Η φαρμακοβιομηχανία που διακρίνεται στην καθετοποιημένη παραγωγή φαρμάκων

Η φαρμακοβιομηχανία που διακρίνεται στην καθετοποιημένη παραγωγή φαρμάκων

Στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν καθετοποιημένη παραγωγή φαρμάκου, εισέρχεται η Ελλάδα, με εγχώριες βιομηχανίες όπως η DEMO να επενδύουν σημαντικά ποσά σε ετήσια βάση για την ανάπτυξη, τη διανομή και την πώληση προϊόντων άριστης ποιότητας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

104776947_m_normal_none

Sponsored Content

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το 34% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά παράγεται σε εγχώρια εργοστάσια και σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής, με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να στοχεύει στην ενίσχυση του επίμαχου ποσοστού τα επόμενα χρόνια μέσω (και) συνεργασιών με διεθνείς «παίκτες». Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός κλάδος, άλλωστε, αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών, στην Ευρώπη, εστιάζοντας στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και λαμβάνοντας τα μέτρα εκείνα που είναι απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής φαρμάκων αναμένεται αφενός, να εξασφαλίσει την επάρκεια των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία και αφετέρου, να θωρακίσει το σύστημα υγείας από τυχόν έκτακτες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας, άλλωστε, φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.

91083240_l_normal_none


Ταυτόχρονα, το ελληνικό φάρμακο είναι ήδη το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, φθάνοντας, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σε 140 χώρες του κόσμου. Ασθενείς των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, κ.ά. εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας και του εξωτερικού, γεγονός που ενισχύει σημαντικά το εξαγωγικό προφίλ της χώρας. Τέλος, εξίσου ενισχυμένα θα είναι και τα φορολογικά έσοδα του κράτους που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ ανέρχονται σε 147 εκατ. ευρώ. 

205967444_l_normal_none

Το σχέδιο της πλήρους καθετοποίησης της παραγωγής φαρμάκων μπορεί να είναι φιλόδοξο, μιας και απαιτεί χρόνο και κυρίως επενδύσεις, είναι, ωστόσο, εφικτό. Ήδη οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν και παράγουν φάρμακα είτε με ιδιόκτητα εμπορικά σήματα είτε για λογαριασμό τρίτων, σε 32 υπερσύγχρονα εργοστάσια, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και εξελιγμένων συστημάτων ποιοτικού ελέγχου, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα «μετρούν» 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα. Προσεχώς δε, θα υλοποιηθούν τεράστιας δυναμικής έργα, χάρη (και) στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία και για την απασχόληση. Ο κλάδος απασχολεί σήμερα περί τους 11.000 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί στο 60% της συνολικής απασχόλησης, καθώς, επίσης και 800 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης σε τμήματα R&D. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ δε, εάν υπολογιστούν οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη συνολική διαδικασία παραγωγής φαρμάκου, η συνολική επίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση φθάνει τις 53.000 θέσεις εργασίας.

2

Το παράδειγμα της DEMO
Σε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενήργησε από νωρίς, όσον αφορά στην καθετοποίηση της παραγωγής της, ισχυροποιώντας έτσι, τη θέση της, τόσο ανάμεσα στους ανταγωνιστές της, όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών. Ο λόγος για τη DEMO, το νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης και οι παραγωγικές μονάδες της οποίας θα αναπτύσσουν και θα διαχέουν στην αγορά νέα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ίδια, όσο και συνολικά για τη χώρα. Η επίμαχη στρατηγική, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ η δυνατότητα ανάπτυξης Δραστικών Πρώτων Υλών φαρμάκων ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Όσον αφορά στην Ελλάδα, θα συμβάλει στην απεξάρτησή της από τις αγορές της Ασίας.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης