Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τη Σύμβαση της Λισαβόνας

Προβλέπει τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, την αναγνώριση σπουδών από ιδρύματα διαφορετικών χωρών, τη λήψη πτυχίου από φοιτητές, που ξεκίνησαν να φοιτούν σε μία χώρα και αποφοιτούν από ΑΕΙ άλλης

Ξεκινά σήμερα στις 4μμ στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας με τον πλήρη τίτλο: «Σύμβαση για την αναγνώριση των προσόντων σχετικών με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιοχή». Όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση, η οποία αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη, οι φοιτητές θα μπορούν – μεταξύ άλλων - να ‘μοιράζουν’ τα ακαδημαϊκά έτη μεταξύ πανεπιστημίων στην Ευρώπη, ξεκινώντας τη φοίτηση σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και λαμβάνοντας πτυχίο από κάποιο άλλο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια» ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Δεκέμβριο 2023, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει πως θα υπογράψει τη Σύμβαση της Λισαβόνας.

Η κύρωση του σχεδίου νόμου έρχεται να δώσει τέλος σε μία εκκρεμότητα τουλάχιστον 20 ετών, αφού τέθηκε σε ισχύ το 1999 και αφορά στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίζεται για την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τους εισηγητές, από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι ο Χρήστος Καπετάνος και από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ράνια Θρασκιά.

Σχετικά με το περιεχόμενο της Σύμβασης της Λισαβόνας

Ο πλήρης τίτλος της Σύμβασης της Λισαβόνας είναι «Σύμβαση για την αναγνώριση των προσόντων σχετικών με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιοχή» και τέθηκε σε ισχύ το 1999. Πρόκειται για μία διεθνή σύμβαση, η οποία αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την UNESCO και αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στη Σύμβαση της Λισαβόνας προβλέπεται η δυνατότητα διασύνδεσης ΑΕΙ διαφορετικών χωρών, η αναγνώριση των σπουδών μεταξύ των ιδρυμάτων και ακολούθως, η λήψη πτυχίου από τους φοιτητές, οι οποίοι ξεκινούν να φοιτούν σε ένα πανεπιστήμιο και τελειώνουν τη φοίτησή τους σε κάποιο πανεπιστήμιο άλλης χώρας. Επομένως, ένας φοιτητής αλλοδαπού πανεπιστημίου, εφόσον προηγηθεί από ένα ελληνικό ΑΕΙ η αναγνώριση των ακαδημαϊκών εξαμήνων, που έχει ολοκληρώσει, θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα και να πάρει το πτυχίο του. Και το αντίστροφο: οι Έλληνες φοιτητές, δηλαδή, θα μπορούν να λάβουν πτυχίο από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, έχοντας ξεκινήσει να σπουδάζουν στη χώρα μας. Προϋπόθεση για όλες τις περιπτώσεις, είναι να έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας αμφότερες οι χώρες.

Υπογραμμίζεται ότι ήδη λειτουργούν αγγλόφωνα τμήματα σπουδών σε Ελληνικά ΑΕΙ. Στα συγκεκριμένα, θα μπορούν να γίνουν πλέον μετεγγραφές φοιτητών από άλλες χώρες, βάσει προϋποθέσεων πάντα – για παράδειγμα, θα είναι απαραίτητη από το πανεπιστήμιο υποδοχής η αναγνώριση μέρους του προγράμματος φοίτησης, που έχει πραγματοποιηθεί στο αλλοδαπό πανεπιστήμιο.

Σε δεύτερο χρόνο, ίσως προχωρήσει και η θέσπιση της δυνατότητας εισόδου φοιτητών σε ελληνόφωνα τμήματα ΑΕΙ.

Τα σημαντικά σημεία της Σύμβασης της Λισαβόνας

Όσοι αποκτούν ακαδημαϊκά προσόντα σε μία χώρα-μέλος θα μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς για τα προσόντα τους στις άλλες χώρες-μέλη.

Δεν γίνεται δεκτή καμία διάκριση των φοιτητών με βάση το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, την αναπηρία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, την εθνική, εθνοτική ή κοινωνική προέλευση.

Η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων από μία χώρα αφορά στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις περιόδους σπουδών, στη συνέχιση σπουδών προς απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Προϋπόθεση να υπάρχουν τα αντίστοιχα στο ακαδημαϊκό σύστημα της χώρας, η οποία αναλαμβάνει την αναγνώριση αυτή. Εφόσον πραγματοποιηθεί η αναγνώριση, θα διευκολύνεται η πρόσβαση του ενδιαφερόμενου στην
αγορά εργασίας σε όσες χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

Όλες οι χώρες, στις οποίες ισχύει η Σύμβαση της Λισαβόνας, παρέχουν πληροφόρηση για τα ιδρύματα και τα προγράμματα, τα οποία αποτελούν μέρος του εγχώριου συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα αναπτύξουν ένα εθνικό κέντρο ενημέρωσης, το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές, απόφοιτους, εργοδότες, ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Πώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια

Μέχρι τώρα, δεν ήταν δυνατόν να επικυρώσει η Ελλάδα τη Σύμβαση της Λισαβόνας εξαιτίας των περιορισμών σχετικά με την ακαδημαϊκή αναγνώριση, που έθετε ο Ν. 3328/2005.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4957/2022, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, που υπήρχαν στις διαδικασίες αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ.

Η κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2025. Υπογραμμίζεται, ότι βασίζεται στη διακήρυξη της Μπολόνια, που στόχευε στη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενισχύοντας την ελεύθερη κινητικότητα και απασχολησιμότητα των Ευρωπαίων πολιτών. 



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι

Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Φρέντη Μπελέρη - Παραμένει κρατούμενος μέχρι τον Οκτώβριο


Η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τους «Κασσελίστας» - Εκτός Βουλής με τις 3 θητείες Πολάκης, Τζάκρη και Κασιμάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr