ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Χωρίς ενεργό μέτωπο η Άνδρος, περιορίστηκε η φωτιά στη Ροδόπη - Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστη, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Άνδρος, περιορίστηκε η φωτιά στη Ροδόπη - Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστη, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι

Σε εξέλιξη είναι μόνο το πύρινο μέτωπο στις Σάπες το οποίο έχει περιοριστεί - Υπό πλήρη έλεγχο η Εύβοια - Μας περιμένει ένα δύσκολο δίμηνο λέει ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος

arthrou-fwtia-
Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ροδόπη και Άνδρο στα οποία δίνουν μάχες με τις φλόγες οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκητές στις Σάπες Ροδόπης είναι σε εξέλιξη ωστόσο το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί. Παράλληλα άλλαξε η φορά του ανέμου και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν εναέρια μέσα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο στρατός.

Στην Άνδρο η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα όταν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ ενίσχυαν τις διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά στο νησί είναι πλέον χωρίς ενεργό μέτωπο και η προσπάθεια των Πυσροσβεστικών δυνάμεων εστιάζεται στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων.

Κλείσιμο
Πολύ καλύτερη εικόνα εμφάνιζε το βράδυ και η φωτιά στην Εύβοια η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.



Υπό έλεγχο έθεσε η Πυροσβεστική την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση κοντά στη περιοχή Κάστρο στη Σπάρτη.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα, επιχείρησαν και 4 αεροσκάφη ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα πραγματοποίησε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

66 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε 66 ανέρχονται οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Απ' αυτές οι 52 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 14.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστη, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι

«Η Παρασκευή (21/6) ήταν η πλέον επικίνδυνη μέρα ολόκληρης της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι και χθες τουλάχιστον. Σήμερα έχουμε μια πιο βελτιωμένη κατάσταση, κυρίως λόγω της υποχώρησης των ανέμων», επισήμανε ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, δεδομένου ότι ζέστη, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι είναι το «κοκτέιλ» που ευνοεί την εκδήλωση πολλών πυρκαγιών και ανά τη χώρα.

Ενώ πρόσθεσε: «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής γενικά ατμοσφαιρικής υγρασίας, η ευκολία ανάφλεξης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύνολο σχεδόν της χώρας παραμένει πάρα πολύ υψηλή.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος ανέφερε:

«Η δεύτερη παράμετρος την οποία εξετάζουμε είναι η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου σε χιλιόμετρα ανά ώρα. Ένας εμπειρικός κανόνας για δασικές πυρκαγιές λέει στην ουσία ότι όταν έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, ανέμους πάνω από 4 μποφόρ και σχετική υγρασία η οποία πέφτει κάτω από 30%, τότε έχει “ανοίξει ο διακόπτης” για να έχουμε εν δυνάμει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος είπε:

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας παραμένει να έχουμε κάποιες ιδιαίτερα επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες σε περιοχές Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αυτές έχουν περισσότερα τοπικά χαρακτηριστικά (…)».

Πρόσθεσε δε, ότι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όλο αυτό το καλοκαίρι. «Θα έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο δίμηνο ακόμη, του Ιουλίου και του Αυγούστου (…)».

Σημείωσε, επιπλέον: «Η βλάστηση πεθαίνει. Έχουμε έτσι πλούσια διαθέσιμη νεκρή βλάστηση και όταν πλέον αρχίζει η θερμοκρασία να ανεβαίνει, η υγρασία να πέφτει, αυτή η βλάστηση ξεραίνεται και είναι εκεί πέρα έξω στο τοπίο, έτοιμη να καεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Οι Ελληνίδες της «διπλανής πόρτας» στο Only Fans

Βαρκελώνη: Θα έχει καταργήσει τελείως τη βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες έως το 2028

Νάιτζελ Φάρατζ: Οργισμένες αντιδράσεις μετά τη δήλωση ότι η Δύση «προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν» στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης