Ο Άρειος Πάγος πατά το panic button για τον Λύτρα - Η υπερασπιστική γραμμή του ποινικολόγου

Ο Άρειος Πάγος πατά το panic button για τον Λύτρα - Η υπερασπιστική γραμμή του ποινικολόγου

Ο Άρειος Πάγος εκτιμά ότι η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο - Ο ποινικολόγος, σε ανακοίνωσή του, μιλά για τηλεδίκες και ζητά να σεβαστούν τα παιδιά του

lytras-dikastirio
Στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δια της οποίας ζητείται να επισπευσθεί η παραπομπή του Απόστολου Λύτρα σε ανάκριση και δίκη, αντανακλάται η αίσθηση της ελληνικής κοινής γνώμης ευρύτερα ότι το θύμα του άγριου ξυλοδαρμού, η κα Σοφία Πολυζωγοπούλου, εξακολουθεί να απειλείται και να κινδυνεύει.

Η ανησυχία του Αρείου Πάγου -και στην ουσία η ενόχληση του ανώτατου δικαστηρίου για την άμεση απόλυση του δράστη- συνιστά και τη μείζονα εξέλιξη στην υπόθεση από νομικής πλευράς. Την ίδια στιγμή όμως, σε επίπεδο εντυπώσεων και στρατηγικής, ο Απόστολος Λύτρας έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική του, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αμβλύνει τις συνέπειες της πράξης του.

Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Λύτρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποίαν τονίζει ότι μεταμελείται, ότι ζητά συγνώμη, ότι υποβάλλεται ήδη σε θεραπευτικό πρόγραμμα κ.λπ. Ωστόσο, μέσα στο ίδιο κείμενο και σε ευθεία αντίφαση με την παραδοχή του ξυλοδαρμού, πράξη την οποίαν χαρακτηρίζει «φριχτή» και «καταδικαστέα», ο κ. Λύτρας διαψεύδει ότι άσκησε βία στη σύζυγό του.

Επιρρίπτει ευθύνες στα ΜΜΕ για την καλλιέργεια εντυπώσεων μέσω «τηλε-δικαστηρίων», επικαλείται την «κόλαση» που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες τα τρία ανήλικα τέκνα του και, καταλήγοντας, αρνείται επίσης ότι ήταν εκείνος που εφηύρε το σενάριο περί πτώσης της κας Πολυζωγοπούλου από τις σκάλες, ως αίτιο των πολλαπλών τραυμάτων της. Μάλιστα, ο Απόστολος Λύτρας αποκαλύπτει πως ο ίδιος ήταν αντίθετος στην απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας με το εν λόγω ψεύδος, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος σέβεται και υποκλίνεται στο θάρρος που επέδειξε η ξυλοκοπημένη συμβία του να καταθέσει τι ακριβώς συνέβη.

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση αυτή του κ. Λύτρα, προφανώς, συμπυκνώνεται η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει εφεξής.

Η δήλωση του Απόστολου Λύτρα αυτολεξεί έχει ως ακολούθως:

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζήτησα συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη μου και υποσχέθηκα στη σύζυγό μου και στα παιδιά μου να αποταθώ σε ειδικό συμβουλευτικό κέντρο, ώστε να καταλάβω τι είναι αυτό που με εξώθησε σε αυτή τη φρικτή συμπεριφορά.

»Αντιλαμβάνομαι την οργή όλου του κόσμου που επί μήνες με παρακολουθούσε να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπει ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα... Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…

»Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα.

Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής:

α) Ουδέποτε άσκησα την οποιασδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στη σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς 'ειδήσεις' για δήθεν 'άλλες' πράξεις που δήθεν 'τέλεσα'.

β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά λόγω του επωνύμου τους.

»Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μην γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κ.λπ.


»Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν «επινόησα» το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου απο την σκάλα. Την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνεβη».

Το «κουμπί πανικού»

Με μια άκυρη ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας της καθώς το πάτησε κατά λάθος, η Σοφία Πολυζωγοπούλου επιβεβαίωσε ότι πλέον διαθέτει την ειδική εφαρμογή έκτακτης ανάγκης στο τηλέφωνό της, το λεγόμενο «κουμπί πανικού» ή «panic button».

Το πρωί της Τρίτης 18 Ιουνίου η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την καταστολή της ενδοοικογενειακής βίας εγκατέστησε την εφαρμογή στο κινητό της κας Πολυζωγοπούλου κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η ίδια. Παρεμπιπτόντως λύθηκε έτσι και η σύγχυση της πρώτης κατάθεσής της, στην οποία είχε αναφερθεί στη χρήση του panic button την ώρα της επίθεσης από το σύζυγό της. Στην πραγματικότητα η Σοφία Πολυζωγοπούλου εννοούσε το πλήκτρο ενεργοποίησης του συναγερμού.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τους αστυνομικούς, η Σοφία Πολυζωγοπούλου εκμυστηρεύτηκε πως μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγό της φοβήθηκε ότι θα πεθάνει και ότι εκείνος δεν θα την πήγαινε στο νοσοκομείο.

Από τη φωνή της ακουγόταν πολύ ταραγμένη ενώ, αναφερόμενη στην πρώτη της κατάθεση που έκανε λόγο για πτώση από τις σκάλες, εξήγησε ότι το είπε αυτό διότι φοβόταν τον Απόστολο Λύτρα. Προσθέτοντας επιπλέον ότι, παρόλο που είπε, ούσα ακόμη τρομοκρατημένη, ότι τραυματίστηκε πέφτοντας από τη σκάλα, ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την επιθυμία για κουμπί πανικού, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να λάβουν το μήνυμα ότι κινδυνεύει.

Οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση τις επόμενες ημέρες θα έλθει ως αποτέλεσμα της εντολής από τον Άρειο Πάγο για επιτάχυνση των προβλεπόμενων νομικών ενεργειών. Βάσει του σκεπτικού της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως αυτό εκτίθεται στη διαταγή της προϊσταμένης, κας Γεωργίας Αδειλίνη, βάσει της ακόλουθης παραγγελίας: «Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α.Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ.Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ:

α) την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και

β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Τέλος, μια επιπλέον τυπική επαλήθευση ότι η Σοφία Πολυζωγοπούλου έπεσε θύμα βίαιου ξυλοδαρμού από το σύζυγό της, δόθηκε από τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, τα οποία ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου. Η ανάλυση των ευρημάτων συμπίπτει απολύτως με την αρχική διάγνωση που έκανε ο εφημερεύων ιατρός στο ιδιωτικό νοοσομείο όπου διεκομίσθη η κα Πολυζωγοπούλου την Κυριακή, με κατάγματα, μώλωπες, εκχυμώσεις κ.λπ. σε διάφορα σημεία του σώματός της. Συνεπεία, φυσικά, των πληγμάτων που δέχτηκε από τον εκτός εαυτού Απόστολο Λύτρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Λύτρας: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση της συζύγου του - Επιβεβαιώνει τη διάγνωση του γιατρού

Ozempic: Τρίτη φωτιά μέσα σε έναν μήνα σε κτήρια της φαρμακευτικής με το σκεύασμα της χρονιάς

Fake news ο θάνατος του Νόαμ Τσόμσκι - Είναι καλά, λέει η γυναίκα του 95χρονου διανοούμενου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης