες της χώρας». Στο σημείο αυτό, η κ.Ζενέτου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας στη μεγαλύτερη διεθνή εκπαιδευτική έκθεση NAFSA, στη Νέα Ορλεάνη, όπου συμμετείχαν το Study in Greece – ο εθνικός φορέας διεθνοποίησης των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων – καθώς και εκπρόσωποι από 9 πανεπιστήμια. «Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθούν οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες, που μπορούν να αναζητήσουν οι ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που το Fulbright αναδεικνύει διαχρονικά: ότι η Ελλάδα αποτελεί και εκπαιδευτικό προορισμό», είπε.

fulbright-es__5_
fulbright-es__6_
fulbright-es__1_


Η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright μίλησε, ακολούθως, για το πως προσβλέπουν στο να προσελκύσουν νέους αποφοίτους αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να συνεχίζουν με αγγλόφωνο πρόγραμμα τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στην Ελλάδα, όπως επίσης και νέους ερευνητές. Επιπλέον, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για διασυνοριακή συνεργασία, το ίδρυμα Fulbright έχει επεκτείνει τις υποτροφίες και χορηγίες του και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία ή η Ισλανδία.

fulbright-es__4_


Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των ευκαιριών του Fulbright για τους Έλληνες πολίτες, η κ.Ζενέτου έκανε λόγο για την έναρξη της συνεργασίας με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ακολούθησε η ανακοίνωση των 73 ονομάτων των υποτρόφων – Αμερικανών και Ελλήνων – για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 του Ιδρύματος Fulbright. Τέλος, επεσήμανε πως η βασική χρηματοδότηση των προγραμμάτων προέρχεται από τις κυβερνήσεις Αμερικής και Ελλάδας ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι δωρητές και από τις δύο χώρες.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται για το ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διορισμών – Πώς θα γίνονται οι προσλήψει

«Κοκτέιλ» ζέστης και ισχυρών ανέμων μέχρι και το Σάββατο - Οι θερμοκρασίες μέχρι και τις 25 Ιουνίου


Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης