Μονή Αββακούμ: Κράτηση 8 ημερών στον Αρχιμανδρίτη για το σκάνδαλο των 800.000 ευρώ

Μονή Αββακούμ: Κράτηση 8 ημερών στον Αρχιμανδρίτη για το σκάνδαλο των 800.000 ευρώ

Στις 80 οι καταθέσεις μέχρι στιγμής, αναμένεται να ληφθούν ακόμα 63 - Το αδήλωτο ποσό των €1,33 εκατ. από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου της Μονής

nektrios
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη το πρωί σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους του Μοναστηριού και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807.000.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι πρόκειται για μια «τεραστίων διαστάσεων» υπόθεση, με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και περιπλοκότητα και απέρριψε την θέση των δικηγόρων του Αρχιμανδρίτη ότι η αστυνομία λειτούργησε καταχρηστικά έχοντας αλλότρια κίνητρα.

Κατά το Δικαστήριο η μαρτυρία έχει αποκαλύψει την ύπαρξη εύλογης υπόνοιας για διάπραξη αδικημάτων, για τα οποία ζητείται η κράτηση, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να αποδειχθεί η διάπραξη των αδικημάτων.

Είπε ακόμα ότι το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η Αστυνομία έχει λάβει μέχρι στιγμής 80 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 63 καταθέσεις, ενώ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες.

Κλείσιμο
«Έχω ικανοποιηθεί ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και ότι στην περίπτωση απόλυσης του μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες», σημείωσε, ο δικαστής, αναφέροντας ότι το ανακριτικό έργο που υπολείπεται δικαιολογεί την κράτηση για 8 μέρες.

Για τι κατηγορείται ο Αρχιμανδρίτης 

Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για αδικήματα που έχουν σχέση με συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κλοπή, ψευδή φορολογική δήλωση, φορολογικά αδικήματα και άλλα.
Συνελήφθη το πρωί και η Αστυνομία ζήτησε την προσωποκράτησή του για 8 ημέρες, για διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου.

Το αίτημα προσωποκράτησης υποβλήθηκε από την ανακριτική ομάδα που διερευνά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο ύποπτος είναι επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων.

Επιπλέον, αιτιολογήθηκε η χρονική συγκυρία του αιτήματος, από το γεγονός ότι προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την παραλαβή της έκθεσης από την Εφορία την Παρασκευή, η οποία μελετήθηκε το Σαββατοκύριακο από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να ζητηθεί ένταλμα σύλληψης τη Δευτέρα και να συλληφθεί ο ύποπτος σήμερα.

Ο αστυνομικός ανακριτής στην κατάθεση του στο Δικαστήριο ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες προέκυψαν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ την Παρασκευή παραλήφθηκε και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας για την υπόθεση. Σημείωσε ότι ενόψει των πιο πάνω και του γεγονότος ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για άλλα αδικήματα, για τα οποία θα ανακριθούν άλλα πρόσωπα, τα οποία ο ύποπτος θα επηρεάσει, ζητείται η προσωποκράτηση του υπόπτου.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του εν αργία Αρχιμανδρίτη, Ανδριάνα Κλαΐδη και Νικόλαος Κουλούρης, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν ένσταση στο αίτημα προσωποκράτησης. Ωστόσο, ζήτησαν αναβολή της διαδικασίας για μια μέρα, λόγω του όγκου του υλικού.

O δικαστής ενέκρινε τελικά αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης για διάλειμμα δύο ωρών, προκειμένου να διερευνήσουν τον ισχυρισμό ότι ο ύποπτος προσπάθησε να προσεγγίσει μάρτυρες.

Κατά την αντεξέταση, του αστυνομικού ανακριτή, οι δικηγόροι του Αρχιμανδρίτη επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο ισχύει ο ισχυρισμός ότι μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες, στο τι νέο προέκυψε τις τελευταίες μέρες που να δικαιολογεί την προσωποκράτηση και κατά πόσο η Αστυνομία προτίθεται να λάβει τις 60 καταθέσεις που ζητά για την υπόθεση εντός των οχτώ ημερών που θα ισχύει η προσωποκράτηση.

Η κ. Κλαΐδη υποστήριξε ότι το αίτημα προσωποκράτησης δεν είναι γνήσιο και είναι καταχρηστικό. Υποστήριξε ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητείται περαιτέρω διερεύνηση είναι τα ίδια με αυτά που υποβλήθηκαν κατά την ένορκο δήλωση της Αστυνομίας για το αίτημα δέσμευσης της περιουσίας του Αρχιμανδρίτη, στις 5 Απριλίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σειρά παραπόνων και αδικημάτων, στα οποία γίνεται αναφορά στην ένορκη δήλωση του Αστυνομικού ανακριτή, ήταν σε γνώση της Αστυνομίας από τον Μάρτιο και διερωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε νωρίτερα σε συλλογή καταθέσεων ή σε σύλληψη.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία για επηρεασμό ατόμων, αλλά τα παραδείγματα στα οποία γίνεται αναφορά στην ένορκο δήλωση είναι εικασίες της Αστυνομίας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Αστυνομία παρουσιάζει την υπόθεση επιλεκτικά για να δημιουργήσει εντυπώσεις στο δικαστήριο.

Σημείωσε ότι εσκεμμένα η Αστυνομία δεν προέβηκε σε ανακρίσεις μαρτύρων το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να μπορεί να δικαιολογήσει το αίτημά της για προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη.

Όσον αφορά τα φορολογικά αδικήματα, ο Αστυνομικός ανακριτής είπε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, υπάρχει αδήλωτο ποσό πέραν των €1.330.000 που προέκυψε από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου που λειτουργούσε η Μονή.

Επιπλέον, υπάρχουν αδήλωτα ποσά που αφορούσαν την ανέγερση της Μονής. Από αυτά προκύπτουν εκκρεμότητες όσον αφορά το ΦΠΑ, ανέφερε, και δεν έχει σημασία αν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος έχει υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις του.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Λύτρας: Η στιγμή που μπαίνει με τη σύζυγό του στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό - Δείτε βίντεο

Ανάβυσσος: Η βίλα Νίκα κάνει limit up στα 20 εκατ. ευρώ - Ξανά πωλητήριο στον «ιδιωτικό παράδεισο πάνω στο κύμα»

Απτόητος ο Μίτσκοσκι συνεχίζει τις προκλήσεις: Δεν θα παρεκκλίνω από την ιδέα της Μακεδονίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης