Ιστορίες καινοτομίας και σωστών διατροφικών επιλογών
cover

Ιστορίες καινοτομίας και σωστών διατροφικών επιλογών

Το διατροφικό όραμα του 21ου αιώνα είναι συνυφασμένο με την ιστορία πάθους, προσήλωσης και επιστημοσύνης της ΔΕΛΤΑ, που φέρνει στο τραπέζι μας ποιοτικά προϊόντα με ανεπανάληπτη γεύση και καλά μελετημένο διατροφικό προφίλ που γίνονται το στήριγμα της καθημερινής μας προσπάθειας για υγεία και ευεξία.

Στην προσπάθεια να νοηματοδοτήσει τη ζωή του, ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά έννοιες, αρετές και αξίες που να του προσφέρουν την ευκαιρία να  βελτιωθεί και να προοδεύσει, να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Μέσα σε αυτό το σύμπαν εξέχουσες θέσεις κατέχουν η σημασία της επιλογής και η αξία της καινοτομίας. Επιλογή, διότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας προβάλλουν μπροστά μας αμέτρητοι δρόμοι, κινήσεις, αποφάσεις και εμείς πρέπει να διαλέξουμε. Καινοτομία, διότι δίχως αυτήν θα μέναμε πίσω, πνευματικά και υλικά.

Το δικαίωμα της σωστής επιλογής
Η ΔΕΛΤΑ εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια τοποθετεί προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, προάγοντας παράλληλα το ευ ζην της ελληνικής μεσογειακής διατροφής στο εξωτερικό, αλλά και δείχνοντας πώς οι σωστές επιλογές οδηγούν σε μια καλύτερη ζωή. Τι σημαίνει όμως σωστές επιλογές στη Διατροφή; Σημαίνει να μπορείς να επιλέγεις προϊόντα που έχουν παραχθεί με υπευθυνότητα και αγάπη, που περνούν χιλιάδες ελέγχους ποιότητας και που έχουν προκύψει ύστερα από μελέτη, έρευνα και αμέτρητες δοκιμές. Που είναι γευστικά και θρεπτικά, που σου φτιάχνουν τη διάθεση και ομορφαίνουν τη ζωή, προσθέτοντας μια νότα ευεξίας και ευζωίας κάθε στιγμή. Που είναι επίσης ελκυστικά από άποψη τιμής, ώστε όλοι να μπορούν να τα απολαύσουν και να είναι καθολικά προσβάσιμα.  

Milk stories part 1 – Η σημασία των ελέγχων και της ποιότητας στο γάλα.


Η αγαπημένη ΔΕΛΤΑ που υπάρχει σε κάθε γωνιά της χώρας, δεν διαπραγματεύεται την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της. Αυτό είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της. Το λογότυπο της ΔΕΛΤΑ αποτελεί εγγύηση. Με συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρότυπα, διασφαλίζεται ότι κάθε προϊόν ικανοποιεί απόλυτα τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε ένα από τα εργοστάσιά της διενεργούνται καθημερινά πάνω από 1.000 έλεγχοι, ακολουθώντας αυστηρές διαδικασίες και τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Από το σημείο της ανάκτησης της πρώτης ύλης μέχρι την τελική διάθεση των προϊόντων, κάθε στάδιο και διαδικασία πλαισιώνεται από εξονυχιστικές αναλύσεις, ώστε η επιλογή που κάνει ο καταναλωτής να αποδεικνύεται όντως σωστή και ενδεδειγμένη.


Η ΔΕΛΤΑ, όμως, δεν μένει όμως μόνο σε αυτά. Συμβάλει στην υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μέσα από διαρκείς δράσεις ενημέρωσης. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι η σειρά podcast & vidcast “Good Food for Thought”, όπου η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη συζητά με τη βοήθεια εκλεκτών καλεσμένων όλα όσα μας απασχολούν γύρω από τη διατροφή προτρέποντας τους ακροατές να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες, ξεπερνώντας άλλοτε προφανή και άλλοτε λιγότερο προφανή εμπόδια.

Παράλληλα, η εταιρεία εστιάζει στην παιδική διατροφή και στηρίζει τις σωστές επιλογές από μικρή ηλικία. Η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητά μας, άλλωστε, ξεκινά από τα πρώτα χρόνια. Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουν τα παιδιά ότι η καλή διατροφή μπορεί να είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΛΤΑ σχεδίασε σε συνεργασία με την πλατφόρμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά The Why Community, ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής και σπατάλης τροφίμων για παιδιά ηλικίας 4 - 6 ετών. Ένα πρόγραμμα, που απευθύνεται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όλης της χώρας, με πολύπλευρες θετικές συνέπειες για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Οι καινοτομίες που μας αλλάζουν
Και αν οι σωστές επιλογές είναι θεμελιώδεις στη Διατροφή, δεν θα φτάναμε εύκολα σε αυτές χωρίς καινοτομίες (τεχνικές, παραγωγικές, προϊοντικές). Η ΔΕΛΤΑ σε αυτό έχει δημιουργήσει «σχολή», καθώς μέσα στις 7 δεκαετίες δραστηριοποίησης έχει πραγματικά κατορθώσει να κάνει άλματα, εξελίσσοντας ταυτόχρονα και τον κλάδο. Από το πρώτο ομογενοποιημένο φρέσκο γάλα, το γάλα χωρίς λακτόζη (το πρώτο για μικρά παιδιά), την πρώτη επαγγελματική σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, τα πρώτα γιαούρτια ενηλίκων με φρούτα, τα πρώτα βρεφικά γιαούρτια με έγκριση του ΕΟΦ που άλλαξαν τα δεδομένα στη βρεφική διατροφή, το κρεμώδες στραγγιστό με την πατενταρισμένη τεχνική της διπλοστράγγισης, την πρώτη συσκευασμένη φέτα σε άλμη, τους πρώτους χυμούς ψυγείου, τον πρώτο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το πρώτο εργαστήριο μοριακής βιολογίας στη βιομηχανία τροφίμων, η ΔΕΛΤΑ σπάει ρεκόρ και μετράει πρωτιές που έχουν θετικό αντίκτυπο στο στομάχι και τον οργανισμό μας.

Σήμερα, μέσα από σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογίες lean innovation και fast prototyping, έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει γρήγορα και σε πραγματικές συνθήκες νέες ιδέες για προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και να τα παραδίδει άρτια στο καταναλωτικό κοινό.Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα στην τελευταία διετία, μείωσε μέχρι και 30% την περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα βρεφικά και παιδικά προϊόντα Advance και Smart, ανέπτυξε νέες συνταγές βρεφικών προϊόντων Advance μόνο με φυσικά σάκχαρα από φρούτα και δημητριακά, πέτυχε άνω του 75% των φυτικών ροφημάτων, χυμών και τσαγιών της να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, ανέπτυξε επιδόρπια γάλακτος και γιαουρτιού για ενήλικες πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη (Vitaline), παρουσίασε δύο νέους φυσικούς, λειτουργικούς (functional) χυμούς Life με ποικιλία φρούτων και μπαχαρικών, πλούσιους σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αρκετά ακόμη. Έτσι, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο Economist τη βράβευσε το 2023 με το Beyond Innovation Award.

Μέσα σε αυτές τις υπέροχες ιστορίες καινοτομίας και σωστών επιλογών, ιδιαίτερη θέση κατέχει το πρώτο και πρωτοποριακό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη βιομηχανία τροφίμων, που ενσωματώνει τεχνολογία DNA στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου. Η μεγαλύτερη ίσως καινοτομία αυτού του Εργαστηρίου είναι η συνεχόμενη, και σε πραγματικό χρόνο, συνέργεια με την παραγωγική διαδικασία, ώστε  κάθε συστατικό και κάθε συσκευασία να εναρμονίζεται πλήρως με τις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τη καλή διατροφή - Good Food for Thought


Έτσι, οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ μπορούν να καταγράψουν τη μοριακή δομή κάθε μικροβιολογικού κινδύνου εντός της εγκατάστασης και άρα να τον εντοπίζουν έγκαιρα ακόμα κι αν βρουν «ίχνη» του. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, στη ΔΕΛΤΑ υπάρχει το πλήρες «μικροβιολογικό» ιστορικό κάθε εργοστασίου, όπως κάθε άνθρωπος έχει το ιατρικό του ιστορικό. Με βάση αυτό, η ομάδα ποιοτικού ελέγχου μπορεί να εντοπίζει τους όποιους πιθανούς κινδύνους πριν καν εκδηλωθούν, ώστε να εγγυάται πάντοτε την κορυφαία ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι από το 2001 και μετά η ΔΕΛΤΑ δεν έχει αντιμετωπίσει καμία ανάκληση προϊόντος της!Κάπως έτσι, η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα μπροστά και ταυτίζεται με την καλή διατροφή αλλά και την κορυφαία ποιότητα, βελτιώνοντας τη διατροφή των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και με αυτόν τον τρόπο δικαιώνει τόσο την προτίμηση όσο και την επιλογή μας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης